ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dacă ar fi să credem presei occidentale, miercuri, 16 februarie 2022, Rusia va invada Ucraina. Ora n-a fost dată, dar, dacă-i vorba de atacarea unei țări, cel mai eficient e atacul de la miezul nopții. Bănuind că invazia va declanșa un Război nuclear, ca orice Război nuclear, încheiat în cîteva ore, dacă nu mai puțin, tare ne bate gîndul că acesta e ultimul text pe care-l voi scrie și dumneavoastră îl veți citi. Miercuri dimineața, și eu, ca autor, și dumneavoastră, ca cititori, vom fi cenușă.

Pînă atunci să profităm de ziua care ne desparte de Apocalipsă și să încercăm a fi oameni normali, ieșiți din Pandemie cu facultățile intelectuale intacte, în timp ce ziariștii și politicienii occidentali , par a fi fost atinși de un virus al halucinațiilor. Ca oameni normali vom căuta să judecăm cu facultățile mintale intacte, Afacerea numită Criza Ucraina.

Dacă nu înșel, nu cred să mai fi fost în Istoria omenirii o situație grotescă precum cea poreclită Criza ucraineană. De vreun an, Rusia face manevre (pe teritoriul său național) la granița cu Ucraina. Moscova nu vrea ca Ucraina să fie admisă în NATO. De unde și pînă unde a scos Moscova informația că Ucraina nu numai că vrea, dar și că va fi admisă în NATO, rămîne un mister. Un mister la fel de mare ca și răspunsul la întrebarea De unde și pînă unde au scos SUA informația că Rusia va invada Ucraina dacă NATO nu declară în scris că nu va aviza pozitiv cererea Ucrainei de a intra în NATO. Nu exclud posibilitatea ca Rusia să dețină informații secrete despre un plan NATO de admitere a Ucrainei, urmînd ca după admitere Ucraina să atace Crimeea și, prin asta, NATO să intre în război cu Federația Rusă. Așa cum nu exclud ca SUA și NATO să aibă informații secrete că Rusia va invada Ucraina dacă negocierile cu Occidentul vor eșua.

Sigur e însă că, din punct de vedere oficial, Moscova n-a amenințat o clipă cu invadarea Ucrainei dacă NATO nu va declara în scris că nu va accepta cererea Ucrainei de admitere în Alianță. În absența unei declarații oficiale, mișcările de trupe ale Rusiei nu țin neapărat de o pregătire a invaziei. Pot ține de planuri mult mai sofisticate decît cel simplist, anacronic, de invadare a unei țări independente. Eu nu cred că Rusia va invada Ucraina. Nu numai pentru că atacarea unei țări independente ar aduce Rusiei antipatia întregii lumi, dar și pentru că din punct de vedere uman și material costurile ar fi mult mai mari decît cîștigurile. Cu toate acestea, țările occidentale, în frunte cu America, nu contenesc să tragă sirena lui Roaită a unui atac iminent. De regulă, în istorie, atacurile au fost făcute prin surprindere. N-am auzit, cel puțin eu, de atacuri pregătite timp de un an (Rusia a început să maseze trupe încă din martie 2021) și, mai ales, de atacuri despre care vorbește o lume întreagă. Atacuri pregătite timp îndelungat, cu acumulări greoaie de trupe au avut loc în Evul Mediu, cînd pentru a intra într-o cetate trebuia s-o asediezi ani întregi, cu grija de a nu fi opărit cu apă fiartă aruncată de pe ziduri de lelițe cu fusta-n brîu.

Aceasta ar fi o premieră mondială:

Ca o țară să atace altă țară după o pregătire de un an în văzul întregii lumi.

 
Integral la CristoiuBlog