ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În cazul preotului Visarion Alexa toată lumea pare de acord că vedetismul la care ajuns, prin mass-media, este una din cauzele principale, pentru fapta/faptele, dumnealui!

Se poate, dar care preoți nu sunt vedete, deși nu au apărut niciodată pe sticlă? Majoritatea sunt „vedete” în felul lor! Prin însăși poziția lor sunt „vedete” și noi reușim să-i facem conștienți de lucrul acesta rapid!

„Dacă vezi un preot beat, în șanț, să mergi să-l acoperi cu haina și să-i săruți mâna!” Corect!

Dar ați auzit „poartă tot timpul sutana ca nu cumva uitând cine ești, să te îmbeți și să dormi prin șanțuri!”? Sigur nu! Lucrul acesta se subințelege! Ma rog, ar trebui!

De aceea trebuie purtată o „uniformă” ca să stii și tu cine ești! Să nu uiți! Să te ajute cei din jur, sa nu uiți!
Noi le ascundem greșelile așa cum ei ascund faptul că sunt preoți… ca să le facă!

Preoția nu mai este de mult o menire, ci o profesie oarecare, din care se trăiește cu atât mai bine, cu cât te asemeni cu media colegilor! Trebuie mai ales să nu ieși din „tipar”! Să faci orice fel de compromisuri ți se cer, de la Patriarhie, Mitropolie, sau chiar de către Parohie, de dragul „păcii”, din „ascultare”!

Dacă rămâi „aliniat” vei avea o viață liniștită și îmbelșugată!

Astăzi, preotul modern, are program de lucru! Dimineața se scoală își îmbracă „salopeta neagră”, face o Liturghie prescurtată, fară Utrenie, spovedește doi trei, după care vine acasă, se dezbracă și își vede de viața lui! De viața lui „civilă”! Că deh, are și el familie, hobbyuri, afaceri, job suplimentar, probleme de rezolvat, ca orice om!

Numai că el, nu este orice om! Că nu oricărui bețiv căzut în șant ti se cere să-l acoperi cu haina și sa-i săruți mâna!

Unii au un program mai scurt, alții mai lung, dar preoți de toată ziua, de toată viața, cum erau înainte, nu mai găsești mulți!

Preoții au concediu legal de odihnă și merg ca orice om, la mare, în excursii, în străinătate…

Preoții arată ca mirenii și se comportă tot ca ei; mai un bar, mai un fotbal, o nuntă, un dans…

Nu mai miră pe nimeni un popă în chiloți la strand, în costum la nuntă, în pantaloni scurți jucând fotbal! Numai că ar trebui să mire începand de la preoteasă, pe toată lumea! 

Preotul este într-un război nevăzut continuu, ca fiecare dintre noi, de altfel! Dar el, fața de noi, este locotenent, ofițer conducător în acest război! „Dușmanul” caută mai ales pe el sa-l lichideze, ca să ne înfrîngă mai ușor pe toți!

Acum, ca să intelegem, gânditi-vă că într-un război ofițerii luptă doar câteva ore, după care dezbracă uniforma și își văd de viața lor! Iși iau concediu! Se comportă ca și cum războiul nu mai există, nici pentru ei, nici pentru cei conduși! Și fiindcă majoritatea se comportă așa pare că e normal așa și nu intervine nimeni! Nici generalul, nici colegii, nici trupa! Nu există nimeni care să se plângă că sunt trădați, sau să-l tragă de mânecă! Dimpotrivă, cel judecat, tras de mână, raportat, este „locotenentul” care nu uită niciodată de război și nu-și părăsește „trupa”! Căci asta se petrece când apare un preot, preot de tot timplul, cu tot sufletul! Care nu ia bani! Care nu face rabat de la canoane, care postește așa cum se postește, care nu are concediu, care face privegheri nu chefuri, care nu primește pe nimeni în biserică fară cateheză, pe nici un eretic fară botez prin scufundare, care nu cunună confesiuni diferite, care nu dorește o biserică plină, ci una vie! Intr-un cuvânt preocupat să fie el și „trupa” lui tot timpul în alarmă, pregatiți de atacul „dușmanului”, conștienți toți că sunt permanent sub asediu!

Pe un astfel de preot nu-l urăsc doar arhiereii și colegii, ci o fac chiar credincioșii! Noi nu vrem să credem, ci să adaptăm credința după pofta noastră! Nu vrem să luptăm, ci doar sa mimăm lupta! Nu vrem să ni se reamintească tot timpul de razboi!

Un astfel de preot este considerat aproape de toți un „încuiat”! Pe Visarion Alexa nu l-a considerat nimeni un încuiat, cum nu este considerat încuiat nici un preot care se lasă dus, de valul zilelor noastre!
Nu media l-a facut vedetă, îi face vedete, ci noi i-am făcut! Noi îi dorim așa! Și tot nouă nu ne plac, când ne dam seama că așa îi avem!

Dumnezeu să ne ierte pe toți!

29.09.2022

Update

În urma articolului meu am avut o reacție de nemulțumire a unui preot, foarte drag sufletului meu, caruia ii mulțumesc pentru atenționare si ii raspund aici, ca sa clarific anumite lucruri ce se pare că sunt înțelese gresit!
 
1. Reverenda spunea dumnealui ca a fost introdusă abia dupa 1948 si nu exista obligația purtări ei tot timpul. Nu stiu, îl cred pe cuvant!

Eu nu-mi doresc ca preoții sa fie tot timpul in reverendă, DAR dacă vor ( și vor) să-i respecte lumea, cred ca e necesar să arate DE DEPARTE cine sunt, prin haina, prin barbă, prin comportament! Ideea oricum era alta; așa cum mie reverenda îmi arată ca este preot, îi arată și lui! Mai ales lui! Ca mulți uită și in faptă și in limbaj si in comportament! Mai ales in vremurile acestea!

In „civil” este un om care greșește, dar nu sminteste pe nimeni probabil, în „uniformă” este biserica, ortodoxia, care gresește si poate sminti pe multă lume!
 
2. Banii.

Preotul trebuie sa trăiască din ceva, să-și întrețină familia și este normal ca banii sa-i vină din „munca” lui! Nimic mai adevarat și și cu asta sunt de acord! Cu ce nu sunt de acord este tariful piperat pentru serviciile depuse! Am văzut oameni alergând de la o biserica la alta pentru ca tariful pt un botez era prea mare pentru punga lor! Pe cei care nu si-au mai botezat copilul de loc sau l-au botezat la alte confesiuni nu-i mai amintesc!

Cât trebuie să castige un preot? Habar nu am! Depinde de câta nevoie are și cât ii poate oferi parohia, dar SIGUR nu trebuie sa aibe mult mai mult decat venitul unui enoriași oarecare pentru ca vrând nevrând se rupe de realitatea „turmei„! (La noi primește salariu de la început si eu am fost printre cei care am insistat pentru asta! Și avea un salariu mai mare ca al meu!)

3. Activități extra-profesionale

Sigur ca poate sa le aibe dacă cadreaza cu preoția si uneori când turma-i slaba iși mai îmbunătățește venitul prin ele! De acord!

Întrebarea este când le face că un preot devotat menirii sale ( si am cunoscut și cunosc astfel de preoti) nu are timp nici pentru familia sa!? Mama care trăiește în biserică era sa moara in izolare din depresie și abia dupa ce am atenționat eu preoții au mers sa o viziteze!

Cati batrâni, câți saraci, câti bolnavi nu sunt intr-o parohie! Desigur o partida de pescuit e mai placuta decat vizitarea unui bolnav dar atunci nu te faci preot!