ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În urmă cu 5 ani, în „Cotidianul”, am publicat o serie de articole menite să salveze atît bustul filosofului Mircea Vulcănescu, cît și numele acestuia de pe frontispiciul liceului. Toate acele articole, care, în final, au împiedicat acțiunea demarată de Institutul „Elie Wiesel” și președintele acestuia, Alexandru Florian, sînt în arhiva „Cotidianul”. Iată link-urile ce trimit la aceste articole:

Ședința despre schimbarea numelui Liceului „Mircea Vulcănescu” a fost amînată

Fundația „George Manu” cheamă bucureștenii la solidaritate pentru Mircea Vulcănescu

Schimbarea numelui Liceului „Mircea Vulcănescu”, din nou pe ordinea de zi

Pentru eliberarea lui Gogu Rădulescu au semnat, pentru reabilitarea lui Mircea Vulcănescu se abțin

Bustul și numele liceului „Mircea Vulcănescu” au fost salvate de furia „Elie Wiesel”

Acum, după 5 ani, se pune din nou problema dărîmării bustului lui Mircea Vulcănescu, situat în Sectorul 2. De data aceasta, inițiativa demolării nu mai aparține Institutului „Elie Wiesel”, ci unui consilier PNL, pe numele lui FEROIU DUMITRU SILVIU, coleg de partid cu deputatul Alexandru Muraru, cel care se ambiționează de ceva vreme să demonstreze că poporul român este antisemit! Nu exclud sub nici o formă ca inițiativa aceasta stupidă a tînărului și nefericitului consilier liberal să fie generată chiar de Alexandru Muraru, consilierul Primului ministru pe probleme de antisemitism, știindu-se că acesta a reușit, cu complicitatea PSD, să atîrne o plăcuță defăimătoare și pe bustul lui Octavian Goga.

Pe 28 decembrie 2022, cu trei zile înainte de Anul Nou (!), este programată la ora 9 o ședință on-line a Consiliului Local al Sectorului 2 al Capitalei, unde ar urma să fie aprobată demolarea bustului lui Mircea Vulcănescu!

În mod ciudat, chiar aici, în „Cotidianul”, sînt ignorate toate articolele noastre de acum 5 ani, care au conținut argumente atît de solide pentru ca numele lui Mircea Vulcănescu să nu fie aruncat la lada de gunoi a istoriei, încît acțiunea lui Alexandru Florian a fost oprită cu concursul elevilor de la liceul „Mircea Vulcănescu”, care s-au legat cu lanțuri de soclul statuii!

Ba, mai mult, chiar, crezînd că acțiunea liberalilor va fi stopată, se citează din „Senatorul filosof Sorin Lavric (AUR)” și dintr-o prezentare a lui Vulcănescu de către Editura Humanitas!

Dintr-o naivitate explicabilă doar prin lipsa de lectură, autoarea articolului ignoră faptul că Sorin Lavric, pe care-l numește „senatorul filosof” și-a publicat teza de doctorat în 2007 la Editura Humanitas, iar titlul acesteia era „Noica și mișcarea legionară”, unde Constantin Noica și toți marii intelectuali din perioada interbelică erau puși la zid!

Nefiind aici locul unei analize, ne folosim chiar de prezentarea cărții, făcută de Editura Humanitas:

„Problema cu pricina poate fi infatisata printr-o suita de trei intrebari:

1. Cum s-a putut ca atatia oameni de o stofa intelectuala incontestabila sa intre, cu o daruire prozelitica amintind de sectele religioase, in randurile unei miscari totalitare?

2. Cum s-a putut ca Eliade, Cioran, Noica, Gyr, Aron Cotrus, Horia Stamatu, Sextil Puscariu, Ion Barbu, Traian Braileanu, P.P. Panaitescu, Dragos Protopopescu sa scrie despre Corneliu Zelea-Codreanu nu doar pe un ton exaltat, descins parca din ditirambii antici cuveniti zeilor, dar, amanunt deconcertant, s-o faca fara ca cineva sa-i fi silit vreodata?

3. În sfârșit, cum s-a putut ca atația inși de o calitate umană remarcabilă, atația 'baieți buni', să fi trecut de partea unei mișcări care, judecată cu ochii prezentului, a fost neindoielnic o întruchipare a Răului?”

Păi, tocmai cu Sorin Lavric vreți să împiedicați dărîmarea bustului lui Mircea Vulcănescu?

Și asta nu e tot! Autoarea se folosește și de o mică prezentare a Editurii Humanitas a personalității lui Mircea Vulcănescu! N-ar fi făcut o asemenea gafă dacă ar fi știut că Editura Humanitas, în afară de publicarea tezei de doctorat a lui Sorin Lavric (pe atunci membru al găștilor Humanitas-România literară, de unde a fost exclus cînd a intrat în AUR), a publicat și acea carte mizerabilă a Alexandrei Lavastine, intitulată „Filozofie și naționalism. Paradoxul Noica”, carte care în anii ’50 i-ar mai fi condamnat încă o data la pușcărie pe intelectualii români care au simpatizat cu Mișcarea legionară!

Cu astfel de argumente crede cineva că va fi împiedicată acțiunea inițiată de PNL, care va dărîma bustul lui Vulcănescu cu sprijinul consilierilor PSD?

Vă veți întreba de ce tocmai acum, cu două zile înainte de noaptea de Revelion, în on-line, se ține această ședință. Răspunsul este simplu: ca nu cumva să fie organizat iarăși un protest, ca acum 5 ani!

Și totuși, acesta se organizează!

Postăm și noi proiectul de hotărîre ce va fi votat miercuri (Desfiintare bust Mircea Vulcanescu.pdf), deși lucrurile par deja decise:

P.S.1. Ce ciudat! În apărarea lui Mircea Vulcănescu nu sînt citate cele 20 de volume ale procesului, publicate de Constantin Barbu! Sînt preferate argumentele anti-legionarului Sorin Lavric și ale profitorului Gabriel Liiceanu, acesta din urmă tăcînd mîlc acum, după ce i-a prins bine apropierea de Constantin Noica și prietenii acestuia. Pentru arhiva problemei Vulcănescu, iată o imagine de la lansarea de acum zece ani:

P.S.2. Ne mai mirăm de atitudinea Austriei față de România, din moment ce români precum Alexandru Muraru, Alexandru Florian sau Feroiu Dumitru Silviu batjocoresc memoria unora dintre cei mai mari intelectuali ai noștri? Germania nu face așa ceva cu Martin Heidegger, deși „Caietele negre” sînt incomparabile ca atitudine cu scrierile lui Noica, Cioran, Eliade sau Vulcănescu.

Citiți și Academicienii șterg pe jos cu infama intenție de demolare a statuii lui Mircea Vulcănescu prin cârdășia PNL-USR: O acțiune INCULTĂ, STALINISTĂ și ANTI-EUROPEANĂ. Soțul autoarei lucrării, filosoful Ion Papuc, cere ca actul de vandalism să nu aibă loc

Sursa: COTIDIANUL