Istoria neamului ale Țasta din Vădastra (XXXVI) - Câța, câța, două ouă / Două ouă încondeiete / La Maria pe perete

Ca să rămân în zona obiceiurilor, deja dispărute...
În Duminica Floriilor, tăiam crenguțe fragede din sălciile de la pârâu și le împleteam pe partea de sus a porții și a gardului de la intrarea în curte. Era o mare bucurie... Mă bucuram, culmea, ca un copil...
În Săptămâna Mare, în seara de Joi Mari, copiii ne duceam cu „Câțâitoarea”. Cu un coșuleț de nuiele într-o mână și un clopoțel în cealaltă intram în curțile vecinilor și ale rudelor recitând: „Câța, câța, două ouă / Două ouă încondeiete / La Maria pe perete / Unul mie, unul ție / Și unul de tovărășie”. Gospodina casei ne pune un ou în coșuleț și plecam mai departe...
În dimineața Ajunului Crăciunului, mergeam, cum cu altceva? – cu „Ajunul”. Aveam fiecare copil câte un băț, cu cârlig în partea de jos ca să nu cadă covrigul sau cârnatul, pe care gazda le lăsa să cadă pe băț, după puterea financiară a fiecăreia. „Bună dimineața la Moș Ajun / Dați covrigul / Dați cârnatul / Că mergem la altă casă...” Nu-mi amintesc ultimul vers!
Apoi urma „sorcovăitul”, în seara de Anul Nou.
Ălora foarte mici le luau părinții câte o sorcovă de hârtie colorată și îi punea să le dea cu ea în cap.
De prin clasa a doua, băieții se făceau de râs dacă nu aveau sorcove de busuioc. Ne strângeam câte doi-trei prieteni și de pe la șase până pe la, maxim, nouă seara mergeam pe la neamuri și vecini. Pe unul dintre noi îl numeam casier, după ce strângeam un buzunar de monede, de 1 și trei lei, ne retrăgeam la unul dintre noi acasă, lângă sobă, că eram înghețați sloi, împărțeam lovelele și, apoi, îi jucam, la zaruri, la „mai mare”. Evident că pileam și niște pahare cu vin, mai ales pelin că era dulce-amărui, tocmai pe gustul celor mici. Că așa s-a făcut vădăstreanul mare și a supraviețuit din Neolitic!
În episodul următor o să vă povestesc despre cel mai „Plugușor cu... cântec” în care am jucat rolul principal...
Citiți și: Bâlciul de Sfânta Maria de la Vădăstrița cu "lume luminată"
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Peninsula Iberică este noul Wuhan?

Viganò: Conclavul este falsificat – De aceea, viitorul Papă nu va avea autoritate

BTI: A venit adevărata nucleară: ambasada SUA sugerează că alegerile nu vor fi recunoscute

A vrut un Nürnberg al Covidismului: A fost aruncat în pușcărie!

Psiholog militar Laurențiu Niculescu: Asistăm la destrămarea psihică a unei întregi națiuni. Acest lucru trebuie oprit!

EMISIUNE LIVE: Doru Paraschiv, ofițerul de informații care l-a prins cu minciuna pe Marian Enache de la CCR ÎN DIRECT la ActiveNews și Starea de Libertate. ACTUALIZARE
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)