ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Am mai abordat tema, consider că maternitățile României (cele de stat) au devenit un pol al dezumanizării. Sunt mame care nu mai fac copii din cauza experienței atroce din maternitate. Nu generalizez, mai sunt și medici sau asistente de treabă. Dar problema este sistemică: în România nu poți naște "normal" decât în vreo două clinici private din țară (nici una din București), sau acasă. 

Foarte pe scurt, ce se întâmplă în majoritatea maternităților din România:

- Medicul vrea să naști cu el în ziua în care e de gardă sau înainte de a pleca în concediu. Nu contează că nu este ziua sorocită. El are program. Atunci recurge la cezariană sau la grăbirea travaliului prin injecții cu oxitocină.
 
- Potrivit SAMAS, "în Europa, România este țara cu cea mai mare creștere a ratei operației cezariene: de la 7,2% în 1990 la 36,3% în 2016 și potrivit ultimelor estimări din 2018 a crescut la peste 60%.  Ușurința operației și securitatea uneori falsă, au făcut să se abuzeze de această intervenție". Suntem în 2023, procentele sigur s-au schimbat.

La "privat", proporția este de 90% și peste. În țările din Vest, procentul este între 17% la nordici și 25% iar în restul Europei până în 30%.

- Deși nașterea este un proces fiziologic, normal, natural (au fost cazuri rare de femei care au născut copii normali fiind moarte de câteva minute), nașterea este medicalizată excesiv pentru profit maxim iar ambientul este de sală de operație. În loc de lumină ambientală, neoane ca de fabrică. La "stat", sala de travaliu - în cazul, rar, al nașterii normale - este o sală de tortură psihologică. Fiind despărțite de perdele, gravidele aud urletele vecinelor de pat și sudălmile asistentelor care le "motivează" de obicei cu expresia: "Nu mai urla ca o vacă/tâmpită!" etc.
La "privat", se naște în condiții mult mai civilizate. Dar ca să justifice costurile, grija față de pacientă se manifestă prin mai multe analize, ecografii etc, care converg, cum spuneam în statistica de mai sus, pentru "siguranță", la cezariană. 

- Odată cu medicalizarea, a fost scoasă din acest proces natural moașa, înlocuită de medic. Înainte moașa era specializată, cunoștea "tainele" nașterii și știa să intervină delicat, susținând fizic și psihic gravida. Acum majoritatea asistentelor se uită ca vițelul la poarta nouă, și de frica medicului care vrea "exclusivitate", și pentru că sunt nepregătite. Există o specializare pentru moașe post-liceală de trei ani, dar nu își găsesc locul în Sistem, totul fiind acaparat de medicul-ginecolog-care-face-operație-de-cezariană.
 
- Masa ginecologică pe care se naște este o aberație fără egal, designul fiind făcut nu pentru ușurarea expulziei, ci pentru comoditatea observațională a medicului. Am fost martor la două nașteri acasă și am constatat că NICIODATĂ femeia nu va naște în acea poziție nefirească, cu picioarele ridicate; totdeauna și instinctiv va sta cu trupul ridicat, pe vine sau sprijinită, ca să se folosească de gravitație.

- Poziția fiind nefirească, medicii se ajută de bisturiu și taie țesutul de la vagin spre anus ca "să facă loc" copilului (epizotomie). Pe vremuri, moașa o ajuta pe gravidă, prin exerciții de antrenare a mușchiului vaginal, să poată să realizeze dilatarea necesară. În Vest, unde moașa a fost reabilitată, se practică și astăzi. La noi e mai simplu să taie și să coasă ulterior. O traumă inutilă. 

- Pe scurt: medicul vrea să intervină direct în viața familiei având puteri "divine". După primii patru copii, un ginecolog renumit i-a spus direct soției mele că trebuie să-i lege trompele.

La al șaptelea prunc, un profesor universitar cu suita de studenți după el o prezenta ca pe un caz ieșit din comun, mirându-se că "are toți dinții în gură".

Un celebru ginecolog ne-a ținut (eram de față) "teoria bananului": cu cât face mai multe banane, cu atât ele vor fi mai mici și mai pricăjite. Adică după ce faci câțiva copii, trebuie să renunți, materialul genetic fiind mai precar.
Realitatea l-a contrazis flagrant: copiii s-au născut cu o greutate din ce în ce mai mare și nu au deloc capacități cognitive mai scăzute. Teoria s-a dovedit  o neghiobie. 

- Foarte mulți medici recomandă inițial avortul dacă văd mama nehotărâtă să crească copilul. Recomandat avort chiar în cazul în care cordonul ombilical este în jurul gâtului la naștere (o problemă pe care eu personal am rezolvat-o), în cel mai bun caz cezariană.

Mamele sunt puse să facă noi teste genetice, care să prevină nașterea unui copil cu probleme (în general, sindrom Down, hipoacuzie șamd) cu recomandare de avort. Cunosc cazuri de femei credincioase care au refuzat avortul, spunând că acel copil este o Cruce dată de Dumnezeu pe care vor să o ducă. De cele mai multe ori, copiii care trebuiau avortați s-au născut perfect sănătoși.

Ca să încerc să concluzionez, Sistemul, așa cum este croit, abrutizează. Până nu se va schimba din temelii modul în care este văzută viața și graviditatea, până nu se va demedicaliza acest proces fiziologic normal de la Facere, până când copilul nu va fi văzut ca un dar dumnezeiesc iar nu ca o povară, cazuri precum cele de la Urziceni în care femeia a născut pe trotuar sau cazuri dramatice de femei care mor ignorate de medici și asistente, ca acela al Alexandrei din Botoșani, vor mai exista.

Viitoarele mame care vor naște au nevoie de o cu totul altă abordare; cea actuală, industrializată, "științifică", hipermedicalizată, fiind falimentară și (părerea mea) IMPOSIBIL DE REFORMAT.

Din nenorocire, procesul catastrofal al cursului demografic din România, care va duce spre extincția neamului (6 milioane de români în 2100 cf. Instit. Demografic al Academiei Române), țară a cărei populație va fi înlocuită pe parcurs, în loc să fie ajutat de sistemul medical, este sabotat. 

Întrebarea care rămâne este ce își dorește societatea românească, întrucât factorul decizional nu va putea lua măsuri excepționale în acest caz excepțional, din cauza mediocrității patente care a acaparat instituțiile statului și a rezistenței sistemului medical, care influențează și presa. 

Soluții? Cea de urgență este ridicarea mai multor maternități private, care să dea o alternativă la hipermedicalizarea și industrializarea procesului nașterii actual. Plus o modificare a percepției publice.

Ca și în cazul medicalizării excesive a bolii covid, care a dus la protocoale dovedit  ucigașe (Remdesivir, tuburi de oxigen șamd) sau a unui ser modificator genetic prezentat ca vaccin, care face și acum ravagii inclusiv în rândul personalului medical, "știința" nu trebuie să înlocuiască naturalul, tradiția și bunul simț comun, mai ales când este vorba de procese fiziologice, naturale. 

Deși idolul "științei" a pătruns și în Biserică, cred că BOR poate sprijini ridicarea de maternități în care abordarea naturală a nașterii să fie predominantă și numai cazurile critice să fie tratate corespunzător.