ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Am o prietenă al cărei fiu, pe care îl cunosc de când s-a născut și-l vedeam crescând în biserică, este astăzi un tânăr pianist important, ce și-a clădit deja o carieră concertistică pe scene serioase.
 
Va concerta la Cardiff peste scurt timp. Ei bine, organizatorii, la presiunea gazdelor, au cerut ca să fie scos Ceaikovski din program.
 
În acest context de imbecilitate și segregare culturală pe criterii de apartenență la un neam - de extracție tipic nazistă -, mi se pare meritorie poziția directorului TNB, actorul Mircea Rusu, căruia i s-a cerut scoaterea din repertoriu a clasicilor ruși - întrucât userismul are adepți celebri între actorii Teatrului Național.
 
Mircea Rusu: „Nu admit așa ceva. Voi refuza categoric. Nu au nicio vină nici Cehov, nici Gorki, nici Turgheniev și așa mai departe pentru că actualii conducători ruși fac ce fac. Absolut nicio vină. Dimpotrivă, noi trebuie să avem puterea să nu amestecăm lucrurile.
 
Cultura rusă este una excepțională. Cultura rusă l-a dat pe dramaturgul cel mai mare, care se numește Cehov. Cultura rusă a dat cei mai mari romancieri, care se numesc Tolstoi și Dostoievski. Este greu să trecem peste asta. Cultura rusă a dat Ceaikovski. Nu știu ce vină are Ceaikovski. Sunt niște excese de zel.
 
Mi s-a sugerat să punem niște proiectoare cu care să colorăm TNB în culorile Ucrainei, albastru și galben. Nu cred că ăsta este rolul teatrului, este un rol al politicii. Au făcut la Palatul Victoria sau la Cotroceni. Foarte bine. Dar rolul nostru este altul".
 
Cred că astfel de oameni sănătoși la cuget trebuie sprijiniți și ocrotiți precum capra neagră și floarea de colț, în acest marasm al rațiunii care se întinde ca pecinginea peste lume.