ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Oamenii „Sistemului” nu sînt abandonați niciodată, indiferent de prostiile pe care le fac sau le susțin, cu condiția să execute întocmai ordinele, ca la armată. Și cînd sînt dați afară de la un loc de muncă pentru nepricepere, sînt recuperați de către „Sistem” și promovați în alt loc de muncă drept pricepuții lui Pește. Destinul lor nu depinde de propriile calități, ci doar de felul în care au slujit „Sistemul”.

Exemplul clasic de „om al Sistemului” este SABINA FATI, „writer and traveler”, cum se prezintă publicului, adică „scriitoare și călătoare”. Călătoare pe banii nu se știe cui, după care își scrie banalele însemnări în cărțile publicate de Humanitas-ul lui Gabriel Liiceanu.

A fost redactor șef adjunct la „România liberă”, postură din care, în anul 2007, a fost cea care i-a luat acel interviu de spălat cadavre luat lui Gabriel Liiceanu după apariția în ziarul „Ziua” a celebrului articol „LIICHEANU”, unde elitistul lui Traian Băsescu era acuzat de plagiat, de găzduirea atacurilor la adresa mentorului său, Constantin Noica, sau de antedatarea unei scrisori pentru a se legitima ca disident anticomunist:

După cum se vede, articolul din „Ziua” a apărut în 27 februarie 2007, iar intenția de spălare din „România liberă” a apărut a doua zi, în 28 februarie 2007, sub semnătura Sabinei Fati! Grabă mare, mon cher, după durere! Răsplata pentru acest interviu a fost una continuă, căci, de atunci, destinul Sabinei Fati a fost încununat de un succes perpetuu, care a făcut să cadă mereu în picioare, deși jurnalismul ei este unul răsuflat, ce stă mereu sub semnul ordinelor primite.

Așa se face că după plecarea Sabinei Fati de la „România liberă”, Sistemul i-a găsit un post mai călduț. Mai întîi acela de comentator la Digi24, unde îl săruta dosnic pe Traian Băsescu, șeful slujitorilor Sistemului, după care a fost unsă ca director al site-ului „Europa liberă”, care este „o companie media finanțată de către Congresul SUA prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Media Globală (USAGM)”!

Și aici, Sabina Fati a făcut numai prostii, cum este cea demascată de colegii de la „ActiveNews”, cînd a fost publicat ca real un interviu-pamflet al nu se știe cui pentru a-l denigra pe celebrul actor:

Din cauza acestui fel de a face presă la comandă, după ce a adus-o alături de ea pe Andreea Pora, cunoscută ca „regină a cîrnatului” Sabina Fati a fost dată afară de la conducerea site-ului, fiind înlocuită tot de un om al Sistemului, Elena Vijulie Tănase, nimeni alta decît soția scriitorului Stelian Tănase.

Și Elena Vijulie, care este și sora liberalei Violeta Vijulie, cea pusă și revocată mereu din funcția de secretar de stat, după cum bate vîntul între aripile uneia sau alteia dintre facțiunile partidului.

Care sînt principiile Elenei Vijulie Tănase? Aceleași ca ale Sabinei Fati, doar că mai radicale, avînd în vedere faptul că, practic, este vorba despre doi oameni ai Sistemului într-unul singur! În loc de alte comentarii, iată declarația lui Vladimir Tismăneanu după ce a fost dat afară de cuplul Vijulie-Tănase:

Nu mor caii când vor câinii: Am început colaborarea cu postul de radio Europa Liberă in februarie 1983. Am stabilit condițiile contractuale cu profesorul Vlad Georgescu, directorul Departamentului Românesc. Au ramas neschimbate, cu aducerile la zi necesare (adresa, cont bancar) pana azi. Remuneratia a rămas aceeași din 1983 încoace. Am scris si scriu pentru Europa Liberă nu pentru bani, ci pentru cauza libertății... Acum o luna am primit o instiintare laconică din partea doamnei Elena Vijulie Tânase că, din rațiuni financiare, rubrica Agora de pe site-ul secției române se desfiinteaza. Regrete? O încercare de a comunica personal? Expresia pretuirii pentru 37 de ani de colaborare constanta? Nici vorba. Azi am primit instiintarea oficiala semnata de doamna Elena Tanase (fără Vijulie), directoarea secției române... Ceea ce n-au reușit Ceaușescu si Iliescu, a reușit doamna Tănase. O felicit! Conflict of interests? You bet...”

Cîtă dreptate are Tismăneanu, nu ne interesează cîtuși de puțin. În fond este luptă între ei. Contează însă ceva: faptul că astfel aflăm și noi care este stilul de lucru și principiile care le guvernează meseria.

Meseria Sabinei Fati: „writer and traveler” - scriitor și călător în Kurdistan

Credeți că după ce a fost dată afară de la „Europa liberă” Sabina Fati a fost lăsată pe drumuri? Ei, aș! I s-a oferit să publice pe site-ul „Deutsche Welle”! Vă dați seama? De la un site finanțat de SUA, la unul găzduit de Germania!

Și, între timp, Gabriel Liiceanu îi publică „opera” alcătuită din memoriile de călătorii ale Sabinei Fati, astfel încît să nu fie doar o călătoare prin lume, ci și scriitor, căci așa se recomandă: „writer and traveler”!

Nu facem aici cronica scrierilor sale, dar, după ce am citit cîte ceva din ele, spunem doar că sînt panseuri penibile din niște excursii, întîmplări ocazionale de turist care se mai izbește din cînd în cînd de niște grăniceri cu chef de miștocăreală. Că Sabina Fati își împopoțează cărțile cu etichete sofisticate sau că însuși Gabriel Liiceanu le consideră demne de a primi premii și recunoașteri planetare, toate acestea nu sînt altceva decît laude de sine, fără absolut nici o legătură cu o fărîmă de realitate. Iată care sînt cărțile scriitoarei călătoare:

Vă veți întreba cum de Humanitas-ul lui Liiceanu publică astfel de maculatoare. Păi, e normal, căci, pe de o parte, în 2007, așa cum ați văzut, Sabina Fati i-a întins o mînă cu acel interviu menit să-l mai spele de păcatele de care era acuzat. Iar, pe de altă parte, ca doi oameni ai Sistemului, este normal ca Gabriel Liiceanu s-o ajute pe Sabina Fati și să-i creeaze platforma unui „scriitor”, fie și de jurnale banale de călătorie (să nu-mi spună cineva că astea sînt cărți de reportaje că nu știu ce fac cu el!), căci Sabina Fati scrie comentarii pe site-ul „Deutsche Welle” și are nevoie de astfel de etichete ca să-i sporească credibilitatea!

Acest personaj pestilențial, numit Sabina Fati, este autoarea unui articol înfiorător, apărut pe site-ul „Deutsche Welle”, despre participarea ÎPS Teodosie la Ziua Marinei, alături de președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă. Nu este un articol de opinie, ci unul dictat de interesele Sistemului patronat de Iohannis. Iată cîteva fragmente care compromit actul de presă, devenit astfel propagandă a Sistemului neomarxist, instalat de cîțiva ani buni la cîrma țării:

Forțele Navale Române au sărbătorit și anul acesta Ziua Marinei cu nava școală Bricul Mircea în prim plan și cu o slujbă condusă de Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. E cel puțin frapantă alăturarea președintelui și a forțelor militare române cu acest înalt ierarh cunoscut pentru declarațiile lui pro-ruse pe care le-a făcut și înainte și după ce rușii au invadat Ucraina.

Prezența lui Teodosie la o ceremonie militară prin care România voia să celebreze atașamentul ei atlantist și hotărârea de a apăra flancul estic al Alianței sugerează nu doar breșe de organizare, ci și complicități greu de explicat.

Oare președintele nu a știut programul înainte, i s-a ascuns numele reprezentantului Bisericii Ortodoxe care va oficia slujba sau administrația prezidențială a trecut peste acest detaliu considerându-l nesemnificativ?

Simbolistica prezenței liderului aripii radicale din BOR, a arhiepiscopului Teodosie, un admirator declarat al lui Vladimir Putin, la o sărbătoare a militarilor români scoate în evidență o lipsă de consecvență a României la nivelul cel mai înalt. O asociere care poate valida mitul permanentei oscilații a României între Est și Vest, între forțele binelui și cele ale răului, între ambiții și acomodări, între hotărârea de a merge până la capăt și tendința supraviețuirii”.

Dincolo de faptul că acest personaj care se legitimează ca fiind ba jurnalist, ba „traveler” nu înțelege că manifestarea desfășurîndu-se la Constanța, prezența ÎPS Teodosie era obligatorie, fiind cel mai înalt ierarh al BOR din zona Dobrogei, trebuie să ne mirăm că fătuca asta are impresia că președintele țării poate dicta BOR pe cine să trimită pentru a oficia o slujbă religioasă!

A te situa în acest fel imbecil de partea președintelui Iohannis este semnul că altcineva te obligă să scrii astfel de bazaconii! Dacă lui Iohannis nu-i convine alăturarea de ÎPS Teodosie, nu are decît să nu participe la acțiunea Marinei militare, nicidecum să impună el, așa cum cere Sabina Fati, cine să oficieze slujba sau cine să vorbească!

Vă amintiți că de Ziua Marinei, cineva din Sistem, tot pentru a-i da satisfacție lui Iohannis, i-a tăiat microfonul ÎPS Teodosie, după care s-au chinuit trei zile să găsească tot felul de explicații, pînă cînd chiar Sabina noastră a mărturisit naivă că scandalul microfonului tăiat a fost generat de cei din anturajul lui Klaus Iohannis!

V-am prezentat aici un fel de portret al ziaristului de Sistem, așa încît să vă fie mai ușor să-i recunoașteți. Îi veți întîlni aproape peste tot: oameni fără talent, fără principii, dispuși mereu la compromisuri, cărora le este mereu bine și nu dau niciodată socoteală pentru că se simt apărați de Sistemul care le dirijează actele și faptele. Cînd îi identificați, încercați să vă feriți de manipularea pe care totdeauna o au ca principiu al meseriei lor!