ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul judecător Andrew Napolitano l-a avut ca invitat, marți, 26 martie, la emisiunea sa, „Judging Freedom”, pe analistul militar Scott Ritter. Dezbaterea a fost incendiară.

După o scurtă discuție despre cazul Julian Assange, de la minutul 3.45, Napolitano l-a rugat pe Ritter să spună care este opinia sa despre posibila implicare a serviciilor secrete americane, britanice și ucrainene în atacul terorist de vineri seara de la Moscova.

Ritter a ținut de la început să precizeze că GUR (serviciul de informații militare al Ucrainei) este integral regândit și reconstruit de către CIA și MI6, după 2014.

Lucru despre care a scris și New York Times.

Ritter a afirmat tranșant:

„Nimic nu se întâmplă în GUR fără să fie cunoscut, aprobat și coordonat fie de CIA, fie de MI6. GUR nu este un organ independent, ci lucrează pentru sau în interesul Statelor Unite.”

„Exact la fel cum războiul prin procură din Ucraina nu este despre independența Ucrainei, ci este despre folosirea Ucrainei de către SUA pentru propriile noastre scopuri de securitate care urmăresc înfrângerea strategică a Rusiei.”

Și a adăugat:

„Chiar în timp ce vorbim, CIA colaborează cu GUR folosind grupuri naționaliste rusești pentru a invada Rusia. Aceasta înseamnă că 5.000 de naționaliști ruși, antrenați de SUA, echipați de SUA, comandați de SUA, acționând sub umbrela serviciilor secrete ucrainene, părăsesc teritoriul ucrainean și invadează teritoriul Rusiei: Belgorod și Kursk. Au fost învinși, dar vorbim despre o invazie. Nu vorbim despre jocuri de cercetași aici, ci despre acte de război.”

Scopul acestei invazii care a început în martie a fost să perturbe alegerea lui Vladimir Putin, să submineze încrederea în el, a mai spus Ritter. Și este vorba de o misiune pusă la cale de către CIA de multă vreme.

„Deci acum știm că CIA este capabilă să desfășoare acte de violență pe teritoriul Rusiei.”

Revenind la atacul terorist de la Moscova, Ritter a comentat:

„Știm că acești făptași acționau deja în Rusia, au plecat pentru o pregătire în Turcia, s-au întors, au cercetat locul...”

Atacul trebuia să fie lansat pe 8 sau 9 martie, mai spune analistul, deoarece atunci, un superstar rus cu numele de Șaman avea programat un concert patriotic la care erau așteptate numeroase personalități.

Însă, cum sistemul de securitate era prea puternic, teroriștii au renunțat, așteptând o altă ocazie favorabilă.

Referindu-se la declarația SUA, că au oferit Rusiei informații despre riscul unui atac terorist, Ritter a explicat că în aceste cazuri trebuie procedat doar pe canale oficiale, „nu se strecoară informații pe sub ușă”.

Ambasadorul rus la Washington a declarat că nimeni nu l-a sunat nici pe el, nici guvernul rus.

„S-a făcut pe canale neoficiale”, a afirmat Ritter.

Oricum, faptul că Washingtonul a declarat că a informat Moscova dovedește că știa ceva.

Referindu-se la presupusul autor, ISIS-K, o organizație islamică, Ritter a amintit că acești teroriști, înainte de a comite astfel de atacuri, postează înregistrări video sau fotografii care arată cum depun Shahada, jurământul lor islamic.

Acest ceremonial se face prin ridicarea degetului arătător de la mâna dreaptă, a explicat Ritter. Deoarece, în islam, mâna stângă este mâna răului, a diavolului, în vreme ce dreapta este mâna binelui, a lui Allah.

„Shahada nu înseamnă doar să reciți niște cuvinte, ci este un ritual... Se depune cu mâna dreaptă.”

„Acești proști l-au depus cu mâna stângă. Spune tot ce trebuie să știi despre sinceritatea apartenenței lor la Islam.”

Mai mult, arată Ritter, atacatorii nu erau jihadiști: aceștia urmăresc să ajungă în rai prin martiriu.

„Erau mercenari care au primit bani de la cineva pentru a efectua acest act de terorist în Rusia.”

Cine este acel Cineva?

