ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-o lume în care statutul femeii în societate este încă incert, balansînd între vedeta de șușanea și profitoarea relațiilor cu politicienii, există și excepții care dau speranța că se poate și altfel să izbîndești în viață.

Cînd Margaret Thatcher, pe numele său complet Margaret Hilda Thatcher, Baroness Thatcher, devenea în 1979 prima femeie Prim-ministru al Marii Britanii, cîștigase în mod direct bătălia cu politicienii bărbați, fără a beneficia de vreo politică referitoare la egalitatea de gen. Și a scris istorie!


xxx


De cîțiva ani buni, omenirea încearcă să creeze femeii un statut special, de discriminare pozitivă, cum se spune, dînd legi, inventînd protocoale, modificînd tratate, prin care să se creeze locuri speciale pentru femei, fie în parlamentele țărilor, fie în guverne, fie chiar în toate instituțiile publice ale planetei.

Personal, nu cred că astfel de politici nu sînt deloc pozitive, căci cred în capacitatea femeilor de a cîștiga orice bătălie în competiție directă cu bărbații, fără a avea nevoie de discriminări pozitive! Bazîndu-se strict pe calitățile lor, pe acumulările lor, pe priceperea lor, valorificîndu-și avantajele genului, care sînt sensibilitatea, hărnicia, încrederea în sine.

Ei, bine, între oamenii pe care-i cunosc, există o femeie care are aceste calități care o impun ca OM în competiție egală cu oricine. Numele ei este CORNELIA ANGHELși poate fi găsită în fiecare zi în viile de pe „Domeniul Coroanei” din Segarcea sau printre butoaiele din cramă, coordonînd o activitate spectaculoasă care începe pe plantația imensă de vie și se termină chiar în paharul de vin de pe masa sărbătorilor de iarnă care sînt în toi.

Cornelia Anghel este de profesie medic și nu unul oarecare, ci medic cardiolog. Și nu oriunde, ci la vestitul Spital Fundeni. Pe atunci cînd profesa de-a dreptul, Cornelia Anghel își întemeiase deja o familie, căsătorindu-se încă din anul doi de facultate cu inginerul mecanic Mihai Anghel, cel care astăzi este cunoscut ca unul dintre cei mai mari fermieri din România. Aveau un copil, alintat cu numele Bozo, și viața lor părea să urmeze drumul unor împliniri profesionale limpezi.

N-a fost însă așa! În locul unui trai decent, fără prea multe cutremurări, Cornelia și Mihai Anghel au început o aventură la care nu știu cîți s-ar înhăma. Au cumpărat acum 20 de ani acțiunile de la ADS care, pe scurt, înseamnă „Domeniul Coroanei”, aflat atunci într-o paragină greu de imaginat pentru cei care văd cum arată astăzi acest domeniu.

Într-un articol din revista „Viva” din ianuarie 2013, Cornel Nistorescu reproducea cîteva mărturisiri ale Corneliei Anghel. Iată una dintre cele mai șocante: „Am înțeles că nu pot urma drumul cardiologiei. Însemna să mă depărtez de familie, să-i las pe Mihai și pe Bozo la Craiova și eu să mă închid în spital. Să stau mereu la bolnavi, la gărzi, zi și noapte, zile și nopți. Și, din cînd în cînd, pe cel pe care îl credeam salvat să nu-l mai găsesc. Dimineața, cînd reveneam la spital, patul din salon era gol. Ori chirurgie, ori familie! Și am ales familia, chiar dacă ar fi fost să fiu a șaptea roată la caruța firmei pe care o visa Mihai. La un moment dat, chiar am fost agent pentru cereale în biroul condus de doamna Bistriceanu”!

Numai aceste propoziții și spun destul despre concepția Corneliei Anghel care vizează familia, dăruirea, sacrificiul. Cîtă iubire și determinare să aibă un om ca, după mulți ani de facultate, cînd se văzuse medic specialist la unul dintre cele mai mari spitale din țară, să decidă să renunțe la tot și să stea alături de familie, la începutul unei aventuri care nu prevestea atunci ceea ce este astăzi la Segarcea? Ați citit bine, oameni buni, Cornelia Anghel a renunțat la postul de medic la Fundeni pentru a fi o vreme agent pentru cereale, subordonată unei angajate a soțului său!

În același articol, însă, Cornelia Anghel spune cu satisfacție: „Dacă nu alegeam familia, nu cred că am fi realizat mare lucru. În doi, am izbutit să răsturnăm muntele de distrugere și de bălării de pe Domeniul Coroanei și să-i redăm strălucirea”!

Drumul ales n-a fost însă presărat doar cu mărgăritare, cum s-ar putea crede. Au fost la început nu numai greutățile firești, ci și procese îndelungate cu un neamț, acesta fiind ajutat de consulul german să obțină un avantaj în justiție și să aibă parte de articole favorabile în presă. În acest punct, avem satisfacția că am reușit să-l convingem chiar pe premierul Adrian Năstase să-l susțină pe românul Mihai Anghel, așa cum îl susține consulul german pe afaceristul german. Acela a fost un moment cheie al aventurii familiei Anghel în lumea afacerilor și ne bucurăm că acolo, pe harta acestei povești, am putut să scriem și noi acel mic paragraf!

Cornelia Anghel se ocupă azi de ceea ce înseamnă vinurile „Domeniul Coroanei”. Se poate spune că s-a calificat la locul de muncă! Dar, priviți cu atenție cum o descrie Mihai Anghel pe soția sa, creatoarea de vinuri de azi: „Eram un fel de zero în materie de vinuri. Știam și eu de un pinnot noir, de o fetească, de un merlot. Și gata. Am văzut zeci de crame, am degustat, am citit, am învățat. Pot spune dacă un vin e bun sau nu. Dar Cornelia are un nas de geniu. Citește orice parfum, orice mireasmă. Ca la șah, ajunge nu pînă la a zecea mutare, ci pînă la a zecea mireasmă dintr-un vin. Are un miros mai ceva ca de copoi. E ca un muzician care compune și aude melodia în gînd. Cornelia este un om care își poate imagina un gust și un anume parfum de vin”!

Astăzi, panoplia firmei este acoperită de sute de medalii obținute la numeroase competiții internaționale, toate reprezentînd o recunoaștere greu de dobîndit, care încununează zile și nopți de căutări, de speranțe și, abia în final, de satisfacții.

Cînd reconstrucția clădirii administrative și a cramei s-a încheiat, familia Anghel a primit vizita MS Regele Mihai, care le-a înmînat diploma de Furnizor al Casei Regale. Atunci, se poate spune că, simbolic, „Domeniul Coroanei” a fost transferat din patrimoniul regal în proprietatea familiei Anghel.


 

Cornelia Anghel este foarte parcimonioasă cînd este vorba despre interviuri. Și nu pentru că ar avea trac în fața microfonului sau camerei de luat vederi, ci pentru că, la fel ca Mihai Anghel, preferă să facă mai mult decît să vorbească despre ce face. Există, totuși, în arhiva recentă a ziarului „Cotidianul” un flash-interviu, realizat de colega noastră Alexandra Moadă în februarie anul trecut (https://www.cotidianul.ro/cornelia-anghel-domeniul-coroanei-cred-ca-marele-brancusi-ar-fi-savurat-cu-placere-acest-vin-care-ii-este-dedicat/), cu prilejul lansării vinului „Sărut”, inspirat de marele nostru sculptor Constantin Brâncuși.

Credem că niște pasaje din acel interviu o definesc cel mai bine pe Cornelia Anghel, în opinia noastră femeia anului 2022:

- „Vinul este istorie și cultură. Și, în poveștile pe care le-am comunicat noi, alături de vin, am considerat că trebuie să fie și o poveste despre iubire. Și cum puteam să vorbim mai bine despre iubire, decît combinînd simbolurile și simplitatea lui Brâncuși. Așa am ajuns la „Sărut”. Am zis să vorbim despre iubire și am zis să le legăm vorbind de iubire și de cultură. L-am ales pe Brâncuși întrucît este din Oltenia și ne-am gîndit la simplitatea și simbolistica lui, deoarece pentru noi asta reprezintă Brâncuși: simplitate și simbol”.

- „Vorbind de „Sărut” și de Brâncuși – viața lui Brâncuși fiind legată și de România și de Franța – am zis că din cele opt soiuri de vin roșu pe care noi le avem în total, din care se poate obține, de asemenea, un vin rose, am zis să le alegem pe acestea două și să fie un soi francez și unul românesc, așa cum a fost viața lui Brâncuși, între România și Franța. În continuare, noi avem aici o legătură în ceea ce facem cu Franța, prin modul de lucru.”

- „Ar fi nemaipomenit, ar fi o fericire, ar fi foarte bine pentru noi, toți românii, să luăm de la Brâncuși simplitatea, să luăm simbolurile și să ne ghidăm în viața asta după ele și atunci am fi mai buni cu toții și am reuși să realizăm tot ceea ce ne propunem să facem. Să luăm simplitatea și simbolurile, să ne alegem în viață niște simboluri și să ne ghidăm după ele, așa cum a făcut Brâncuși”.

Întrebată în final de colega noastră ce crede că ar spune Brâncuși despre acest vin care îi este dedicat, Cornelia Anghel a avut un răspuns memorabil:

 

 

Aceasta este povestea Corneliei Anghel, creatoarea de vinuri „Domeniul Coroanei”, o poveste care este nu numai despre vin, ci, mai ales, despre iubire.