ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


CYVÂMTUL CITITORULUI

Astazi am fost la AFI Cotroceni, in cautarea normalitatii de alta data.  

Ei bine, inca de la intrare am plonjat intr-o lume obraznica si aberanta al carei sens nu am reusit sa il deslusesc sub nicio forma. In spatiul generos de la intrare trona o expozitie trista denumita pompos „Muzeul kitsch-ului”. M-a amuzat teribil ideea sa vorbesti despre kitsch intr-un templu al prostului gust asa cum este orice mall de pe lumea asta, in consecinta si AFI COTROCENI.

Dar, uitandu-ma mai bine am vazut  niste panouri cu fotografii lipite pe comatex care ilustrau preoti, biserici, cruci, chiar icoane. 

Privind aceste fotografii modeste estetic si manipulatoare din punct de vedere documentar, am inteles inca o data ca nimic nu e mai periculos pe lumea asta decit lipsa de masura si lipsa de respect. De ce a fost nevoie ca un agent comercial, care ar trebui sa se ghideze dupa sloganul „clientul nostru, stapanul nostru”, sa faca bascalie despre religia celor care isi fac cumparaturile in magazinele lor? De ce trebuie sa razi de credinta celuilalt? De ce acuzam biserica de mercantilism, atita timp cind destinatia mall-ului este aceea de a devaliza carduri?  De ce ne simtim mai destepti, doar daca dam cu noroi in altii? Asta nu este nici liberate, nici creatie. Este, fara suparare,  topenie agresiva si inculta. 

Imaginati-va ca cineva, oricine, ar imagina o instalatie artistica in mijlocul Tel Aviv-ului. Ar crea un imens purcel de lapte, apetisant si extrem de simpatic din kipe. Sau o menora din slanina, cum a facut un neterminat la noi cu Stefan cel Mare si Sfint. Si imaginati-va ca cineva, oricine, spirit liber, artist, ar construi o statuie a lui Mohamed in centrul Dubai-ului, din halci de carne de porc suculenta, numai buna de pus pe gratar. Iar pe capul profetului, ar pune o curea cu gloante de mitraliera.

Credeti-ma, si intr-un caz si in altul, acel artist, liber si fin observator, ar exploda precum artificiile de anul nou.

Intrebarea mea este simpla: de ce trebuie sa fim marlani si nerespectuosi? De ce credem ca suntem destepti doar cind radem de ceilalti? Ei bine, oameni buni, nu suntem nici artisti, nici destepti, nici avangardisti si nici subversivi. Suntem doar „prosti”, „needucati” si „primitivi”. „Vite”. Feriti-va, insa, sa va „calce” vitele...

Razvan Ionescu