ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marți, 27 septembrie 2022, Referendumurile organizate de Federația Rusă în teritoriile cucerite de la Ucraina s-a încheiat. S-au dat publicității și rezultatele. Potrivit acestora, cetățenii din Lugansk, Donețk, Zaporojie, Herson au votat în proporție uriașă (peste 95%) pentru alipirea la Rusia.

Pe parcursul referendumului, care a ținut trei zile, presa noastră, copiind fără nuanțe presa Occidentală, a publicat informații, deloc verificate, ca de obicei cînd e vorba de Războiul din Ucraina, menite a dovedi că:
 
Referendumurile sînt ilegale.

Referendumurile au fost marcate de multe nereguli.

Referendumurile nu sînt recunoscute nici măcar de aliații tradiționali ai Moscovei.

Aceste informații au fost zi de zi împinse în plan secund de campania de presă cu tema:

Cum fug rușii de mobilizarea parțială.

După declararea mobilizării, o zi și ceva a fost cultivată teza:

Poporul rus se ridică împotriva mobilizării dictate de Putin.

N-am nici o îndoială că nici în Rusia, ca de altfel nici în România și nici în Anglia belicoasă, gîndul că va trebui să-ți lași viața cotidiană pașnică, să mergi la mama dracului în Ucraina și să riști să te întorci în coșciug nu încîntă pe nimeni.

Cum însă relatările din Rusia de azi nu diferă în presa noastră democratică, prin exagerări agitatorice, de relatările din America lui Truman în presa stalinistă („La New York negrii spînzură în copaci”), o realitate normală a fost transformată – vorba lui Lenin – într-o situație prerevoluționară. Cît pe aci să crezi că rușii vor lua cu asalt Kremlinul, mai ceva decît românii sediul Comitetului Central în 22 decembrie 1989, în timp ce trupele KGB, copiind trupele Securității, vor trece de partea Poporului, cu Iulian Vlad cu tot. Cum însă tulburările (în nici un caz de proporțiile înfățișate de presa noastră) s-au stins, a rămas în viață, pentru a alimenta norma de știri copiate de un lucrător la un site (nu sînt ziariști, ci lucrători care știu tastele computerului) campania cu tema:
Rușii fug de mobilizare.

În ediția din 22 septembrie 2022, a rubricii Gîndurile lui Cristoiu de pe cristoiublog.ro, semnalam în premieră în România (culmea e că nimeni nu m-a urmat apoi) esența Mesajului adresat națiunii de Vladimir Putin în 21 septembrie 2022:

„Decizia de organizare a unor Referendumuri de alipire a teritoriilor ocupate de Federația Rusă e un fapt de o rară gravitate, pentru că înseamnă practic, la fel ca și în cazul Crimeii, că o putere militară ia prin rapt teritorial o parte dintr-o țară membră ONU.”

Mai scriam că alipirea teritoriilor la Federația Rusă creează o realitate de o incredibilă primejdie pentru soarta Lumii:
O dată devenite teritorii rusești, cele patru regiuni, deși luate prin forță, dau posibilitatea Moscovei să escaladeze conflictul cu Occidentul, pînă la lansarea unei Lovituri nucleare limitate împotriva Ucrainei.

Primejdia – scriam pe cristoiublog.ro – trimite la reacția Occidentului la acest fapt împlinit. E greu de presupus că Occidentul se va resemna să fie umilit la nivel planetar. Prin urmare, Occidentul va fi tentat să intre în Război fățiș cu Federația Rusă trimițînd trupe combatante în Europa.

S-a făcut și se face mare caz de nerecunoașterea alipirii de către restul Lumii. Recunoașterea internațională e importantă doar cînd e vorba, ca în cazul Kosovo, de proclamarea independenței unui teritoriu. Fără recunoașterea internațională teritoriul respectiv nu rezistă independent. În cazul alipirii la Rusia, ce efect poate avea nerecunoașterea internațională?

Statele Lumii vor declara că nu recunosc statul numit Federația Rusă? Ce înseamnă că statele lumii vor considera cele 15% din teritoriul alipit ca fiind tot ale Ucrainei? Nu vor lăsa pe cetățenii lor să meargă în Donbas în excursie sau pentru afaceri?

Potrivit informațiilor oficiale venite de la Moscova, alipirea va avea loc în primele zile ale lui octombrie 2022.
Deocamdată nu știm dacă decizia privind alipirea nu se va amîna. E o șansă infimă să se întîmple asta (Vladimir Putin a anunțat din 21 septembrie alipirea) dar ea trebuie luată în calcul.

Dacă ea va avea loc vom descoperi că acest fapt împlinit ar fi fost imposibil dacă Referendumurile nu s-ar fi desfășurat. Altfel spus dacă ele ar fi fost amînate sau suspendate pe motivul real că nu se pot desfășura în condiții de minimă securitate.

În aceste condiții vital pentru Ucraina și pentru Occident era să împiedice desfășurarea referendumurilor.
Pentru alipirea la Rusia nu rezultatul referendumurilor e important, ci ținerea lor.
Fără ele Rusia n-ar fi îndrăznit să decidă alipirea.

Nu de alta, dar și ea avea nevoie de ceva de ochii lumii.

Acest adevăr explică de ce am urmărit desfășurarea referendumurilor. Nu pentru a vedea participarea, nu pentru a surprinde abuzurile, ci pentru a găsi răspuns la întrebarea:

Va interveni Occidentul pentru a împiedeca Referendumurile?

Și dacă nu va interveni Occidentul, atunci va încerca să le oprească Volodîmîr Zelenski?

Președintele ucrainean, proclamat Erou al Planetei, avea la dispoziție multe mijloace pentru a opri referendumurile.
Unul dintre ele trimite la personajul legendar Zoia Kosmodemianskaia.

Așa cum spune Istoria celui de-al doilea Război Mondial, Zoia Kosmodemianskaia a fost o partizană sovietică de 18 ani, care a dat foc comandamentului german din satul Petrișcevo, sat ocupat de cotropitor.
Capturată de nemți, a fost spînzurată.
Ea a fost legendarizată ca prototip al rusului care-și dă viața pentru eliberarea teritoriului sfînt.

În dese rînduri, Volodîmîr Zelenski s-a lăudat în fața omenirii cu spiritul de sacrificiu al poporului ucrainean.
Cică ucrainenii sînt gata să-și dea viața pentru eliberarea teritoriului sfînt al patriei.
Au nevoie pentru asta însă de arme și bani date de Occident

Sub acest semn era de presupus că în teritoriile ocupate Volodîmîr Zelenski a inițiat și organizat o uriașă rețea de partizani.
Nu inițiase și organizase Stalin o rețea de partizani ruși în teritoriile cucerite de ruși?
Rețea din care făcea parte și Zoia.

Volodîmîr Zelenski beneficiază de sprijinul deplin al serviciilor de informații Occidentale.

Era atît de greu ca referendumurile să fie întrerupte prin atacuri ale partizanilor ucraineni sprijiniți de occidentali?

E drept, în aceste zile președintele ucrainean a anunțat că ucrainenii din teritoriile ocupate care au colaborat cu dușmanul la ținerea referendumurilor vor fi condamnați după ce Armata ucraineană îi va arunca pe ruși în Marea Neagră eliberînd inclusiv Crimeea.

Să credem însă că n-au fost și ucraineni dispuși să se sacrifice pentru apărarea pămîntului sfînt?

Referendumurile s-au desfășurat fără nici cea mai mică tulburare din partea ucrainenilor. Nu tu atentat cu mașină capcană, nu tu inși kamikaze care să explodeze împreună cu cotropitorul, nu tu drone trimise pentru a lovi nucleele armatei cuceritoare.

După cucerirea Odessei de către români, în seara zilei de 22 octombrie 1941, sediul Comandamentului militar român din oraș a fost aruncat în aer de partizanii sovietici.

A fost aruncat în aer de partizanii ucraineni vreun sediu de votare la Referendumuri?

Rețelele sociale sînt pline de videoclipuri care pretind a surprinde convorbiri între militarii ruși din Război care-l înjură pe Putin.

A văzut cineva vreun clip cu o ucraineancă dîndu-i o tigaie în cap rusului venit cu Referendumul la ea în casă?

În văzduhul care aparține totuși Ucrainei nu s-a ivit nimic măcar un zmeu trimis de Kiev pentru a le arăta rușilor degetul gros printre două degete.

Absența oricărei reacții din partea Ucrainei rămîne una din marile enigme ale Războiului.
Sînt posibile cîteva ipoteze:

1) Ucraina n-a avut practic nici o posibilitate de a bloca referendumurile.

2) Referendumurile au beneficiat de participarea ucrainenilor din teritoriile ocupate.

3) La îndemnul Occidentului Volodîmîr Zelenski a lăsat dinadins ca Referendumurile să se desfășoare, astfel încît Rusia să alipească la Rusia teritoriile cucerite militar.

Această ultimă ipoteză ar putea însemna:

Fie că Occidentul s-a resemnat cu ciuntirea Ucrainei.

Fie că Occidentul pregătește în secret o escaladare a Războiului, ca de exemplu intervenția armată în Război.

Și pentru asta avea nevoie ca Referendumurile să se desfășoare netulburate.