ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Emilia Șercan, cunoscutul vînător de plagiatori, a oferit joi un spectacol jalnic la Curtea de Apel București, cînd a început să țipe la jurnalista Roxana Ciucă de la România TV, îmbrîncind-o și amenințînd-o cu chemarea în judecată!

O agresiune de neînțeles, născută din aburii unei celebrități efemere care, deseori, se urcă la cap. Cu atît mai greu este de înțeles atitudinea Emiliei Șercan, cu cît, în scandalul cu MAI, pe marginea pozelor sale sexy transmise din dosar în spațiul public de către anchetori, aceasta a beneficiat, în general, pe bună dreptate, de sprijinul presei.

Imediat după incidentul de la Curtea de Apel, jurnalista Roxana Ciucă a declarat: „În sala de judecată, din senin, fără să-i zic nimic, s-a ridicat și a țipat la mine. N-am avut atunci nici o reacție, iar cînd s-a terminat ședința m-am dus la ea și am întrebat-o: „Doamna Șercan, de ce ați țipat la mine în sală?” M-a împins cu cotul și m-a amenințat că mă cheamă în judecată, după care a chemat jandarmii!”

Emilia Șercan nu este însă la prima ieșire de acest fel. Acum vreo 10 zile, pe pagina sa de Facebook, l-a luat la țintă pe nimeni altul decît Ion Cristoiu! Motivul? Într-una din celebrele sale „pastile”, Ion Cristoiu a interpretat scandalul Emiliei Șercan cu MAI ca fiind un posibil joc de imagine, menit să pregătească intrarea în politică a Emiliei Șercan! Nimic mai mult. Exemple anterioare există cu duiumul, începînd cu realizatoarea TV Teo, cu jurnalista Gabriela Firea, cu jurnalistul Robert Turcescu, cu jurnalistul Rareș Bogdan sau, mai recent, jurnalista Carmen Avram!

Toți cei de mai sus au ascuns pînă în ultima clipă că au intenția de a intra în politică, uneori exact cu argumentele Emiliei Șercan, după care, fără să clipească, s-au înregimentat în cîte un partid, fie PSD, fie PNL, fie PMP. Și nu sînt singurele exemple: mai sînt Sever Voinescu, Traian Radu Ungureanu, zis „TRU”…

Cu alte cuvinte, teoria lui Ion Cristoiu se baza pe niște „precedente” celebre. Iar dacă nici Ion Cristoiu nu are dreptul la o „predicție”, fie ea și eronată, atunci să închidem ușa libertății presei! E foarte posibil ca Emilia Șercan să nu vrea să intre în politică, la fel cum e la fel de posibil ca, la un moment dat, să se înscrie, de pildă, în USR (prietenii știu de ce).

Reacția Emiliei Șercan la adresa lui Ion Cristoiu a fost însă disproporționată. Deși putea să-i transmită simplu și politicos că nu are de gînd să urmeze o carieră politică, Emilia Șercan a postat pe Facebook o „nemernicie” mai mare ca ea, ca s-o cităm:


Păi, așa scrie un jurnalist la adresa unui coleg, mai ales dacă acest „coleg” este Ion Cristoiu?

Mi-e teamă că Emilia Șercan, după acel episod penibil de la TVR, cînd Cătălin Tolontan a făcut-o să izbucnească în plîns, amintindu-i că a fost ani de zile în solda lui Sorin Ovidiu Vântu, Emilia Șercan a început să se simtă bine în postura de victimă! Vede în această ipostază semnul valoric al genialității sale, orice privire chiorîș a cuiva devenind un atac la gloria sa…

Semnele acestea nu sînt deloc bune, ele anunțînd un comportament disimulat, manifestat prin lipsa de logică în gîndire, prin susceptibilitate sau chiar prin mania persecuției! Puneți singuri ghilimelele, ca să nu fim acuzați de plagiat.

Personal, am toată aprecierea pentru curajoșii jurnaliști care devoalează plagiatul unor impostori, mai ales că, dacă nu vă supărați, m-aș enumera printre acei jurnaliști, după ce am scos la iveală plagiatul lui Gabriel Liiceanu, al lui Mircea Cărtărescu, al lui Andrei Pleșu, al lui Cătălin Cioabă, al lui H-R Patapievici sau despre porcăria lui Mircea Dumitru, rectorul Universității București, fost ministru al Educației, care semna ca traducător din germană pe o carte a lui Wittgenstein, deși în CV scria că nu cunoaște o boabă de germană!

Ce vreau să-i spun aici Emiliei Șercan este că nici un succes din lume, oricît de mare ar fi, nu justifică și nu poate să justifice obrăznicia. Din contră, obrăznicia poate, cel mult, să distrugă omenia!
 
Autor: Ion Spânu