ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prin amabilitatea colegului Grigore Culian, am primit din SUA Comunicatul Ambasadei României în Statele Unite sub titlul pompos „Eveniment in premieră pentru țara noastră în Congresul SUA: România este lăudată pentru sprijinul acordat Ucrainei la un an de la invazie. Membri democrați și republicani ai Camerei Reprezentanților confirmă rolul strategic al României”.

Să-l citim și să înțelegem ce face Andrei Muraru, ambasadorul României, fost consilier al lui Klaus Iohannis la Cotroceni și frate geamăn cu Alexandru Muraru, consilierul Primului ministru pe probleme de antisemitism:

„Sprijinul acordat de România Ucrainei începând din februarie 2022, când a debutat războiul de agresiune al Rusiei, a fost subiectul unei mese rotunde organizate în Congresul american, cu participarea unor membri ai Congresului și a unei delegații parlamentare române. Evenimentul, intitulat „Romania’s support to Ukraine in counteracting the Russian aggression”, a fost organizat de Ambasada României la Washington.

Reprezentanții Congresului american au subliniat importanța Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite, a cărui soliditate a fost reconfirmată de cooperarea celor două state în contextul invaziei ruse în Ucraina. Au prezentat sprijinul bipartizan pe care Congresul american îl oferă Ucrainei, continuarea eforturilor în acest sens fiind esențială pentru prezervarea ordinii internaționale bazate pe reguli. Oficialii americani au recunoscut rolul proeminent asumat de România în gestionarea unei crize umanitare și de securitate cu reverberații puternice în regiune și la nivel global.

Au fost prezenți membri democrați și republicani ai Congresului, parte din Comisiile de Informații, Forțe Armate, Securitate internă, Juridică și Comisia Helsinki: Bill Huizenga, Jason Crow, Sylvia Garcia, Eric Swalwell, Victoria Spartz, Linda Sanchez, Joe Wilson, Steve Cohen, Jim Costa, Robert Aderholt.

Alături de ambasadorul Andrei Muraru, din România au fost prezenți senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei de politică externă a Senatului, ministrul culturii, Lucian Romașcanu, și deputații Ben-Oni Ardelean, Alexandru Muraru, Pavel Popescu, Dan Cristian Popescu.

Partea română a prezentat o sinteză a contribuției României în gestionarea crizei refugiaților, asistența umanitară oferită încă de la debutul invaziei, rolul României în facilitarea exportului de cereale ucrainene, în consolidarea rezilienței energetice a Ucrainei și Republicii Moldova și în condamnarea acțiunilor Rusiei în forurile europene și internaționale. De asemenea, delegația Parlamentului României a argumentat importanța constituirii unui tribunal internațional pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei.

Ambasada României în Statele Unite ale Americii.”

Ne-am făcut datoria, da? Ce nu ne spune Comunicatul este faptul că Alexandru Muraru, prezent în delegație, este fratele geamăn al lui Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA! Și asta să zicem că n-ar fi o problemă dacă vizita de acum în SUA n-ar fi cea de-a treia în ultimele 7 (șapte) luni! 

Cu alte cuvinte, chermeza organizată de Andrei Muraru poate fi interpretată în mod justificat ca fiind o invitație pe banii statului pentru ca frățiorii gemeni să se revadă și să-și ostoiască dorul! Că doar nimeni nu poate spune că, pentru a primi o mîngîiere pe creștet de la americani pentru spijinul acordat de România pentru Ucraina, era musai să se ducă în America tocmai fratele geamăn al ambasadorului.

Pentru lucruri mult mai mărunte, alți demnitari au făcut măcar o vizită la DNA, iar alții s-au ales chiar cu ceva pîrnaie și scoaterea din viața politică.

Pentru un tablou complet al chestiunii, iată ce scria ziarul „7 Iași” din 29 decembrie 2022 (deci de acum o lună și ceva), în articolul „Alexandru Muraru, șeful PNL Iași: 17.000 de euro pentru deplasări în străinătate. Deconturi nesimțite pentru vizite la fratele geamăn, ambasador în SUA”. 

Este vorba despre două vizite în SUA efectuate anul trecut, astfel:

– prima vizită: 6 – 16 iunie 2022, vizită oficială a delegației Parlamentului României. Ziarul „7 Iași” scrie: „Muraru a decontat peste 50.000 de lei, din care peste 28.000 lei a reprezentat transportul, iar cazarea a fost de peste 17.000 lei, în vreme ce 4.000 lei a reprezentat diurna”!

– a doua vizită: 11 – 23 septembrie 2022, pentru a participa la o întâlnire a Alianței Interparlamentare pentru China. Cităm din același ziar: „Pentru această deplasare, Muraru a decontat peste 10.000 lei, din care peste 8.000 lei a reprezentat doar cazarea sa în Statele Unite. Nici cu privire la cele două vizite Alexandru Muraru nu a depus vreo informare oficială la Camera Deputaților. Ambele vizite, cea făcută prin Comisia Parlamentară pentru Controlul Activității SRI și cea care a vizat comisia pentru China au fost făcute în plin sezon estival”!

Aflăm din același articol că, sfidînd procedura, Alexandru Muraru n-a catadicsit nici măcar să depună o informare la Camera deputaților, așa cum se vede în documentul publicat de „7 Iași”, publicație care apare chiar în teritoriul păstorit de Alexandru Muraru, liderul PNL Iași:
 
 
 
 Iar acum, la patru luni și ceva, Alexandru Muraru  a făcut a treia vizită în SUA, nu pentru a rezolva vreo problemă, cum ar fi vizele românilor, ci pentru a primi felicitări de la niște democrați și republicani americani de care nu a auzit nimeni!

Ce surprinde în mod teribil, este faptul că, deși Andrei Muraru stă în SUA într-un palat din Washington, care are 46 de camere, 8 dormitoare, 8 băi și piscină și este amplasată pe un teren de peste 2.000 metri pătrați, nu l-a invitat pe frățiorul lui să locuiască acolo, cu el, măcar pentru a face o mică economie la banii pentru cazare.

Completăm tabloul cu altă informație din „7 Iași”: ceilalți deputați de Iași nu au depășit granița Republicii Moldova, astfel: „deputații PSD Vasile Toma și Silviu Macovei au decontat fiecare câte 1.281 lei și 1.821 lei pentru o deplasare de trei zile în Republica Moldova. Pentru același eveniment, deputatul USR Cosette Chichirău a decontat 1.286 lei, deputatul PSD Vasile Cîtea 1.986 lei, iar deputatul USR Filip Hăvârneanu a decontat 1.528 lei”. În schimb, deputatul Alexandru Muraru nu are limită nici în timp, nici în spațiu și nici măcar la casieria Parlamentului!

I-a durut exact în curte pe frații Muraru de ce scriau jurnaliștii din circumscripția lor! Cu o nesimțire care are explicație doar în cei 7 ani de acasă, iată cum răspundea Andrei Muraru celor de la „7 Iași”: „Toate detaliile vizitelor, scopul, evenimentele, întâlnirile, acțiunile la care am participat sunt publice, pe paginile mele de facebook, instagram, tweeter, cât și pe website-ul meu personal”! Deci, dacă vrem să aflăm ce a făcut el în vizită la frățior pe bani publici, trebuie să-i citim și Facebook-ul, eventual să-i dăm și un share? Ce tupeu, măi, frate geamăn de ambasador!

Chiar de pe pagina de Facebook a lui Alexandru Muraru, am putut să extragem cîteva fotografii care ne arată de ce s-a dus el în SUA: