ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Chiar și eu am făcut haz de întîmplarea de tip gogolian cu uitarea acasă a noului ministru al Apărării, Angel Tîlvăr.

Lucrurile au stat așa:

Luni, 31 octombrie 2022, Angel Tîlvăr a depus jurămîntul ca noul ministru al Apărării Naționale. Rapiditatea cu care au decurs procedurile – conducerea PSD a votat dimineață propunerea, a trimis-o lui Nicolae Ciucă, acesta a expediat-o la Cotroceni, președintele a semnat Decretul la 18.50, la 20.30, propusul a depus jurămîntul – dă seamă de două adevăruri:

1) PSD nu l-a propus pe Angel Tîlvăr pînă n-a avut acceptul lui Klaus Iohannis. Sau mai bine zis, PSD a făcut propunerea pe care klaus Iohannis a dat ordin să fie făcută.

2) În PSD, ca în toate partidele postdecembriste, deciziile se iau într-un cerc restrîns. Forumurile colective de conducere transpun în practică deciziile cercului restrîns. Marea masă a membrilor și activiștilor habar n-au de ce se mai pune la fiert acolo Sus și la Centru. Pariez că numirea lui i-a surprins pe mulți PSD-iști.

Miercuri dimineața, premierul Nicolae Ciucă și președintele PSD, Marcel Ciolacu, au vizitat o fabrică de asamblare a camioanelor pentru Armată. Normal era ca și ministrul Apărării Naționale să fie prezent. Ar fi fost un prilej de a-și face apariția alături de cei doi premieri ai României (unul în acte și celălalt de facto), dar și de a intra în pîine.
 
Ministrul Apărării a lipsit.

Întrebat, Nicolae Ciucă a declarat c-a fost vorba de o neînțelegere. El a crezut că ministrul a fost invitat de Marcel Ciolacu. Marcel Ciolacu, întrebat, a zis că Nicolae Ciucă trebuia să-l invite.

Așa cum spuneam în debutul acestei scrieri, chiar și eu m-am amuzat.

Ditamai ministrul să fie uitat acasă ca o poșetă pe bancheta unui tren de persoane.

M-am gîndit mai bine și mi-am dat seama că nu era prilej de rîs.

Era prilej de nedumerire.

Premierul are la dispoziție un întreg aparat care-i pregătește faptele, pînă și cel de a merge la toaletă.
 
Era imposibil ca acest aparat să neglijeze pe noul ministru al Apărării Naționale.

Și atunci, de ce n-a venit Angel Tîlvăr?

Pentru că premierul a zis să nu vină.

Și atunci de ce a spus Nicolae Ciucă, ditamai premierul, că l-a uitat acasă pe ministru?

Pentru a da un semnal Armatei că noul ministru e un simplu buton pe care apasă (cînd nu merge la golf) Klaus Iohannis.

Angel Tîlvăr nu e chiar fiul ploii în politica noastră.

E parlamentar din 2004 pînă azi.

18 ani de membru al Parlamentului, după cele cinci valuri de alegeri parlamentare.

N-a ratat nici un nou Parlament.

În actuala legislatură a fost președintele Comisiei pentru Afaceri Europene și Conducător al Delegației României la Adunarea Parlamentară NATO.

În aceste condiții, ar fi fost normal ca Angel Tîlvăr să reacționeze la incidentul din 2 noiembrie 2022, măcar printr-o postare pe facebook. N-a făcut-o. De la ieșirea în fața presei din 31 octombrie 2022, după desemnarea de către PSD, a dispărut.

De ce?

Pentru că nici n-a apărut bine să se așeze în fotoliul de ministru că au și apărut în presă acuzații că doar a semnat teza de doctorat, în realitate ea fiind scrisă de o muzeografă de la Muzeul Vrancei. Dacă ar fi apărut în fața presei, ar fi fost alergat cu întrebări despre Scandalul cu teza.

Domnul demnitar evită astfel de întrebări.

De ce?

