ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Poemul 1907, prin care, în 1955, Tudor Arghezi a vrut să-și plătească reabilitarea după excluderea din literatură, din 1950, debutează, prin Cuvîntul înainte, astfel:

„În anii nouă sute șapte,
Ca din senin, în marte, într-o noapte,
S-a ridicat spre cer, din Hodivoaia,
Și din Flămînzi, și Stănilești, văpaia.
Și s-au aprins, de-a latul țării, mii
De lumînări și de făclii,
Ca la un Paște și o Înviere.
Facle, și vipii, și-opaițe stinghere.”

Excelentă dovadă că talentul reușește să dea viață și unei teme de tablă, versurile argheziene conturează puternic imaginea țării trezite peste noapte în plină răscoală. Pentru a sublinia surpriza de proporții care a fost pentru clasa politică de la vremea respectivă izbucnirea Răscoalei, Arghezi scria:
Ca din senin, în marte, într-o noapte.

Marți, 29 martie 2022, seara, clasa politică românească a mers la culcare liniștită că măcar pe plan intern nu se întîmplă nimic deosebit. A doua zi dimineața, clasa politică s-a trezit cu știrea că peste 40 de organizații județene PNL au semnat o scrisoare prin care-i cer lui Florin Cîțu demisia din fruntea PNL.

Comentatorii întîmplării (nu prea mulți, deoarece presa a primit ordin de la Stăpînire să nu facă prea mare caz de lovitura de teatru din PNL și să se ocupe mai departe de intestinul gros al Vladimir Putin) au fost stupefiați de faptul că, după ce, în 2021, instalarea lui Florin Cîțu la șefia PNL prin înlăturarea lui Ludovic Orban a dat peste cap, timp de aproape șase luni, întreaga țară, la șase luni de la Congres, Florin Cîțu e pe cale să fie debarcat din fruntea PNL.

Sînt întrutotul de acord cu aceste observații.
Le-aș adăuga că bramburirea unei întregi țări pentru ca în fruntea PNL să fie Florin Cîțu și nu Ludovic Orban a fost opera exclusivă a lui Klaus Iohannis. Acum, tot Klaus Iohannis, pune la cale bramburirea țării pentru a-l da jos din fruntea PNL pe Florin Cîțu.

Eu însă sînt stupefiat de altceva.
De asemănarea dintre izbucnirea Răscoalei țăranilor din martie 1907 și izbucnirea Răscoalei liberalilor din martie 2022.
Tudor Arghezi avansa imaginea unei țări în cuprinsul căreia, ca din senin, într-o noapte, s-a aprins vîlvătaia Răscoalei țăranilor.
La fel am putea scrie și despre vîlvătaia care a cuprins PNL în noaptea de marți spre miercuri.

Debarcarea lui Ludovic Orban a fost un proces democratic, desfășurat după toate normele unui stat de drept. În ianuarie 2021, cu un an înainte de Congresul PNL, rebelii din PNL, conduși de Rareș Bogdan, și-au făcut publică intenția de a-l schimba pe Ludovic Orban. Au urmat luni de dezbateri pro și contra, de confruntări, luni în care Ludovic Orban s-a apărat și a atacat, iar rebelii și-au exprimat nemulțumirile. Deși, chiar de la început, de partea lui Florin Cîțu au trecut multe organizații județene, totuși nu s-a întîmplat ca în cazul Răscoalei împotriva lui Florin Cîțu. Și anume ca într-o noapte 40 de organizații județene din 41, fără un semnal anterior, fără a se exprima pînă atunci public împotriva lui Florin Cîțu, îi cer debarcarea lui Florin Cîțu. E drept, luîndu-și în serios poziția de șef al unui partid de Dreapta, Florin Cîțu a criticat derapajele PSD-iste ale Guvernului condus de Nicolae Ciucă. A făcut asta de luni întregi. N-a întreprins nimic practic împotriva premierului Nicolae Ciucă, deși acesta, membru PNL, premier din partea PNL, e subordonat președintelui PNL, Florin Cîțu. Florin Cîțu s-a mulțumit doar să bombăne. Bombănelile sale n-au stîrnit reacția critică a nici unui lider PNL. Și atunci de unde și pînă unde decizia a 40 de organizații de a-l înlocui pe Florin Cîțu cu Nicolae Ciucă?

Ce s-a întîmplat în noaptea de 29 spre 30 martie 2022?
Li s-a arătat în vis celor 40 de lideri județeni Iisus, zicîndu-le Treziți-vă, îmbrăcați-vă, mergeți la sediu și semnați scrisoarea împotriva lui Florin Cîțu?

Dar nu numai atît.
Vineri, 1 aprilie 2022, răsculații au convocat Biroul Executiv al PNL.
Biroul a decis în unanimitate convocarea Consiliului Național pentru duminică, 3 aprilie 2022. Consiliul Național e convocat pentru a decide ținerea Congresului Extraordinar pe 10 aprilie 2022. Bietul Florin Cîțu, deși încă președinte, n-a putut zice nici măcar miau împotriva răsculaților. S-a mulțumit să convoace și el un Birou Executiv pentru sîmbătă, 2 aprilie 2022.

Sînt curios dacă va veni cineva.
Florin Cîțu n-a demisionat, n-a fost arestat preventiv și nici n-a murit.
Cu toate acestea, desemnarea lui Nicolae Ciucă e pe repede înainte. Scrisoarea a apărut pe 30 martie 2020. Congresul de alegere a lui Nicolae Ciucă va avea loc pe 10 aprilie 2022. La 12 zile după ce liderii PNL au avut, într-o noapte, revelația că Nicolae Ciucă trebuie să fie președintele PNL.

Indiscutabil, după cum merg lucrurile, în nici două săptămîni Florin Cîțu va fi înlocuit cu Nicolae Ciucă.
Fără o minimă dezbatere, fără o minimă controversă.
Totul pe repede înainte!
În ce țară democratică din lume, președintele unui partid de guvernămînt e dat jos peste noapte și înlocuit, tot peste noapte, cu altcineva?

Mult timp, Sistemul a dictat scenei politice respectînd aparențele.
În cazul șefiei PNL, Sistemul nu mai catadicsește nici să respecte aparențele.
Dictează pur și simplu.
Dictează brutal, ostentativ.
Să știe babuinii de români cine le sînt Stăpînii!