ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ca jurnalist de investigații cu vechi state în domeniu, afirm că dezvăluirile din ultima vreme pe marginea unui caz ce părea să țină de cancan au scos la iveală o situație neașteptată: sîntem în fața devoalării unei operațiuni mult mai complexe, coordonată de servicii, folosindu-se ca infiltrați oameni care aveau motive personale de răzbunare!

„Călugărul-amant”sau „falsul călugăr”, așa cum este etichetat un oarecare Cristi Călin, nu este nici nebun și nici prost, deși pare să aibă cîte ceva din ambele epitete cu care este blagoslovit de jurnaliști.

Cine vrea să înțeleagă ceva din acest caz trebuie să folosească măcar unele dintre metodele jurnalismului de investigație. Una se poate sintetiza de o vorbă a lui Nichita Stănescu: „Nu poți să fii zînatic dacă nu crezi în zîne”.

Mai concret spus, nu contează cine spune un adevăr, ci doar dacă acesta poate fi probat! Iar pentru asta e nevoie să-l crezi pe cel care a declarat ceva, după care să verifici dacă tot ce spune este adevărat.

De pildă, în cazul nostru, cînd „călugărul” spune că de curînd, în stațiunea Olimp, la Conferința PSD, ar fi avut loc niște orgii sexuale la care au participat liderii partidului, nu e suficient să spună cineva că „amantul-călugăr” e nebun, din moment ce, se știe deja, el chiar a fost acolo, în calitate de șofer al deputatului Bălășoiu, despre care au apărut în presă fotografii compromițătoare, care-l înfățișează ca homosexual.

De asemenea, cînd același „călugăr-amant” spune că a fost primit la Cotroceni de un consilier de stat, ce rost are să ne manifestăm neîncrederea în povestea unui „bolnav psihic”, cum i-au spus unii, din moment ce se poate verifica foarte ușor în condica de la Cotroceni dacă în ziua respectivă „călugărul-amant” a intrat pe poarta Cotroceniului și cine l-a primit?

Dacă a fost primit de „doamna consilier de stat” de care vorbește călugărul, atunci trebuie să luăm în calcul și declarația lui despre întrebarea: „Și Marcel Ciolacu este homosexual?”, pe care doamna consilier de stat i-ar fi pus-o!

În acest din urmă caz, lucrurile se complică pentru că apare întrebarea: de ce s-ar interesa doamna consilier de stat de la Cotroceni de orientarea sexuală a unui lider de partid?

Și ar mai fi ceva: a împuternicit-o cineva de la Cotroceni să afle un astfel de răspuns?

Aceste întrebări s-ar putea să fie foarte importante în ancheta jurnalistică pe care o întreprindem, căci s-ar putea să ne ajute să aflăm două chestiuni cu adevărat importante:

- 1. CINE A COMANDAT OPERAȚIUNEA?

- 2. CE OBIECTIV VIZA OPERAȚIUNEA?

„Călugărul-amant” a făcut cîteva dezvăluiri ce ne-ar putea ajuta să înțelegem, altele poate doar i-au scăpat în spațiul public, dar multe au relevanță.

Una dintre ele este cea referitoare la un „grup” bine organizat, care acționa sub comanda unui ierarh, dar care era supravegheat și coordonat de „băieții deștepți”! Tot ce spune călugărul nu face decît să descrie elementele unei „operațiuni”, chestiune care nu poate fi făcută decît de structuri specializate, întrucît „grupul” avea o organizare ierarhică, beneficia de oameni trimiși sub acoperire într-un mediu, în cazul nostru lumea politică, și urmărea un anumit scop, de care era interesată o persoană sau o structură, urmînd ca apoi aceasta să o folosească pentru o miză mult mai înaltă.

Or, aflăm de la călugăr că el, după ce fusese exmatriculat din facultatea de teologie, urmărea să se răzbune pe cei pe care-i considera vinovați, s-a oferit să fie folosit ca șopîrlă și să fie introdus în mediul religios sau politic, încercînd să ofere probe celor care coordonau „operațiunea”.

Nu trecem aici în revistă toate poveștile vehiculate în spațiul public începînd de sîmbătă, cînd PSD a anunțat excluderea deputatului Bălășoiu. Ele sînt acum binecunoscute, dar încercăm să vedem ce se ascunde în spatele acestora.

Astfel, din moment ce a fost introdusă în poveste Președinția României, prin consiliera de stat care l-ar fi primit pe „călugărul-amant”, nu putem evita întrebarea dacă nu cumva chiar la Cotroceni este vîrful iceberg-ului!?

Și nu credem că este vreo exagerare, avînd în vedere că în primăvara următoare trebuie să se facă rocada la guvernare. Și să nu ni se spună că marii jucători pe piața politică n-ar fi interesați de obținerea unor astfel de dezvăluiri despre conducerea PSD, partid care ar urma să dea Prim-ministrul Guvernului!

În mod surprinzător, în paralel cu acest scandal politic au fost inserate tot felul de supoziții despre homosexualitatea din rîndul înalților ierarhi. Alăturarea aceasta este absurdă, cel puțin pînă acum, căci nu este vorba despre orgii sexuale la care să fi participat politicieni împreună cu ierarhi!

Din contră, „călugărul-amant” separă apele și, deși la politicieni are mii de fotografii și chiar argumentul că a participat cu ei la acele orgii, despre lumea bisericească nu are decît presupuneri.

Cineva i-a dat chiar un „narativ” (că tot e la modă cuvîntul) de urmat: aruncarea în spațiul public a ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului!

Aici, „călugărul-amant” s-a împotmolit, nu numai pentru că nu are nici o probă, ci și pentru că Arhiepiscopia Tomisului este cea care l-a reclamat cu mult timp înainte că ar fi un escroc! Totuși, Cristi Călin, cu vocea mult mai jos, a continuat să rostească numele ÎPS Teodosie, lăsînd însă să se înțeleagă că nu se simte confortabil, așa cum se simțea cînd povestea cu euforie despre orgiile de la PSD.

Ce este de reținut din acest scandal uriaș care sugrumă un partid politic și amenință cu discreditarea chiar Biserica Ortodoxă Română?

Să analizăm pe scurt:

1.Ca organizație privată, cum este un partid, PSDare tot dreptul să excludă un membru pentru comportamentul său public, fără să fie acuzat că încalcă nu știu ce norme europene, acceptate de societatea românească. De pildă, dl. Bălășoiu putea fi exclus și dacă-și înșela nevasta cu o altă femeie, adulterul nefiind un argument al moralității sale! Ba, chiar, dacă nu vrea ca în perioada următoare să fie în centrul altor scandaluri asemănătoare, PSD are obligația să facă acum o analiză serioasă a membrilor săi pentru a identifica persoanele care ar putea să genereze astfel de situații compromițătoare! Și nu vorbim aici despre partea penală, cum ar fi relații cu minorii, ci chiar de chestiunile ce țin de moralitate care ar putea fi exploatate de adversarii politici. Iar interesul „doamnei consilier de stat” de la Cotroceni pentru unii șefi ar putea fi un avertisment serios.

2.Tot ca organizație privată de interes public, și BORtrebuie să facă propriile analize. De data aceasta s-a încercat fără succes compromiterea ÎPS Teodosie. Este prea vizibilă făcătura în acest caz, știindu-se ostilitatea autorităților de la cel mai înalt nivel față de arhiepiscopul Tomisului, mai ales după ce ÎPS Teodosie a deschis ușile bisericilor pentru enoriași în timpul pandemiei, lucru care i-a atras o imensă popularitate, nu tocmai pe placul conducerii BOR sau al autorităților.

Totuși, precedentele scandaluri sexuale în care au fost implicați înalți ierarhi, față de care BOR a cam tăcut, fără să ia atitudinea potrivită, a lăsat ușa deschisă pentru tot felul de speculații. Astfel, după scandalul în care au fost implicați arhiepiscopul Ciprian, arhiepiscop de Buzău și Vrancea și episcopul Sebastian Pașcanu, episcop de Slatina, sau personajul de la Huși, opinia publică a constatat că s-a pus batista pe țambal, ceea ce a favorizat tentativa de acum împotriva ÎPS Teodosie.

Tăcerea nu este sfetnicul cel mai bun în astfel de situații, ci reacția imediată, pe de o parte pentru stîrpirea din rădăcină a răului, iar, pe de altă parte, pentru apărarea stîlpilor BOR.

Sigur că, în spațiul public vor continua dezvăluiri pe tema scandalurilor sexuale din PSD și BOR, hrănite de foamea jurnaliștilor de picanterii. Pentru noi este suficient că am identificat posibila sursă a „operațiunii”, undeva la nivel foarte înalt, faptul că de coordonare s-au ocupat „băieții din pădure” și că țintele de acum sînt PSD și ÎPS Teodosie.

În rest, PSD și BOR au ce să facă pentru a desluși tainele acestui scandal, iar procurorii trebuie să vadă dacă există în aceste dezvăluiri și fapte de natură penală.

Între timp, noi, jurnaliștii, ar trebui să ținem focul aprins sub acest caz pentru a identifica persoanele care au organizat această operațiune, cine a comandat-o și cine au fost toți pionii de pe tabla de șah. Sper să nu fim și noi împinși în gard, așa cum s-a întîmplat cu „Cazul Black Cube”, cînd ne-am oprit la porțile Cotroceniului!

Parteneriat TopSecretCraiova

Citiți și: Cui Prodest? „Călugărul” care nu e călugăr dar atacă fără probe Biserica Națională a fost primit și la Cotroceni după ce a făcut turul tuturor televiziunilor de „știri” din România. Cine îl instrumentează pe escrocul TV Cristi Călin, membru al Bisericii de Stil Vechi?

Opinie: Dan Diaconu: Chestiunea internă. Visarion Alexa era dus cu pluta. Ca și „călugărul”