Din același motiv pentru care nici azi, la o săptămînă la de la ivirea Scandalului, n-a avut o intervenție publică menită a ne convinge că el e autorul tezei sau măcar c-a citit-o. E limpede că principalul argument pentru care a fost pus ministru a fost uriașa disponibilitate de a sta în banca lui. Și acest argument a fost decisiv în decizia lui Klaus Iohannis de a-l propune PSD să-l propună pentru funcția de ministru.

Asta deoarece Klaus Iohannis nu mai vrea să aibă experiența cu Vasile Dîncu.

Vasile Dîncu a fost ministru între 23 decembrie 2020 – 25 noiembrie 2022.
În toată această perioadă, dar mai ales după declanșarea Războiului din Ucraina, el s-a afirmat ca un ministru puternic, ca o personalitate, prin intervenții numeroase în presă și prin multe călătorii în străinătate.

La un moment dat, mulți au început să se întrebe dacă nu cumva adevăratul șef al Armatei era Vasile Dîncu și nu Klaus Iohannis. Și asta nu din cauza lui Vasile Dîncu, ci din cauza lui Klaus Iohannis.
 
Esența personalității lui Klaus Iohannis constă în consumul minim de energie ca președinte. Dacă s-ar trece la nivelul UE la o economisire cu 30% a energiei intelectuale, Klaus Iohannis s-ar putea mîndri că demult economisește nu 30%, ci 80%. Ghinionul României din 2004 pînă azi stă în faptul că Klaus Iohannis impune tuturor celor din subordine o astfel de prestanță publică încît să nu-l eclipseze.

Vasile Dîncu n-a ținut cont de asta. Și ar fi trebuit să țină dacă voia să rămînă ministru sau chiar să parvină la postul de premier.

Nicolae Ciucă a fost ministru al Apărării între 2019-2021. Timp de doi ani a știut cineva că e ministru al Apărării?
Nu.

Pentru că altfel îl eclipsa pe Klaus Iohannis.

Vasile Dîncu e victima acestei nenorocite politici a lui Klaus Iohannis de a impune celor din subordine să fie mai mediocri decît el.

O altă victimă a fost Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia din fruntea ministerului după doar trei zile de scandal și acesta mai degrabă un scăndăluț decît scandal.

Nicolae Ciucă e acuzat de vreun an de plagiat și nici vorbă să-și dea demisia.

Pe mulți demisia lui Sorin Cîmpeanu i-a surprins.

Pe mine, nu.

Intuiam că Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia forțat de Klaus Iohannis.

Pare de necrezut, nu-i așa?

Dacă ne gîndim la o altă demisie, cea a lui Vasile Dîncu, vom înțelege că-i de crezut.

După ce și-a asumat Legile Educației, în iulie 2022, Sorin Cîmpeanu a vorbit în public atît de mult despre ele încît la un moment dat mulți au uitat că ele concretizau Mărețul Proiect România educată. Proiectul a trecut în plan secund. Și nu din cauza lui Sorin Cîmpeanu. Ca și în cazul lui Vasile Dîncu, din cauza lui Klaus Iohannis.

Deși era vorba de legile care concretizau România educată Klaus Iohannis n-a ieșit în public să le susțină. A intrat în funcțiune economisirea de energie. Cei din jur i-au șoptit că Legile Educației au pus în umbră Proiectul România educată. Și că Sorin Cîmpeanu l-a pus în umbră pe el, Klaus Iohannis.

Urmașa lui Sorin Cîmpeanu e consiliera Ligia Deca. De la instalare ea a dispărut în ceață. Față de Sorin Cîmpeanu strădania de a fi mediocră cu orice preș se vede de la o poștă.

Dacă ne gîndim la numirea lui Angel Tîlvăr ne putem explica dezastrul care a fost și este președinția lui Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis nu vrea ca în jurul lui să crească arbori mai înalți ca el.

Din nenorocire, el nu e arbore.

El e o tufă.

Și toți cei din subordine trebuie să fie niște tufițe.