ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Lucrarea este elaborată pe baza documentelor de arhivă, a materialelor fotografice și a mărturiilor oculare în urma deplasărilor efectuate în câteva sute de sate românești din stânga Prutului, dar și a dosarelor de arhivă militare care conțin hărțile cimitirelor eroilor români căzuți în cele două războaie mondiale în estul României (Basarabia, Bucovina).

Această lucrare se va încadra în Trilogia „Războiul Monumentelor”, fiind cel de-al treilea volum, de culoare roșie (simbolul jertfei supreme și a sângelui vărsat pentru reîntregirea Țării), după ce primele două volume au fost de culoare albastră și respectiv - galbenă. Trilogia se află sub cromatica tricolorului și repreintă succesiv perioada de glorie a României reîntregite (1918-1944), perioada refacerii celor peste 55 de monumente de către Asociația noastră (2010-2023) și perioada războaielor de reîntregire (1914-1919 și 1940-1944).

Lucrarea este editată și tipărită în cadrul proiectului „Tipărirea cărții - Războiul monumentelor - Opere comemorative de război și cimitirele Armatei Române din Basarabia și nordul Bucovinei” finanțat de Departamemtul pentru Relația cu Republica Moldova.