ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Planul Occidentului de a ieși din Viesparul Ucrainean, în care singur s-a băgat, se împiedică de Zelenski, care se agață de Război ca înecatul de pai.

Pe 1 noiembrie, The Economist publica un interviu cu comandantul forțelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi.

Acesta se plângea de impasul în care se află situația de pe front, declara că nici măcat avioanele F-16 nu vor schimba echilibrul și afirma că practic ar fi nevoie de un miracol tehnologic pentru ca Ucraina să câștiga.

Interviul resemnat al lui Zalujnîi, venit a doua zi după faimosul articol din Time, care aducea destul de bine cu un Prohod pentru regimul de la Kiev, l-a scos din minți pe președintele ucrainean.

Zelenski simte că îi fuge pământul de sub picioare. Sau, mai grav, că i se trage preșul sub ele.

Ihor Jovka, unul dintre consilierii lui Zelenski, a emis o declarație țâfnoasă la televiziunea națională cum că afirmația lui Zalujnîi despre un „impas pe front” „ușurează misiunea agresorului” și că stârnește „panică” printre aliații occidentali ai Ucrainei.

Într-o conferință de presă care a avut loc sâmbătă, Zelenski a ținut și el să-i dea generalului peste cozoroc:

„Timpul a trecut, oamenii sunt obosiți, indiferent de statutul lor, iar acest lucru este de înțeles. Dar nu este vorba de un impas, subliniez încă o dată acest lucru.”

Cu o zi înaine, Zelenski tocmai îl înlocuise pe unul dintre principalii adjuncți ai lui Zalujnîi, șeful Operațiunilor Speciale, Viktor Korenko.

Într-un fulminant articol, New York Times scrie sâmbătă că toate aceste reacții „semnalează existența unei fracturi tot mai adânci între conducătorii militari și cei civili”.

Ziarul american explică:

„Speculații despre tensiuni între președinte și comandantul șef al  armatei în privința strategiei și a numirilor în posturile de comandă sunt vehiculate la Kiev de mai bine de un an, însă nu s-au transformat într-un conflict public până acum.”

Articolul din New York Times vine după un alt articol al NBC News, care dezvăluia eforturile Statelor Unite și ale UE de a-l convinge pe Zelenski să înceapă negocieri de pace cu Rusia.

Negocieri de care Zelenski fuge ca dracul de tămâie, conștient că, odată cu războiul, s-ar sfârși și cariera lui politică.

Pare că asistăm la o cavalcadă CONCERTATĂ de dezvăluiri menite să demoleze toate Miturile pe care aceeași presă le-a lansat în legătură cu Ucraina și cu Zelenski.

Nu este greu de priceput motivul: Occidentul s-a băgat singur într-un viespar și caută acum o cale de ieșire. O pace sau măcar o înghețare a conflictului din Ucraina.

Doar că Planul de Exit se împiedică de Zelenski – care se cramponează de Război ca înecatul de un pai.

Concluzia e simplă: Zelenski trebuie înlăturat!

Cum și cine să-i ia locul sunt următoarele două întrebări cheie.

Există trei căi prin care Zelenski poate fi înlăturat:

- atentat;

- alegeri;

- puci.

Prima ipoteză cred că poate fi scoasă rapid din calcul: l-ar transforma pe Zelenski într-un Martir, care, după moarte, poate crea probleme mai mari decât în timpul vieții. Exact din acest motiv, rușii nu au încercat nici măcar o dată de la începutul războiului un atentat împotriva lui Zelenski.

Alegerile ar reprezenta cea mai „curată” metodă a Occidentului de a-l înlocui pe Zelenski. Cu o condiție – să îl convingă să le organizeze.

De luni bune, cancelariile occidentale fac presiuni asupra Kievului să organizeze un scrutin, potrivit Constituției. Zelenski se codește.

În mod obiectiv, are și de ce: ideea unor alegeri pe timp de război, cu un sfert de țară ocupată plus oameni care să meargă la urne pe sub bombele rusești, este în sine o aberație.

Dar mai e ceva: popularitatea lui Zelenski este în picaj. Și ghici cine este cel mai popular personaj public? Generalul Zalujnîi.

Zelenski a dat de înțeles că ar putea accepta organizarea de alegeri în primăvară. Nu se știe dacă a fost sincer sau a dorit doar să tragă de timp.

Or, exact de timp duce lipsă cel mai mult Occidentul în acest moment.

De aceea, ipoteza unui Puci militar cu binecuvântare „din afară” nu mai pare atât de extravagantă.

Mai ales că actul de naștere al Ucrainei „pro-occidentale” a fost reprezentat de o lovitură de stat: Maidanul din 2014.

Iar Victoria Nuland a cam ruginit la Departamentul de Stat: abia așteaptă să împartă din nou prăjiturele la Kiev.

Rezumând: în toate scenariile de înlocuire a lui Zelenski apare cu obstinație același nume: generalul Valeri Zalujnîi, comandantul armatei.

Căruia, iată, presa occidentală îi face tot mai intens un PR poleit.

Interviul din The Economist și articolul din New York Times sugerează că Zalujnîi poate fi Erzațul de Zelenski de care are atâta nevoie Occidentul.