ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Imediat după ce fiica lui Aleksandr Dughin, ideologul lui Putin, a fost ucisă într-un atac terorist, cu o bombă amplasată sub scaunul mașinii, propaganda din România s-a pus în mișcare și a căutat legăturile lui Dughin cu politicienii, jurnaliștii sau alte persoane publice din România.

S-a scos de la naftalină chiar și „Lista lui Dughin”, pe care figurează Ion Iliescu, Adrian Năstase, Dan Puric, Ilie Bădescu, Vasile Ernu, Ion Coja, Părintele Ioan Istrati și alții, puși cu lopata în lista prăfuită pe criterii de nimeni știute. Pe lista veche repusă de neosecuriști în circulație a fost băgat cu forța inclusiv prietenul nostru Victor Roncea, chiar dacă numele lui este însoțit de această paranteză: „Pe unele chestiuni poate avea poziții incomode, nu e filorus”!

 

În același timp, ziarele și site-urile de propagandă exploatează la maxim fotografiile lui Dughin cu Adrian Năstase, din vremea cînd acesta din urmă era prim-ministrul României, iar relațiile noastre cu Federația Rusă erau cu totul altele decît astăzi, ca și cele ale SUA!

Se uită însă, la modul propagandistic clasic, că Ion Iliescu și Adrian Năstase erau președintele, respectiv, premierul României, iar relațiile lor cu Vladimir Putin și stafful său, inclusiv cu Dughin, erau unele diplomatice, aceștia întîlnindu-se în egală măsură cu omologii lor din SUA!

De altfel, este ciudată speculația aceasta propagandistică, deși se știe că în mandatele lui Iliescu și Năstase România a intrat în NATO, nu în Federația Rusă!

În mod ciudat, de pe această listă lipsește un nume important, al editorului din România al lui Aleksandr Dughin: GABRIEL LIICEANU, directorul Editurii Humanitas, unde a apărut în 2016 cartea „Statele Unite și Noua Ordine Mondială”, care este o dezbatere între Aleksandr Dughin și Olavo de Carvalho:

Aceasta este o carte de propagandă, iar orientarea lui Dughin nu era altfel decît este astăzi, cînd toată presa de propagandă din lume, inclusiv de la noi, îl consideră pe Dughin ca fiind „ideologul lui Putin”! Iată cum este prezentată cartea pe site-ul Editurii Humanitas:

Din pagina de gardă a cărții aflăm că volumul beneficiază de două introduceri, semnate de Giuliano Morais și Ricardo Almeida.

Ei, bine, pentru publicul din România cartea aceasta, apărută la Humanits-ul lui Gabriel Liiceanu a fost prezentată elogios de nimeni altul decît Vladimir Tismăneanu, care consideră volumul „un document intelectual fascinant”:

„Este exact ceea ce face din această carte un document intelectual fascinant, o invitație la reflecții informate și responsabile despre culturi, civilizații, revoluții și imperii în lumeade azi și, mai ales, în aceea de mâine.” (Vladimir TISMĂNEANU)

Știind aceste lucruri, ne-am fi așteptat ca pe „Lista lui Dughin”, a prietenilor, apropiaților sau simpatizanților ideilor lui Dughin, să-i găsim pe Gabriel Liiceanu și Vladimir Tismăneanu. Normal, căci Liiceanu a editat o carte care propaga ideile politice ale lui Dughin, pe care le urmează Vladimir Putin, iar Tismăneanu le recomanda cititorilor români!

Numai că pe „Lista lui Dughin”, o făcătură cu damf securistic evident, apar, în locul lui Gabriel Liiceanu și Vladimir Tismăneanu nume precum Dan Puric sau Victor Roncea!

Ca și cum cineva a profitat de moartea fiicei lui Dughin pentru a-și vărsa, la ordin, evident, ofurile pe unul sau altul dintre incomozii critici ai Puterii de la noi.

Acum, serios, Ion Coja sau Ilie Bădescu par mai prieteni cu Dughin decît Liiceanu sau Tismăneanu, cei care i-au editat și prezentat una dintre cărțile care afirmă ideile „ideologului lui Putin”? Pentru a vă face o idee despre conținutul cărții publicate de Humanitas, iată Pagina de Gardă și Cuprinsul acesteia:

Pentru curioși, reproducem mai jos chiar cîteva pagini care conțin ideile lui Dughin, pe care Humanitas le-a propagat în România din 2016, mult după ocuparea Crimeii, care s-a produs în urma invaziei rusești din 2014:

Acum, după tragedia din familia lui Dughin, te-ai fi așteptat de la un „reper moral al nației”, cum se crede Liiceanu, ca acesta să fie mai empatic cu ideologul pe care în 2016 l-a publicat cu un asemenea fast. Dar, nu! Acum, orientîndu-se, ca de obicei, după cum bate vîntul evenimentelor, Gabriel Liiceanu a scris mai multe articole și a dat cîteva interviuri, în care îl face praf pe Vladimir Putin, el fiind în 2016 editorul ideologului președintelui Rusiei!

Iată două dintre aceste postări:


Dar nu trebuie să surprindă pe nimeni acest tip de comportament al lui Liiceanu. La fel a făcut mereu. Și cînd s-a folosit de numele lui Constantin Noica atunci cînd îi făcea bine, după care a publicat la Humanitas cartea Alexandrei Lavastine în care l-a distrus pe Noica, făcîndu-l ideologul fascismului.

La fel a făcut și cu paginile despre Marx din cartea sa, „Tragicul”, cînd, după Revoluție, a scos acele pagini care-i stricau noua orientare, după care, văzînd expansiunea neomarxismului, a republicat volumul cu paginile despre Marx cu tot!

Așadar, nimic nou sub soare: aceeași duplicitate pe care a avut-o mereu, aceeași dorință de parvenire, profitînd de mai toate regimurile politice pe care le-a pupat vîrtos în adîncuri, aceleași tumbe prefăcute prin cotloanele gîndirii. Nimic autentic, nimic principial în comportamentul său, doar o imensă bulă pe care și-a creat-o în hazna și care, cînd se va sparge, îi va inunda întreaga ființă, ca o întoarcere la origini.

Așadar, dacă tot face valuri „Lista lui Dughin”, croită, probabil, pe acilea, pe la noi, și exportată hackerilor ucraineni, să i se facă dreptate lui Gabriel Liiceanu și să fie pus în fruntea ei, căci el este marele editor al lui Aleksandr Dughin în România!

COTIDIANUL