ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comentînd filmele americane gen Armaghedon, fabricate sub semnul realismului socialist de la Hollywood pentru a stimula mîndria americanilor ca sînt americani și nu, să zicem luxemburghezi, am dezvăluit intriga clișeu care le definește:

Pămîntul e amenințat de o catastrofă provocată de izbirea de un asteroid uriaș sau de năvălirea barbarilor de pe alte planete.

Președintele american, în astfel de filme bun tată de familie, dar nițel certat cu Prima-Doamnă, își asumă salvarea Lumii prin inițierea unei acțiuni eroice de care numai americanii sînt în stare.

Operațiunea – arată filmul – e urmărită de toate popoarele și triburile lumii, de la Poporul Chinez pînă la triburile Berbere.

În acordurile unei muzici de meterhana, Pămîntul e salvat.

Întreg Globul se întoarce spre Casa Albă, ca musulmanii spre Mecc, a pentru a aduce mulțumiri călduroase Administrației și, evident, poporului american.

Pînă acum, pe tot parcursul operațiunii filmul l-a surprins pe Președintele american luînd decizii, dînd ordine, mîncînd și sforăind cu conștiința ca tot ceea ce face și spune se propagă instantaneu și senzațional la nivelul întregii planete.

Oricît ne-ar părea de ciudat nouă, europenilor, formați la Școala lui Descartes, astfel de filme stîrnesc și întrețin mîndria americanilor de a fi americani, adică ăi mai tare din lume.

Cu un astfel de film prost, prost de ți se strepezesc dinții urmărindu-l, poate fi comparată recenta Operațiune numită Doborîrea balonului chinezesc așa-zis spion de Forțele Armate Reunite ale Americii.

Întîmplările sînt știute.

Un balon stratosferic chinez, mare cît trei autobuze, despre care Beijingul susține că e un aparat de cercetare meteo deraiat de la traiectorie a fost văzut plutind pe deasupra Americii. Dacă la început președintele Joe Biden, aflat într-unul din rarele sale momente de luciditate, a declarat că balonul nu prezintă nici un pericol, inclusiv din punctul de vedere al spionării pămîntului sfînt al Americii, în faza de ceață, în care a căzut după, a proclamat balonul un atentat la siguranța SUA și, mai grav, o încălcare a suveranității teritoriale a Americii. Guvernul chinez a răspuns că balonul nu-i altceva decît un instrument de cercetare meteo care a deviat de la traseu. Administrația Biden a continuat să susțină că e vorba de un balon spion.

Nu voi intra în controversa dacă balonul a fost trimis de chinezi ca să iscodească starea atmosferică sau ca să spioneze capacitățile militare ale SUA. Toți specialiștii înclină să dea crezare Chinei. Și nu pentru că nu cred China în stare de spionarea SUA, ci pentru că:

Mijloacele de spionare au depășit demult nivelul baloanelor și nu numai în cazul Chinei, dar și în cel al Burkinei Faso.

Spionarea stă, de la hițiți încoace, sub semnul discreției. Un tip spionat care știe că e spionat e ca și cum n-ar fi fost spionat. Cum să trimiți să spioneze o țară precum America ditamai balonul mare cît trei autobuze, sesizabil cît ai clip? Adevăratul spionaj e cel despre care spionatul n-are habar.

Să admitem însă că administrația Biden s-a întors, prin Joe Biden, la atmosfera secolului trecut, cînd copiii alergau după fluturi și se uitau la desenele animate produse de Disney. Un balon stratosferic poate fi doborît la o adică și cu niște săgeți și, mai ales, fără tam-tam.

Ei bine, din doborîrea balonului, Administrația americană a făcut o Operațiune militară pompoasă în genul celor din filmele cu salvarea Pămîntului. Iată cum sună declarația secretarului de stat al Apărării, Lloyd Austin:

„În această după-amiază, la ordinul președintelui Biden, avioanele de luptă americane de la Comandamentul de Nord al SUA au doborît cu succes în spațiul aerian american de deasupra Carolinei de Sud, un balon spion de mare altitudine, lansat de și aparținînd Republicii Populare Chineze (RPC). Acesta a fost folosit de către RPC în încercarea de a monitoriza instalațiile strategice de pe continentul american. Balonul a fost doborît deasupra apelor teritoriale ale SUA. Președintele Biden a ordonat miercuri doborîrea balonului spion de îndată ce sarcina respectivă putea fi finalizată fără riscuri nejustificate pentru viața americanilor”.

„La ordinul președintelui”, „avioanele de luptă americane” „au doborît cu succes”.

Parcurgînd declarația ai crede că Forțele Armate ale SUA s-au angajat într-o luptă pe viață și pe moarte cu o armată de farfurii zburătoare.

Impresia de lume a lui Svejk umblînd cu fulmicotonul e adîncită și de Joe Biden care a mulțumit aviatorilor americani, felicitîndu-i pentru eroismul lor.

A fost numai infantilism de președinte care la venerabila vîrstă de 80 de ani se dă în vînt după bătălii cu soldații de plumb?

Firește că nu.

Secretarul de Stat Antony Blinken urma să facă o vizită la Beijing pe parcursul căreia urma să se întîlnească cu președintele Xi. Vizita se anunța ca istorică. Blinken ar fi fost primul secretar de stat care avea să se întîlnească, în ultimii șase ani, cu președintele Chinei și primul dintre secretarii de cabinet al lui Biden care vizitează China.

Prin notele sale o astfel de vizită, urmînd discuțiilor dintre Xi și Biden din noiembrie trecut, la Bali, ar fi avut indiferent de rezultatele de culise un ecou planetar crucial.

China, deși în alianță cu Federația Rusă, a jucat la două capete în chestiunea Războiului din Ucraina. Deși provocările americane au pus la îndoială prudența Chinei, președintele Xi a căutat să nu afișeze prea tare relația sa apropiată cu Vladimir Putin. La rîndu-i, administrația Biden, angajată total în Războiul cu Federația Rusă, a întreținut imaginea unei Chine care n-a trecut definitiv de partea Rusiei. Una dintre strategiile americane în Războiul cu Moscova constă în cultivarea, prin intermediul presei occidentale, a imaginii unei Rusii izolate sau pe cale de a fi izolată. În această strategie, vizita lui Biden la Beijing ar fi avut un rol hotărîtor. Întreaga presă occidentală ar fi proclamat izolarea totală a Rusiei prin părăsirea de către marele aliat China. Care aliat se giugiulește cu America.

La puțin timp de la ivirea balonului chinez deasupra Americii, Antony Blinken a anunțat că, în semn de protest față de acțiunea agresivă a Chinei, nu mai merge în China. Umflarea ridicolă a doborîrii Balonului s-a vrut astfel o justificare a deciziei dar și un semnal de înrăutățire bruscă a relațiilor americano-chineze.

E limpede că de la un moment dat Afacerea Balonul Spion a devenit pretext pentru administrația americană să renunțe la vizită.

E limpede că semnificația Balonului a fost exagerată violent de la un moment dat. Dar chiar dacă ar fi fost de spionaj, Balonul nu putea duce prin el însuși la renunțarea spectaculoasă la o vizită care se anunța crucială pentru îmbunătățirea relațiilor chino-americane.

La rîndu-i, China a supralicitat semnificația doborîrii Balonului. Mult mai important, China în loc să-și exprime regretul că un incident minor e folosit ca pretext pentru anularea unei vizite istorice, a declarat că vizita nu era bătută în cuie.

Putem presupune astfel că renunțarea la vizită luînd drept pretext balonul a convenit ambelor părți.
Cea mai interesantă de vizită era partea americană. Vizita ținea de strategia izolării Rusiei prin îmbunătățirea relațiilor dintre China și America.

De ce-a renunțat America la vizită?

E de presupus că secretarul de stat avea deja semnele că vizita ar fi fost un dezastru, că partea chineză s-ar fi dat peste cap pentru a-și arăta ostilitatea. Se vorbește deja de o vizită a lui Xi la Moscova, în februarie 2023. Dacă această vizită ar fi deja perfectată, China n-ar avea nici un interes să se apropie, fie și ca imagine, de SUA. Ar suna ca dracu pentru alianța dintre China și Rusia prefațarea vizitei lui Xi, o vizită spectaculoasă, consfințind oficial alianța dintre cele două puteri, vizita americanului Blinken. Vladimir Putin ar fi fost astfel lipsit de imaginea că Rusia nu e singură, că are de partea sa în acest Război, dus acum cu America, Marea Chină.

Renunțarea la vizită, exagerarea incidentului care a fost doborîrea ține de o schimbare în politica nițel ambiguă dusă pînă acum de China în relația cu Federația Rusă și cu America. Dacă s-a decis deja vizita la Moscova, cărțile sînt date pe față. Alianța cu Federația Rusă devine oficială. Războiul din Ucraina se îndreaptă către un conflict mondial. Între SUA și Occident pe de o parte, între China și Rusia, pe de alta. Istoricii vor scrie că un balon meteo a dus omenirea la un război mondial.

Noi credem că-i invers.

Războiul mondial a dus la sacrificarea bietului Balon.