ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Serialul nostru despre incredibilele fraude intelectuale produse de Dan Marcel Iliescu, rectorul Universității Ovidius din Constanța au avut un puternic efect nu numai asupra cititorilor, ci și asupra cadrelor didactice din această instituție de învățămînt superior.

Atît cazul plagiatului comis de rectorul Dan Marcel Iliescu, considerat, pe bună dreptate, cel mai spectaculos din întreg mediul universitar (și așa destul de îmbîcsit de teze de doctorat plagiate), cît și felul în care a obținut titlul de conferențiar universitar, pentru care nu îndeplinea condițiile minimale, precum și starea de incompatibilitate în care s-a aflat de multă vreme ar fi trebuit să ducă la demiterea sa și la o anchetă severă din partea ministerului Învățămîntului, lucru care nu s-a întîmplat nici pînă azi!

Revoltați de tăcerea care s-a așternut la minister în legătură cu acest caz scandalos, atît CNATDCU, cît și ministerul Învățămîntului au primit mai multe sesizări pe care însă le-a ignorat, cerînd mereu date despre persoana care a făcut sesizarea, în loc să se aplece asupra probatoriul devenit public. Vă prezentăm aici ultima sesizare, poate cea mai bine documentată, înregistrată deja la ministerul Învățămîntului sub numărul CEMU-277/10.08.2022:


 
 


Întrucît sesizările anterioare trimise CNATDCU și ministerului Învățămîntului au fost respinse pentru că n-ar fi conținut toate elementele unei sesizări birocratice, specialiștii de la „Constanța Academică”, nimeni alții decît cei care au analizat teza de doctorat a lui Dan Marcel Iliescu, ne-au transmis documentele pe care sesizările ce vor urma trebuie să le conțină pentru a nu mai fi respinse. Iată-le:

 DATE IDENTIFICARE TEZĂ

Dan Marcel Iliescu a urmat studiile de doctorat în perioada 1995-2002 și ca urmare a susținerii tezei de doctorat cu titlul „Contribuții la studiul anatomo-funcțional al scheletului axial. Anomaliile de curbură ale coloanei vertebrale la copii. Bazele anatomice ale profilaxiei și tratamentului scoliozei prin înot” a obținut titlul de „Doctor în Științe Medicale”, confirmat prin diploma de doctor nr. 55/27.11.2002, emisă de Universitatea OVIDIUS din Constanța. 
Teza de doctorat cu titlul „Contribuții la studiul anatomo-funcțional al scheletului axial. Anomaliile de curbură ale coloanei vertebrale la copii. Bazele anatomice ale profilaxiei și tratamentului scoliozei prin înot” are un total de 335 pagini și următoarea structură: Introducerea lucrării are aproape 2 pagini (1-2); Capitolul I are 66 pagini (3-69), inclusiv o bibliografie de 3 pagini; Capitolul II are 34 pagini (71-104), inclusiv o bibliografie de 5 pagini; Capitolul III are 69 pagini (105-174), inclusiv o bibliografie de 2 pagini; Capitolul IV are 105 pagini (175-280), inclusiv o bibliografie de 2 pagini; Capitolul V are 27 pagini (281-308), inclusiv o bibliografie de 1 pagină; Concluziile au 2,5 pagini (309-311); Bibliografia Generală (313-322); Anexele 1-6 (323-335).

 MOTIVAȚIE

La data susținerii tezei de doctorat de către Dan Marcel Iliescu erau în vigoare o serie de dispoziții legale și norme de redactare, după cum urmează: 

- În conformitate cu art. 73 din Legea învățământului nr. 84/1995 doctoratul era considerat o formă superioară de învățământ și de cercetare. Mai mult, în art. 1 din HG nr. 37/1999 privind organizarea și desfășurarea doctoratului se arăta că doctoratul era forma cea mai înaltă de organizare a învățământului superior, bazându-se pe cercetarea științifică și creația artistică de valoare. Referitor la elaborarea și susținerea tezei de doctorat, în articolele 22 și 28 din HG nr. 37/1999 se menționa că teza de doctorat trebuie să conțină elemente de originalitate specifice domeniului abordat, precum și modalități de validare științifică a acestora, iar dezbaterea din timpul susținerii publice trebuia să se axeze pe elementele de originalitate ale tezei de doctorat și pe recunoașterea valorică a rezultatelor obținute. 

- În ceea ce privește normele de citare existente în momentul elaborării și susținerii tezei de doctorat de către Dan Marcel Iliescu, trebuie amintit faptul că în Îndreptarul ortografic, ortoepic și de punctuație, ediția a V-a, 1995, apărut sub egida Academiei Române, la paginile 79-80 se arată foarte clar că semnele citării sau ghilimelele sunt semne grafice care se întrebuințează atunci când reproducem întocmai un text spus sau scris de cineva (§ 268) și se pun la începutul și sfârșitul unei citări (§ 269). În acest sens amintim și cele subliniate într-un articol din PRESSONE de către Emilia Șercan, jurnalist specializat în identificarea tezelor de doctorat plagiate, care arată că „în mediul academic dintotdeauna a existat obligativitatea ca atunci când se împrumută cuvinte, ele să fie puse între ghilimele”. 

- Mai mult decât atât, conform art. 35 din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe puteau fi utilizate scurte citate dintr-o operă în scop de analiză, comentariu sau critică ori cu titlu de exemplificare, în măsura în care folosirea lor justifică întinderea citatului și cu condiția ca acestea să fie conforme bunelor uzanțe. În acest caz Legea nr. 8/1996 prevede explicit că trebuie să se menționeze sursa și numele autorului, dacă acesta apare pe lucrarea utilizată. 

Prin raportare la cele menționate mai sus, este scandalos faptul că Dan Marcel Iliescu a plagiat masiv în teza de doctorat, datele referitoare doar la primele două capitole indicând o fraudă intelectuală de proporții: 

- Capitolul 1 - ANATOMIA DEZVOLTĂRII. ANATOMIA FUNCȚIONALĂ ȘI CLINICĂ A COLOANEI VERTEBRALE: 1.458 rânduri, 38 imagini și 6 tabele plagiate; 

- Capitolul 2 - CURBURILE COLOANEI VERTEBRALE ȘI ANOMALIILE LOR: 690 rânduri, 31 imagini/radiografii și 4 tabele plagiate. 

În aceste condiții, este lesne de înțeles de ce mediul universitar, în special cadrele de la Universitatea Ovidius (evident, cele care nu și-au plagiat tezele de doctorat) așteaptă o măsură fermă a ministerului, astfel încît să înceapă curățirea acestei importante secțiuni a societății de impostori de acest gen.