Invazie inutilă? Deutsche Welle: HAMAS are în Gaza tuneluri până la 70 m adâncime

O rețea de tuneluri construită de Hamas va complica foarte mult războiul urban în timpul invaziei terestre de către Israel a Fâșiei Gaza, spun experții, conform Deutsche Welle.
Tunelurile, construite de grupul Hamas, vor deveni una dintre cele mai mari probleme pentru armata israeliană dacă autoritățile acesteia vor decide să lanseze o invazie terestră a Fâșiei Gaza. Asta, pentru că Hamas, pe care SUA, UE, Germania și alte câteva țări au desemnat-o ca organizație teroristă, deține una dintre cele mai mari rețele de comunicații subterane din lume, avertizează analiștii.
„Amploarea problemei din Gaza, unde sute de kilometri de tuneluri se încrucișează sub pământ, este relativ unică”, a spus John Spencer, director de cercetare în domeniul războiului urban la Institutul de Război Modern din cadrul Academiei Militare din West Point, într-un articol publicat pe site-ul institutului pe 11 octombrie.
Se crede că rețeaua de aproximativ 1.300 de tuneluri are o lungime totală de aproximativ 500 de kilometri (metroul bucureștean abia dacă are 77 km n.n.), unele dintre ele fiind la 70 de metri sub pământ. Tunelurile conțin, de asemenea, depozite pentru arme și alte echipamente, alimente, apă, generatoare de energie și combustibil.
Michael Martin, specialist în psihologia războiului la King’s College din Londra, subliniază o altă problemă a războiului urban. Ea, „împreună cu pericolele asociate cu incapacitatea de a face distincția între ținte militare și civile, care trebuie făcută în conformitate cu dreptul internațional”, potrivit expertului, „poate fi caracterizată ca operațiune de luptă în trei dimensiuni”.
„Oamenii vor trage în tine de sus, din clădiri înalte și, de asemenea, bineînțeles, din subteran. Și dacă distrugi o clădire, aceasta se va transforma într-un morman de moloz, care devine un loc foarte convenabil pentru a-l folosi ca acoperire, de unde vor întoarce focul”, a explicat Martin într-un interviu pentru DW. Deci, de fapt, orașul este „cel mai dificil teren pe care îl poate înfrunta o armată”, subliniază expertul britanic.
Tunelurile subterane au fost utilizate inițial pentru introducerea ilegală de mărfuri între Fâșia Gaza și Egipt, iar mai târziu între Fâșia Gaza și Israel . De-a lungul timpului, datorită supravegherii sporite de către Israel a Fâșiei Gaza prin drone și alte echipamente electronice de spionaj, Hamas a început să folosească forță de muncă și bani pentru a-și extinde rețeaua de tuneluri.
Dar abia în timpul operațiunii militare din Fâșia Gaza din 2014, armata israeliană a descoperit adevărata întindere a tunelurilor construite de Hamas. După aceasta, autoritățile israeliene au început să ridice bariere de-a lungul graniței cu Fâșia Gaza, care se întindea în subteran, pentru a împiedica militanții să iasă prin tuneluri spre partea israeliană.
Găsirea tunelurilor nu va fi ușoară, ele pot fi amplasate sub o varietate de clădiri. Totuși, există diferite modalități de a face acest lucru, inclusiv utilizarea radarului și a altor instrumente de detectare care măsoară caracteristicile câmpului termic, acustic și magnetic.
Va putea Israelul să distrugă tunelurile Hamas?
În trecut, gazele lacrimogene sau substanțele chimice erau folosite pentru a curăța tunelurile personalului inamic, explică Daphne Richmond-Barak, unul dintre cei mai mari experți din lume în acest domeniu, în cartea sa Underground Warfare. Dar astăzi „ar fi probabil considerat ilegal”, clarifică ea.
De asemenea, este posibil să se bombardeze tunelurile, iar Israelul are așa-numitele bombe buncăre care pot provoca distrugeri adânci în subteran. Cu toate acestea, Fâșia Gaza, lungă de 40 km și lățime de 6 până la 14 km, cu o populație de 2,2 milioane de oameni, este una dintre cele mai dens populate zone din lume. Astfel, chiar dacă armata israeliană ar ști exact unde sunt tunelurile, situația de la sol ar face astfel de bombardamente extrem de dificile, dacă nu imposibile. Israelul a folosit în trecut așa-numitele bombe de precizie împotriva tunelurilor, amintesc cercetătorii de la RAND, dar fără succes, mai consemnează D.W. (B.T.I.)
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Viganò: Conclavul este falsificat – De aceea, viitorul Papă nu va avea autoritate

Peninsula Iberică este noul Wuhan?

BTI: A venit adevărata nucleară: ambasada SUA sugerează că alegerile nu vor fi recunoscute

A vrut un Nürnberg al Covidismului: A fost aruncat în pușcărie!

EMISIUNE LIVE: Doru Paraschiv, ofițerul de informații care l-a prins cu minciuna pe Marian Enache de la CCR ÎN DIRECT la ActiveNews și Starea de Libertate. ACTUALIZARE

Visul umed al Europei e mai aproape ca oricând de a deveni realitate: Să se spele pe cap cu Războiul și cu Zelenski!
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Dezvăluiri Externe Opinii Prima pagină Știri
Persoane: Benjamin Netanyahu
Locații: Fâșia Gaza Israel
Subiecte: Conflict Israel palestinieni
Organizații: Armata Israeliană Autoritatea Palestiniană Deutsche Welle
Tip conținut: Opinii
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (3)