ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pentru că e imposibil de crezut că serviciul nu a știut, și asta dintr-un motiv foarte simplu. Acum știm oficial că generalul(r) Florian Coldea a fost/este angajat cu acte în regulă în postul de consilier al premierului albanez Edi Rama. Informația a fost furnizată de către guvernul albanez în septembrie anul trecut, în urma unei solicitări venite din parlamentul de la Tirana, iar mai apoi, biroul de presă al guvernului a confirmat oficial. 

Angajat oficial fiind, Coldea a primit/primește un salariu. Care venit, cu tot cu sursa lui, trebuie să se regăsească obligatoriu în declarația de venituri/interese a soției sale, generalul SRI activ Dorina Coldea.

 
Ceea ce înseamnă că mai-marii serviciului, cu Eduard Hellvig în frunte – pentru că e greu de crezut că Florian Coldea s-a angajat imediat după demisia lui din iulie – , știau cel puțin la nivelul anului trecut de noua slujbă a lui Coldea.

De altfel, chiar și fără declarația de avere, Dorina Coldea ar fi fost obligată să anunțe serviciul despre angajamentul soțului. Cutumele interne impun asta, iar pe siteul oficial al serviciului scrie negru pe alb ”La părăsirea instituției în orice mod, angajații SRI au obligația, prin lege și prin angajamentul semnat la încadrare, de a păstra confidențialitatea datelor și informațiilor referitoare la activitățile pe care le-au desfășurat sau de care au luat cunoștință în exercitarea atribuțiilor”.
 


Întrucît lucrul pentru un guvern străin, al unei țări non-membre UE, ridică problema posibilității scurgerii informațiilor deținute de fostul nr.2 în SRI, e de la sine înțeles că Florian Coldea trebuia să raporteze fostului loc de muncă înaintea acceptării noii slujbe. Deci SRI a știut și și-a dat OK-ul, fără doar și poate.

Iar dacă nu a știut/nu a aprobat, cineva din serviciu va trebui să dea niște explicații. (Bogdan Tiberiu Iacob)