ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ceea ce nu s-a văzut în imaginile dure din Kazahstan este prăbușirea sângeroasă a criptomonedelor minate în această țară. 

Cu o cotă de 18 %, Kazahstanul este al 2-lea producător de bitcoin din lume, după SUA. Prețul Bitcoin a scăzut la minime nemaivăzute din septembrie 2021, după ce autoritățile au tăiat Internetul și s-a întrerupt curentul. Cea mai folosită criptomonedă din lume a pierdut în jur de 10% și a ajuns sub 41.000 $. 
Câteva explicații necesare. 

Fără Internet și electricitate nu există criptomonede. Iar electricitatea trebuie să fie foarte multă și ieftină. Criptomoneda este energofagă și deloc ”verde”. 

Criptomineritul necesită computere rapide, de mare putere. Acestea rezolvă probleme matematice complexe pentru a genera un nou „bloc” de bitcoin în portofelul virtual (blockchain). La fiecare problemă rezolvată, respectiv bitcoin generat, minerii asociați primesc criptojetoane (token). Apoi procesul se relansează. 

Atenție! Cantitatea de monedă virtuală generată este limitată, ceea ce înseamnă că aceasta ar trebui să-și mențină o anumită valoare.

Deci, este nevoie ca o rețea globală de computere să ruleze simultan pentru o tranzacție. Cu cât puterea de calcul a computerelor este mai mare (hashrate) cu atât se extrage mai mult bitcoin. Iar pentru asta e nevoie de o cantitate uriașă de energie. 

Consumul energetic este și mai mare, fără computere performante. Este nevoie de cca. 10 minute ca să extragi un singur bitcoin, cu hardware și software ideal. Majoritatea utilizatorilor extrag un bitcoin în 30 de zile, timp în care computerul funcționează non-stop. Greta strongly disagree with that!

Din cauza consumului enorm de curent, China a interzis criptomineritul, în mai 2021.  Imediat minerii s-au reorientat spre Kazahstan, o țară cu mari resurse și producție de energie ieftină, din combustibili fosili, deci poluanți (petrol, gaz, cărbune). 

Minerii de bitcoin utilizează cca. 8% din capacitatea totală de generare a Kazahstanului. Ei s-au bucurat până în septembrie, când au apărut primele pene de curent. Iar acum s-au declanșat revoltele care au dus la întreruperea Internetului. 

Serviciul de supraveghere NetBlocks a avertizat că simultan a dispărut conectivitatea mai multor furnizori de net din Kazahstan, ca și cum cineva ar fi apăsat pe un comutator centralizat. Acest offline imens a pus pe tușă cca. 15% din minerii de bitcoin din lume, au declarat oficiali ai companiei de monedă digitală Foundry.

Deci, în urma revoltelor, criptomineritul a devenit imprevizibil în Kazahstan. Cu atât mai mult cu cât țara are probleme cu așa-numiții mineri „gri”, cei neînregistrați care consumă curent dublu față de minerii oficiali: până la 1,2 GW în 2021,  față de minerii „albi” cu 600 MW, conform cifrelor  comunicate de Ministerul kazah al Energiei. 

În primul articol despre Kazahstan, am afirmat că dintre cele 3 mari puteri cu investiții în țară,  China este suspectul de serviciu, legat de revolte. Am spus că mi se pare ciudat că doar afacerile chinezilor n-au fost afectate de mișcările violente și că de fapt China nu se bucură de reprimarea răscoalei, care blocase criptomineritul. 

Aminteam că Beijingul a interzis acasă minarea de monedă digitală. Măsura radicală ilustrează teama tuturor guvernelor și băncilor centrale de criptomonede. Banii digitali nu pot fi controlați de către autoritățile financiare, guvernele și băncile naționale nu pot reglementa politica monetară și își pierd puterea. 

Chinezii se tem ca gospodăriile să își canalizeze economiile în criptomonede. 

Se tem că banii digitali afectează controlul asupra plăților interne cu amănuntul, făcând ca Banca Națională a Chinei să devină irelevantă. 

Se tem de ieșirile masive de capital prin intermediul bitcoin. Această hemoragie financiară incontrolabilă depreciază yuanul în condițiile în care Beijingul se străduiește de ani buni să facă din moneda națională o valută forte care să concureze dolarul.  

China are toate aceste griji plus impactul asupra mediului, prin consumul imens de energie pentru criptominerit. 

Vi se pare destul pentru ca Beijingul să nu se bucure de stoparea revoltelor care au oprit netul și bitcoinul în Kazahstan? 

Prăbușirea bitcoin în Kazahstan, în urma revoltelor ce au determinat stoparea netului, arată și ca un avertisment pentru bula globală a criptomonedelor. Acum poate înțelegeți mai bine amenințările vehiculate cu carantina digitală și blackoutul promovat pe panouri publicitare în inima Europei, într-o dictatura (deocamdată) sanitară numită Austria.
 
Ar putea fi o imagine cu text