„Când forțele speciale se află în pericol în spatele liniilor inamice, se îndreaptă spre un loc sigur, de unde să fie extrași... Dacă ești jihadist, locul tău sigur este raiul și pentru asta îți dai viața. Tipii ăștia nu și-au dat viața. S-au îndreptat spre locul lor de siguranță: Ucraina.”

„Iar rușii au convorbirile lor telefonice, înregistrările lor, au monitorizat discuțiile lor, știu că au comunicat cu persoane aflate dincolo de graniță, în Ucraina, să le deschidă trecerea peste frontieră. Asta înseamnă că se întorceau la cei care i-au recrutat și antrenat: Direcția de Informații Militare a Armatei (GUR), ceea ce e același lucru cu CIA și MI6. America este în spatele acestui atac 100%.”

Andrew Napolitano a intervenit:

„Acesta este un act de război de proporții colosale, este un act de război împotriva civililor, un act de război fără o țintă militară legitimă. Bill Burns (directorul CIA) a știut? Tony Blinken (secretarul de stat) a știut? Joe Biden a știut? Cât de sus trebuia să ajungă lanțul de comandă pentru CIA ca să sprijine, să faciliteze sau să privească cu indiferență la un atac care ucide 140 de spectatori nevinovați la Moscova?”

Ritter a amintit că, în 1947, Congresul SUA a adoptat o reformă radicală a comunității de informații americane, iar în 1948 aceasta a fost actualizată cu Legea pentru Acțiunile sub Acoperire.

CIA este singura agenție din SUA care, potrivit legii, poate desfășura acțiuni sub acoperire.

Ritter a explicat că, potrivit legii, acțiunile sub acoperire pot fi negate total, pentru ca o eventuală anchetă să nu ducă la sursă, adică Statele Unite.

Cu acest tip de acțiuni este însărcinat Centrul de Activități Speciale al CIA.

„Aceștia sunt tipii care i-au antrenat pe naționaliști să invadeze Rusia, aceștia sunt tipii care desfășoară activități de sabotaj adânc în interiorul Rusiei.”

Și Ritter a precizat:

„Pentru ca aceste lucruri să se întâmple, președintele SUA trebuie să fie informat... CIA nu poate face aceste lucruri fără aprobarea unei autorități executive. Președintele trebuie să semneze ceea ce se numește o „decizie prezidențială” care acordă CIA mandatul de a derula o astfel de misiune. Iar decizia trebuie raportată unui grup anume desemnat din Congresul SUA. I se spune Banda celor 8.”

Ritter a afirmat că Centrul de Activități Speciale al CIA este prezent în Ucraina și se ocupă de antrenarea serviciilor ucrainene pentru acte de terorism, în cadrul a ceea ce numesc „război neconvențional”.

„Această operațiune (atacul de la Moscova) face parte din acest proces.”

Și a precizat apăsat:

„Ca să nu fie nici o îndoială: președintele Statelor Unite a ordonat CIA să desfășoare acte de violență în interiorul Rusiei cu scopul de a submina autoritatea lui Vladimir Putin și să perturbe alegerile care au avut loc luna aceasta.”

Mai exact:

„CIA și MI6 au dirijat serviciul ucrainean de informații (GUR) să desfășoare acțiuni acoperite în interiorul Rusiei pentru a perturba alegerile prezidențiale. Nu pot spune dacă CIA cunoștea Ținta sau detalii... Este posibil ca serviciul ucrainean să fi selectat o țintă despre care CIA nu avea cunoștință.”

Totuși:

„Specificitatea avertizării din 7 martie de către Ambasada SUA o constituiau sălile de concerte. Iar perioada era în timpul concertului pe care trebuia să îl susțină Șaman. Deci eu personal nu am nici o îndoială că guvernul SUA a știut că urma să aibă loc un atac sub acoperirea ISIS-K. Știa că e o acoperire. Asta îmi spune că CIA știa exact ce se întâmplă... Și guvernul SUA la fel.”

După un intermezzo legat de relațiile SUA – Israel și războiul din Gaza, discuția a trecut la amenințările lui Macron de a trimite trupe la sol în Ucraina.

Napolitano l-a întrebat pe Ritter ce este cu intenția liderului francez de a trimite 2.000 de soldați.

„Sunt aceștia nasul cămilei de sub cort – ca să te citez – deoarece în realitate vrea să trimită 20.000 de oameni?”

Ritter a răspuns:

„Este o expresie care spune: nu lăsa nasul cămilei să se strecoare pe sub cort, pentru că după nas va intra toată cămila.”

„Acești 2.000 de oameni în sine nu înseamnă nimic. Ucraina pierde în medie peste 1.000 de oameni pe zi... Dar nu e vorba de cei 2.000, e vorba de a băga nasul cămilei pe sub cort, pentru a determina alți membri NATO să trimită trupe. Scopul este ca cei 2.000 să devină 60.000. Aceasta este declarația unui politician polonez, chiar ministrul de Externe sau președintele, cred.”

Acești 60.000 pot fi transformați într-o „forță NATO” pentru a avea o „ocupație de facto de către NATO a Ucrainei de Vest”.

Ritter a explicat că, deși unii ar putea fi încântați de idee, e vorba de un „act de război”. Rusia a spus și ea că este un „act de război” și îi va distruge pe cei 60.000.

„Dacă vă gândiți vreo secundă că NATO va permite ca 2.000 de soldați francezi sau 60.000 de soldați NATO să fie uciși de ruși fără să facă nimic, vă înșelați. (NATO) va răspunde pentru a-i apăra. Asta înseamnă că trebuie să lovească bazele de unde aviația rusă a venit să distrugă această forță NATO.”

Și Ritter a explicat:

„Unele dintre aceste baze (rusești) sunt duale: au bombardiere convenționale, care atacă țintele ucrainene, și bombardiere nucleare, forța strategică ținută în rezervă, în cazul unui război nuclear.”

„Doctrina nucleară rusă spune că dacă o putere convențională atacă Rusia de o manieră care îi diminuează capacitatea strategică de descurajare nucleară, atunci aceasta reprezintă o linie roșie care poate duce la represalii nucleare ale Rusiei.”

Ritter a ținut să sublinieze gravitatea situației:

„Vorbim aici despre un război nuclear. Și totul este automat. Adică, odată ce această evoluție începe, nu se oprește până când lumea nu este nimicită. Totul decurge în mod automat.”

Ritter a inițiat și semnat alături de mai mulți veterani din domeniul militar și al informațiilor un Memorandum adresat președintelui SUA în care avertizează că dacă situația escaladează în Ucraina suntem la un pas de Armageddonul nuclear.

Printre semnatari: Douglas Macgregor, Larry Johnson, Ann Wright sau Ray McGovern.

Ritter a explicat:

„Am dat publicității acest Memorandum deoarece, ca american, înainte să mor într-un Holocaust nuclear, mi-aș dori ca Congresul, cei care mă reprezintă să discute asta: asta e ceea ce dorim? Dorim ca Franța să preia controlul asupra securității noastrw naționale și să inițieze o acțiune care va conduce la lovituri nucleare reciproce între SUA și Rusia?

„Aș vrea ca Congresul să discute asta, aș vrea ca președintele să spună: susțin sau nu susțin asta. Iar dacă nu susține, să ia telefonul și să-i spună lui Macron să se potolească, pentru că America nu sprijină această inițiativă.”

În timp ce toate aceste lucruri sunt ascunse, Franța este pe pilot automat, a mai spus Ritter: a mobilizat un regiment, i-a dat ordin să fie pregătit să meargă în România în scopul desfășurării sale în Ucraina.

„Odată ce acest lucru se va întâmpla intrăm în modul automat.”

Napolitano l-a întrebat pe Ritter dacă această evoluție pe „mod automat” ar putea avea loc fără consimțământul altor lideri occidentali, în special președintele SUA.

Ritter a răspuns că această evoluție are loc deoarece Macron, Franța și Europa se simt abandonate de SUA, după ce Victoria Nuland, Jake Sullivan, Antony Blinken și Joe Biden le-au cerut să acționeze agresiv în sprijinul Ucrainei.

Europa s-a executat, deși instinctul său inițial îi dicta prudență, bazându-se pe faptul că America va fi mereu în spate, ajutând-o să poarte această povară.

Din diverse motive, însă, America a dat înapoi. Acum Europa este singură și Macron e furios și frustrat, a spus Ritter.

