ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De peste doi ani de zile, rectorul Universității „Ovidius” din Constanța, DAN MARCEL ILIESCU, este într-un scandal continuu și, cu toate acestea, a rămas neclintit în fruntea acestei unități școlare ca un adevărat buboi care a crescut mereu, amenințînd acum imaginea întregului sistem de învățămînt din România.
 
Și asta prin complicitatea autorităților care au ales să tacă, să se prefacă în mod penibil că nu văd, deși presa locală și cea centrală au publicat zeci de articole cu dezvăluiri teribile despre acest personaj malefic.

1. Prima acuzație care i s-a adus lui Dan Marcel Iliescu a fost aceea de INCOMPATIBILITATE. Data primei dezvăluiri: anul 2012, în ziarul „Replica” din Constanța, cînd Dan Marcel Iliescu a fost numit pro-decan al Facultății de medicină! Cităm dintr-un articol publicat de „Replica”: „Soția sa, Mădălina Iliescu, a fost angajată în funcția de asistent universitar în cadrul facultății pe care Dan Iliescu o conducea, în poziția de pro-rector. Un an mai târziu, Mădălina Iliescu a fost… promovată în funcția de șef lucrări, adică se afla în subordinea soțului ei devenit, în 2014, decan al aceleași facultăți. Drept dovadă că s-a aflat în incompatibilitate stau declarațiile de avere ale lui Dan Iliescu, din perioada 2012-2015. Ulterior, rectorul ales și soția au decis să divorțeze ”fictiv”, iar din declarațiile de avere din 2016 și până în prezent, Mădălina Iliescu nu mai apare în peisaj”.

În urma acestor dezvăluiri, situația de incompatibilitate și conflictul de interese au ajuns pe masa celor de la ANI, care a sesizat și Corpul de Control al Prim Ministrului, fiind desemnat în acest sens un inspector de specialitate care să verifice cele relatate de presă. Iată adresa de răspuns a celor de la ANI din anul... 2020:
 

Așadar, după opt ani, ANI a decis să analizeze faptele din 2012! Între timp, așa cum spun jurnaliștii constănțeni, rectorul a divorțat fictiv de soție, încercînd să șteargă urmele infracțiunii.

Este de neînțeles și acum graba ministerului de a-l valida pe Dan Marcel Iliescu ca rector al Universității înainte de a aștepta decizia ANI, referitoare la incompatibilitatea acestuia. Cronologia evenimentelor arată că ceva este putred în această grabă:

– 24 iunie 2020: Dan Marcel Iliescu, fostul decan al Facultății de Medicină, a fost ales rector al Universității „Ovidiu”
– 29 iunie 2020: publicația „Replica online” publică documentele despre incompatibilitatea lui Dan Marcel Iliescu
– 2 iulie 2020: ANI a luat act de acuzațiile de incompatibilitate ale noului rector al Universității „Ovidiu”
– 7 iulie 2020: Dan Marcel Iliescu este validat oficial rector al Universității Ovidius prin Ordinul emis de Ministerul Educației și Cercetării.

Așadar, în numai două săptămîni de la alegeri, ministerul Educației, trecînd peste toate suspiciunile de incompatibilitate, l-a validat pe Dan Marcel Iliescu în funcția de rector al Universității „Ovidiu”!

Și asta deși starea de incompatibilitate evidentă arăta încălcarea Legii învățămîntului, mai exact Legea 1/2011, art. 295, al. 4:
 

Declarațiile de avere ale lui Dan Marcel Iliescu din 2013, cînd era prodecan, și 2014, cînd era decan al Facultății de medicină, demonstrează starea de incompatibilitate:

Culmea este că la aceeași universitate a existat anterior un caz similar, tras la indicgo, în care ANI a constatat într-un termen rezonabil starea de incompatibilitate a lui Eugen Dumitru, directorul Departamentului Discipline Clinice Medicale din cadrul aceleiași Facultăți de Medicină de la Universitatea ”Ovidius” Constanța. Iată Comunicatul ANI referitor la acest caz:
 

Pentru acest fapt care încalcă exact prevederile art. 295, al. 4 din Legea Educației Naționale, ANI a decis în cazul directorului Dumitru Eugen: „persoana este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani și destituirea din funcție”!

Deci, ceea ce s-a aplicat în cazul unui director din cadrul Universității nu este valabil și pentru prodecanul, decanul sau rectorul Universității, deși cei doi se aflau exact în aceeași situație interzisă de lege?

Este evident că „pălăria” care-l protejează pe Dan Marcel Iliescu vine din altă parte, mai exact din pădure. Veți vedea în episodul următor că „pădurea” nu este o metaforă, ci denumirea unei instituții cu care rectorul se simte în siguranță.