ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


An de an, în săptămîna de după Crăciun, poate și pentru că Istoria a petrecut și ea de sărbători și, cu burta plină fiind, n-are nici un chef de muncă, se fac topuri. Topuri și iar topuri.

În fiecare an, și eu am făcut, spre publicare, topuri ale evenimentelor interne și internaționale.
 
Pentru fiecare top am avut nevoie de documentare. Și, mai ales, am avut nevoie de o documentare despre efectele fiecărui eveniment asupra vieții social-politice.

Am mai scris în cîteva rînduri că deosebirea dintre Istoricul clipei care e ziaristul și Istoricul pur și simplu care e Istoricul stă în timpul cînd scrie despre Evenimente. Istoricul clipei scrie despre evenimente în desfășurare. Noi toți, ca și ziariștii, de altfel, stăm înghesuiți pe coaja de nucă numitul Prezent în rîul de munte care e Istoria. Rîul de munte curge năvalnic și, mai ales, curge urmînd cotiturile imprevizibile ale malurilor. La fel și Istoria în care noi plutim în derivă convinși că navigăm. În orice moment Rîul de munte care e Istoria se poate prăvăli într-o cascadă. Istoricul clipei e condamnat să nu vadă mai departe de Prezent. Istoricul , în schimb, are avantajul că știe deja finalul. Din acest punct de vedere, a fi Istoric e cum nu se poate mai confortabil. Scrii despre Războiul Rece știind deja finalul: Prăbușirea comunismului. Și întregul tău efort se concentrează spre a dovedi – cu documente și argumente – că era fatală Prăbușirea Comunismului. Să ni-l imaginăm pe bietul Istoric al Clipei scriind despre Congresul al XIV-lea al PCR. E ferm convins că Nicolae Ceaușescu va face ceva pentru salvarea regimului procedînd la o minimă liberalizare. N-are cum să nu știe – zice Istoricul clipei – ceea ce toți românii știu și anume că Regimul s-a blocat într-o rutină periculoasă. Istoricul știe cum s-a încheiat Congresul al XIV-lea. Fără nici o măsură, fără nici o tresărire de viață, într-o rutină mortală. Istoricul clipei n-avea cum să știe asta.

Am făcut aceste considerații pentru a explica uriașa descoperire avută după ce m-am documentat despre Evenimentele interne și internaționale ale anului 2022:

Că multe dintre Evenimentele pe care noi, gazetarii, le-am văzut la vremea desfășurării lor, ca Evenimente creatoare de Istorie s-au dovedit în materie de impact asupra vieții simple pocnitori mediatice. Și că multe dintre Evenimentele care ni s-au părut neînsemnate, incapabile să treacă de hotarele Faptului de viață pentru a deveni Fapte istorice au fost, prin impactul lor, veritabile evenimente.

E unul dintre adevărurile pe care le descoperă Istoricul clipei la finele unui an cînd beneficiază și el de principalul avantaj al Istoricului:

Știe deja cum s-a încheiat un Eveniment și cum a influențat el Istoria anului 2022.

În plan intern, am putea exemplifica prin ceea ce s-a numit Campania de denunțare a plagiatului lui Nicolae Ciucă. Văzînd ferocitatea campaniei dar și răspunsul pirpiriu al acuzatului, erai convins că Nicolae Ciucă va demisiona din funcția de premier. Ei bine, nu numai că n-a demisionat dar a mai și primit o funcție pe lîngă cea de premier.

Campania împotriva lui Sorin Cîmpeanu părea în schimb, doar o pocnitură mediatică. Toate datele Scandalului (era vorba de un Îndrumar din anul 2000, descoperirea bătea la ochi, manifestările de protest aduceau cu greu cîțiva pițifelnici veniți în fața ministerului ca să-și bea cafeaua împreună) semnalau că nu se va întîmpla nimic deosebit. Și, cu toate acestea, Sorin Cîmpeanu a fost forțat să demisioneze.

În plan extern, un eveniment pe care viața l-a dezvăluit ca simplă petardă mediatică a fost victoria în alegeri a partidului Frații Italiei, condus de Giorgia Meloni.

Cîte lumini nu s-au aprins și cîte tobe nu s-au bătut!

În Italia a învins un Partid Suveranist! Italia s-a deplasat spre Extrema Dreaptă.

De la investirea Georgiei Meloni ca premier au trecut trei luni.

În aceste trei luni în Italia nu s-a întîmplat nimic din ceea ce anunțau hăuliturile mediatice.

Guvernul birocratului Draghi a schimbat mult mai multe lucruri în Italia decît Guvernul înflăcăratei Meloni.

Un alt adevăr pe care-l descoperă Istoricul clipei la finele anului e cît de tare s-a înșelat scriind din prezentul Evenimentului.

Pe 24 februarie 2022, cînd a izbucnit Războiul în Ucraina, cine-și imagina că în decembrie 2022 el va continua?
 
Înaintea alegerilor din SUA Istoricii clipei invocau un Tsunami Republican. N-a fost un tsunami. Dacă a fost o adiere.

Cînd Liz Truss a fost investită premier al Marii Britanii cine-și imagina că va sta nici două luni?

Pe plan intern, cine-și imagina, la începutul lui noiembrie 2022, că România nu va intra în Schengen?
 
Puterea nu-și punea întrebarea dacă vom intra sau nu. Își punea întrebarea cît de multe și cît de mari să fie Serbările Istoriei.

Bilanțul evenimentelor dintr-un an făcut la finele anului dă, așadar, Istoricului clipei posibilitatea de a fi Istoric.
Și prin urmare de a se da deștept.