Pentru că dacă și Macron ar da înapoi, atunci NATO, partea europeană a Alianței, ar deveni doar un castel din cărți de joc,

„El nu își permite asta, Europa nu își permite asta. Trebuie să păstreze impresia că sunt importanți.”

De aceea, Macron a vorbit cu Scholz, cu polonezii, cu britanicii, cu balticii, cu cehii... Aceștia i-au spus că ei nu vor să fie deschizători de drum, însă dacă Macron se duce primul, ei îl vor urma.

Este așadar un fel de „chicken game” (cine cedează primul).

„Așa că Macron mobilizează trupe, le va trimite în România și apoi va întreba: acum, că am această brigadă de 2.000 de oameni în România, cine vine alături de mine? Apoi urmează ca balticii să trimită o companie, poate un batalion, polonezii ar putea să trimită și ei ceva... Și, când vor ajunge undeva între 12.000 și 20.000 de soldați, vor trece dincolo (în Ucraina), pariind pe faptul că Rusia nu îi va ataca.

„Și odată ce vor trece dincolo, vom vedea un contingent venind din alte țări NATO, o „Coaliție” pentru a forma grupul celor 60.000.”

Practic, a spus Ritter, Macron și europenii fac asta fără implicarea Statelor Unite. Când polonezii au cerut Washingtonului să trimită trupe în Polonia, pentru a suplini trupele poloneze care să fie trimise în Ucraina, Biden a refuzat.

Mai mult, el le-a cerut liderilor europeni să se potolească.

Napolitano i-a pus lui Ritter o întrebare esențială:

„Sunt francezii și colegii lor europeni într-atât de naivi să creadă că rușii nu vor trage în ei?”

Ritter a răspuns:

„Da, sunt. Există o școală de gândire la mulți dintre ei care susține că Rusia joacă la cacealma. Că Rusia doar strigă Lupul în legătură cu doctrina sa nucleară, că Rusia nu va arme nucleare, că Rusia nu va risca un război...

„Și trimit aceste trupe în Ucraina cu un statut „necombatant”, adică nu merg pe linia frontului, ci mai degrabă vor ocupa poziții în spate, pentru a disponibiliza forțe ucrainene care să fie trimise (să lupte pe front) și că Rusia nu le va ataca deoarece nu sunt în contact direct.”

„Cred că Rusia a trimis un semnal noaptea trecută, când au distrus un aeroport la frontiera cu Polonia și o linie ferată... Rusia a vrut să spună: știm cum ajungeți aici, știm ce urmăriți și dacă treceți frontiera vă ucidem pe toți.”

Și Ritter a punctat:

„Am multă experiență în legătură cu rușii: ei nu joacă la cacealma.”

Napolitano a întrebat:

„Crezi că peste șase luni războiul va deveni unul Rusia vs NATO?”

Ritter a răspuns:

„Sper că nu. Sper că NATO e suficient de deștept să înțeleagă că nu putem să ne luptăm cu Rusia...”

Analistul a repetat avem de-a face cu un „chicken game”. Un joc al fricoșilor, în care, speră Ritter, nimeni nu va avea curajul să facă pasul pasul decisiv.

Macron va trimite trupe în România și va aștepta ca alții să facă la fel. Ritter crede/speră, că exceptându-i pe baltici care vor trimite un chihuahua mic, din celelalte țări NATO nu va veni nici un contingent serios.

El crede/speră că prin diverse acțiuni (inclusiv Memorandumul pomenit mai sus) Joe Biden să fie sensibilizat și să le ceară cu mai multă fermitate aliaților europeni să se potolească.

El crede/speră că ofițerii profesioniști din jurul lui Macron îl vor face să înțeleagă că, odată ce acei 2.000 de oameni vor trece frontiera, vor fi greu de protejat și de aprovizionat cu muniții, cu combustibil, cu hrană.

În cazul în care s-ar ajunge la un schimb de focuri, în trei zile trupele franceze și străine ar rămâne fără muniție și aprovizionarea de bază.

Și Ritter a conchis:

„Din punct de vedere logistic, NATO nu se poate implica în Ucraina: nu are resursele necesare.”

Iată mai jos emisiunea integrală: