ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În finalul primului episod al acestui serial despre incredibilele matrapazlîcuri ale rectorului Universității „Ovidius” din Constanța ne întrebam de ce măsura demiterii directorului Dumitru Eugen pentru incompatibilitate, decizie decisă de ANI, nu s-a aplicat și în cazul lui Dan Marcel Iliescu.

Și anunțam că răspunsul îl vom găsi în acest episod: „Este evident că „pălăria” care-l protejează pe Dan Marcel Iliescu vine din altă parte, mai exact din pădure”.

 
„Pădurea”, în limbajul jurnalistic actual se referă la SRI, căci acolo, în Pădurea Băneasa, este „fabrica de ofițeri ai serviciilor secrete”. Vă veți întreba, pe bună dreptate, care este legătura dintre SRI și Universitatea „Ovidius”, iar răspunsul îl veți găsi mai jos. Să citim împreună acest Comunicat al Biroului de presă al Universității „Ovidius” din 28 ianuarie 2022:
  
 
Știu, vă veți freca la ochi nedumeriți și veți citi încă o dată această propoziție halucinantă: „Universitatea Ovidius din Constanța, prin facultatea de Matematică și Informatică, VA ȘCOLARIZA, LA PROPUNEREA SERVICIULUI DE INFORMAȚII (SRI), patru locuri la studii de licență”!!!

Deci, această Universitate nu se mai subordonează ministerului Învățămîntului, ci Serviciului de Informații (SRI), primind comandă  de școlarizare? Cum este posibil așa ceva? Dacă SRI avea nevoie de absolvenți ai acestei universități, putea, la sfîrșitul anilor de studii, să recruteze pe cine dorea, dacă și persoanele respective doreau acest lucru.

Dar, așa, cum să intre la facultatea de Mate-Info niște viitori SRI-iști? Cine i-a racolat și pe ce criterii și, mai ales, cum să intre la facultate pe alte criterii decît toți ceilalți candidați?

Și, atenție!, să vedem acum care sînt „criteriile” SRI pe care universitatea lui Dan Marcel Iliescu trebuie să le respecte la virgulă:

- prima etapă, trimiterea unui CV cu titlul „Licență UOC-SRI” (adică Universitatea Ovidius Constanța - Serviciul Român de Informații)

- candidații trebuie să indice o adresă, dar nu neapărat cea de domiciliu, ci „a localității unde le este mai facilă contactarea de către un reprezentant HR al SRI”!

- candidații nu vor susține probele eliminatorii la universitate, ci la SRI

- cei admiși de către SRI se vor înscrie apoi la Universitatea Ovidius „pe locurile disponibile la Facultatea de Matematică și Informatică”, dar nu vor susține examenul ca toți ceilalți, căci

- candidații din partea SRI vor susține examenul „pe bază de dosar”!

- Bomboana pe colivă: „candidații declarați „Admiși” PE LOCURILE ALOCATE SRI vor fi înmatriculați la Universitatea Ovidius și luați în evidență de Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” cu statut de student militar”!!!

Spuneam și cu alt prilej că există foarte multe ciudățenii în această relație a SRI cu Universitatea Ovidius, condusă de rectorul Dan Marcel Iliescu, cel incompatibil și dovedit ca fiind cel mai mare plagiator din mediul Universitar. Reluăm cîteva observații pe care le-am făcut în Cotidianul.

Ce înseamnă acest fel de examen și acest gen de licență la o facultate din cadrul unei instituții civile de învățămînt este greu de înțeles. Și asta pentru că există Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”, care este a SRI, unde puteau foarte bine să fie școlarizați cei patru de la „Ovidius”. Sau, așa cum se practică de ani de zile, un absolvent al unei facultăți civile care vrea să intre în SRI solicită acest lucru și, după parcurgerea unor proceduri, poate deveni ofițer de informații.

Așa cum se arată în comunicat, mai degrabă este devoalată o relație ciudată între SRI și Universitatea „Ovidius”, adăugîndu-se la o practică deja consacrată, în care colonei și generali SRI ieșiți la pensie ajung profesori la diferite universități, cel mai cunoscut caz fiind al fostului șef executiv al SRI, Florian Coldea, devenit profesor la mai multe universități din țară: Cluj Napoca, Timișoara și cine mai știe unde!

Și atunci, ce rost are să ne mai întrebăm de ce rectorul Dan Marcel Iliescu răzbate toate obstacolele ridicate de presă și opinia publică, din moment ce universitatea pe care o conduce pare să fi devenit o filială a SRI? Nici un rost.

Cel puțin acum putem să înțelegem a cui este pălăria care-l apără pe rectorul Dan Marcel Iliescu în fața oricăror dezvăluiri. Ministrul Sorin Câmpeanu nu are nimic de spus în această chestiune? Sau are și dumnealui „rude” prin pădure?