Șo pe Austria! Admiterea noastră în Spațiul Schengen a luat deja înfățișarea unei finale de cupă mondială în prelungiri. Nu doar Klaus Iohannis, dar și alți lideri români, susțin că Se mai joacă. Se joacă pînă în ultima secundă a meciului, altfel spus, chiar și pînă se încheie Consiliul JAI.
 
Am scris și am spus în Jurnalul meu video că sigur vom intra în Schengen. Aserțiunea mea își avea explicația în decizia Comisiei Europene de a realiza un Plan de prevenire a migrației ilegale pe ruta Balcanilor de Vest așa cum a cerut Austria la reuniunea JAI din 25 noiembrie 2022. Am fost convins că Austria a anunțat opunerea la admiterea noastră și a Bulgariei invocînd Ruta Balcanii de Vest, deși România nu face parte din Rută, pentru a obține Planul de la Comisia Europeană, cea care a garantat pentru România și Bulgaria. Pentru cancelarul Austriei, reuniunea de la Tirana din 6 decembrie 2022 era un bun prilej de a da înapoi.
 
Cu toate acestea, marți, 6 decembrie 2022, Cancelarul Austriei a declarat înaintea reuniunii că se opune în continuare extinderii Spațiului Schengen cu Bulgaria și România.

Pentru mine nu această declarație mă face să cred că Austria va merge pînă la capăt, ci altceva, mai important:
Luni, pe la prânz, televiziunea de partid și de stat Digi 24, oficiosul regimului Iohannis, a difuzat materialul Austria dansează cum îi cîntă Rusia.

E clar, nu-i așa?

Nu vom intra în Schengen din cauza Rusiei, care acționează prin intermediul Austriei.

E ridicol?

Firește că da.

Numai că imediat toate siturile și televiziunile de partid și de stat, ca sub puterea unei baghete magice, s-au năpustit asupra Austriei ca slugă a Rusiei.

Asta înseamnă că Puterea știe că Austria se va opune pînă la capăt.

Și atunci s-a scos din lada cu clișee a stalinismului sloganul Dușmanul de clasă e de vină că nu sînt măsline pe piață!

Dincolo de sugestia că Puterea și-a luat adio de la Schengen, manevra, pe cît de penibilă, pe atît de șmecherească, ne confirmă un adevăr:

Presa noastră a devenit presă de partid și de stat.

Un semnal grav pentru Klaus Iohannis. Marius Manole, actor la Naționalul , a fost prezent la Chișinău cu spectacolul Eu sînt vîntul. Pe facebook, el a postat, nu fără emoție sinceră, trăirea stîrnită de un eveniment petrecut în sala de doar 60 de locuri de la Teatrul Alexei Mateevici:

„Bucuria reîntîlnirii cu publicul de aici, un public cald și dornic să vadă teatru.

Bucuria zilei însă a fost și mai mare cînd, în sala de numai 60 de locuri, a intrat o doamnă și s-a așezat discret undeva în rîndul 2. La prima vedere am crezut că este doamna Președinte Maia Sandu.
Dar imediat mi-am revenit și mi-am dat seama că nu avea cum.

Fără SPP, fără tam-tam, fără să se facă mare eveniment mediatic… nu, n-are cum. Doar că ce să vezi, doamna discretă din rîndul 2 era chiar președinta Maia Sandu care și-a cumpărat bilet. Am fost invidios pe colegii mei din Basarabia că au norocul ăsta.

Să aibă un asemenea președinte. Mîine voi înainta cererea de cetățenie, așa că sînt fericit să vă anunț că eu sînt mîndru de președintele meu.”

N-ar fi un eveniment semnificativ în această postare dacă Marius Manole ar fi doar un actor, mai mult sau mai puțin talentat.

Marius Manole e însă și un influencer în lumea TeFeListă.
Lumea care l-a sprijinit pe Klaus Iohannis în confruntarea cu Victor Ponta.

Lumea care l-a sprijinit pe Klaus Iohannis în confruntarea cu Liviu Dragnea.

Lumea în mijlocul căreia a poposit, cu geacă roșie, Klaus Iohannis pentru a semnala că protestele din Piața Victoriei beneficiază de sprijinul său de președinte devenit brusc chibiț.

Postarea lui Marius Manole devine un eveniment pentru că ea semnalează distanțarea Lumii TeFeListe de Klaus Iohannis.

Felul simplu, omenesc, de a fi al președintei Maia Sandu e pus în contrast subtil cu felul arogant, ciocoiesc de a fi al președintelui Klaus Iohannis.

Gestul lui Marius Manole nu e singular în Lumea TeFeListă. Majoritatea celor care l-au sprijinit pe Klaus Iohannis, în stradă și pe rețele sociale, l-au părăsit în chip public pe Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis și-a pierdut electoratul.

L-a cîștigat pe cel al lui Liviu Dragnea?
 

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews