ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De aproape doi ani, mai exact de cînd Eduard-Eugen Gegiu a preluat postul de manager, la Liceul de artă „Marin Sorescu” din Craiova scandalurile se țin lanț. Și nu sînt generate de elevi, ci chiar de directorul Eugen Gegiu, care a reușit „performanța” să se certe cu profesorii, unii dintre ei fiind artiști recunoscuți pentru valoarea lor.

Ultimul scandal a izbucnit chiar cu două săptămîni înainte de Crăciun, cînd Eugen Gegiu și-a propus să dizolve Consiliul de Administrație, pe care-l consideră ostil! În sala de concerte a liceului nu s-au auzit în acea zi acordurile instrumentelor, ci doar urletele unora dintre cei 95 de profesori ai școlii. Eugen Gagiu spera ca aceste alegeri să-i ofere un alt Consiliu de administrație, care să-i fie mai loial. Numai că rezultatul votului nu a făcut altceva decît să-i reconfirme pe cei din vechiul Consiliu de administrație!
 
 
 

PROFESOARA ROGOJINĂ: „DIRECTOAREA ADJUNCTĂ M-A FĂCUT MINCINOASĂ, NEBUNĂ ȘI M-A TRAS DE PĂR”

Cînd acest rezultat devenea din ce în ce mai previzibil, a ieșit la rampă „omul de încredere” al directorului, prof. Geanina Rogojină, care a început să țipe că a fost agresată de o colegă, nimeni alta decît directoarea adjunctă, prof. Miloș Livia și a sunat la poliție! Ziarul local „Gazeta de Sud” a reușit să consemneze chiar declarația penibilă a profesoarei Geanina Rogojină:

„Votul a fost secret, pe baza unor bilete pe care le-au pus într-o urnă. Eu, asistată și de alți colegi, am numărat voturile și când mai aveam de numărat cam 10 bilete a venit doamna director adjunct și a băgat mâna în urnă, a amestecat și apoi a scos mâna. Am observat ulterior că în urma gestului respectiv în urnă erau două bilete mai mici pe care le-am scos. Am spus colegilor că sunt două bilete suspecte și am cerut să se oprească numărătoarea votului... Doamna director m-a jignit foarte rău. Mi-a zis multe, pot să vă spun doar că m-a făcut mincinoasă și nebună, pentru că am vrut să verificăm dacă biletele erau în plus. La un moment dat a venit și lidera de sindicat și mi le-a smuls. Dar agresiunea împotriva mea nu a încetat. Doamna director a trecut prin spatele meu și m-a tras de păr. În aceste condiții, am chemat poliția.”

Exact ca niște copii s-au comportat ditamai profesorii, culminînd cu acuzațiile acestea ridicole ale Geaninei Rogojină, cea care a doua zi s-a dus la medic pentru a „să mă investigheze în urma traumei fizice și psihice”! Și nici asta nu era suficient, așa că profesoara a mers și la poliție, spune: „am fost la poliție din nou să obțin un ordin de protecție, pentru că îmi este teamă că pot fi agresată în școală, dar mi-au spus că am nevoie de o hotărâre judecătorească”!

Din aceeași sursă am aflat ce a declarat și cealaltă parte, adică directoarea adjunctă, prof. Miloș Livia: „Totul s-a desfășurat foarte liniștit până când doamna profesor care reclamă a observat că de fapt reprezentanții Consiliului de Administrație al școlii sunt aceiași care au fost și înainte, dar acum erau validați chiar cu un număr dublu de voturi. Și dumneaei a fost candidată, dar a primit puține voturi. Cînd a văzut că nu se schimbă componența CA-ului a încercat să facă o diversiune cu două bilete ca să suspende Consiliul Profesoral și să nu se valideze votul. A făcut tot posibilul. M-a jignit în fel și chip. La un moment dat a venit și s-a pus cu spatele la mine și a strigat că o trag de păr. Eu i-am pus mîna pe umăr să o întorc cu fața, nu am tras-o de păr. Totul a fost o diversiune a ei.”

Rezultatul votului îi dă dreptate directoarei adjuncte, aceasta obținînd 64 de voturi, cel mai mare număr dintre toți candidații, așa cum se vede în fotografia pe care ne-a pus-o la dispoziție unul dintre cei prezenți:
 
 
 
Pe această tablă au fost consemnate toate voturile numărate și se vede limpede că membrii vechiului Consiliu de administrație au devenit și membrii noului Consiliu de administrație, voturile lor fiind de două ori mai multe decît cele obținute la precedentele alegeri:

- Miloș Livia - 64 de voturi
- Dorobanțu Traian - 61 de voturi
- Dincu Lucia - 59 de voturi
- Moandă Ionuț - 58 de voturi
- Irimescu Lucian - 54 de voturi.

Văzîndu-și planul dat peste cap, directorul liceului, prof. Eugen Gegiu le-a spus colegilor că în perioada următoare va funcționa vechiul Consiliu de administrație! Pentru prestigiul liceului pe care-l conduce, Gegiu n-a considerat că trebuia s-o convingă pe profesoara Geanina Rogojină să renunțe la plîngerea sa la poliție, care face din Liceul de artă „Marin Sorescu” din Craiova scena unui scandal perpetuu, ci, din contră, a încurajat-o!

Așa se face că, de o lună de zile, profesorii de la Liceul de artă „Marin Sorescu” din Craiova sînt obligați să meargă la poliție, fie ca martori la incident, fie ca posibili infractori!

Am stat și noi de vorbă cu directorul Gegiu Eugen, încercînd să aflăm motivul de unde a pornit scandalul dintre dumnealui și grupul de profesori din Consiliul de administrație. Cu amabilitate, directorul ne-a explicat  că principalul motiv ar fi faptul că, aplicînd legea, a afectat veniturile profesorilor. De asemenea, că ar fi încredințat redactarea Regulamentului de ordine interioară, iar profesorii l-ar fi copiat de la alt liceu din Craiova. Rămăsese ca, în zilele următoare, să ne răspundă în scris la întrebările noastre, generate de acuzațiile ce i se aduceau de către profesori, inclusiv la acuzaia de plagiat în teza sa de doctorat. Din păcate, acest lucru nu s-a întîmplat și am înțeles de ce: pentru că declarațiile sale conțineau o mulțime de neadevăruri!

Iar în privința doctoratului, chestiunea este clară: directorul Eugen Gegiu este plagiator! Oferim mai jos doar o mostră a plagiatului, dar una care demonstrează hoția. Înainte de a face acest lucru, însă, precizăm cîteva date importante. Eugen Gegiu este doctor în teologie, doctoratul său venind după o bursă oferită în Italia.Conform CV-ului său, e greu de înțeles cum a urmat Facultatea de drept din Craiova între 2005-2009, din moment ce între 2005-2007 era în Italia, la Padova, pentru studiile de master, unde avea să se afle și între 2009-2013 pentru doctorat?

Teza de doctorat are titlul „Icona bizantina tra epifania del sacro e bellezza liturgica”, fiind publicată în 2014 la editura „Coop. Libraria Editrice Universita di Padova”, adică la institutul unde studiase. Gegiu ne promisese că ne va pune la dispoziție un exemplar, dar nu s-a ținut de cuvînt, probabil pentru a evita orice verificare a suspiciunii de plagiat.
 
Și avea motiv să se fofileze! Iată de ce. Să vedem mai întîi ce scrie Eugen Gegiu la pag. 122 din teza sa de doctorat:
 
 
Avem, deci o jumătate de filă(!) despre care am putea crede că este scrisă de Eugen Gegiu. Nota 446 de la sfîrșitul paragrafului, ca orice notă de subsol, are un rol binecunoscut de autorii de cărți, numai că Eugen Gegiu habar nu are și nota lui trimite, pur și simplu, la lucrarea și pagina de unde a plagiat! Iată:
 
 
 
Plagiatul este clar și nu mai are nevoie de comentarii, din moment ce Gegiu copiază cuvînt cu cuvînt textul din cartea lui Meyendorff. Răspunsul ar trebui să fie dat de ministerul Învățămîntului, care a fost sesizat atît în mandatul fostului ministru, cît și acum, în mandatul celui actual. Cu atît mai mult, cu cît și recunoașterea doctoratului lui Eugen Gegiu are serioase erori de procedură.

Fără îndoială, acest scandal de neînțeles, la un liceu de artă, unde profesorii sînt, de regulă, mari artiști, fie că este vorba despre pictori, sculptori sau instrumentiști, a fost generat și este întreținut de actualul director, care vine din altă lume și care vrea să fie recunoscut drept zbir în mediul artiștilor. A fost de ajuns ca unii profesori să-i ceară să răspundă la acuzația de plagiat și războiul s-a declanșat.

Liceul de artă „Marin Sorescu” este o școală de elită a Craiovei, mulți dintre elevi au reușit, cu ajutorul profesorilor lor, să obțină numeroase medalii internaționale și, în anii viitori, vor fi artiștii cu care România se va mîndri.
Pata aceasta rușinoasă pe care directorul Eugen Gegiu o aruncă pe obrazul liceului ar putea să dureze mult și bine dacă Inspectoratul școlar Dolj și ministerul Învățămîntului nu intervin la timp.

Parteneriat cu ziarul „Top secret” din Craiova