ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Am hotarat, cu mult timp in urma, sa-mi inchei socotelile cu jurnalismul si cu cei care compun aceasta lume, lume ce si-a uitat de mult menirea si care, in ultima vreme, pare de-a dreptul indracita.

Tot ce invatasem in facultate era aproape de prisos daca chiar de pe bancile scolii eram laudata si rugata, de catre anumiti profesori, sa scriu despre conducatorii ei, iar de  unii colegi, indemnata sa nu discut cu dascalii probleme care ieseau din sfera  preferintelor lor, ca nu cumva sa ma pun rau cu ei...

Deci, nu incerc sa fac aici un proces al jurnalismului si nici al celor ce-l practica. Sunt inca jurnalisti care fac presa onest. Cit de multi si cat de mult se vad ei astazi va las pe domniile voastre sa decideti.

Nu scriu aceste randuri din postura jurnalistului, nu o fac nici din plictiseala, nici ca sa fiu remarcata, ci o fac din postura de crestin ortodox practicant ce priveste scarbit la un ,,spectacol’’  mass-media care colcaie in cea mai puturoasa mocirla. Mocirla din care nu lipsesc ,,grijile’’ conducatorilor, deontologilor si specialistilor ,,in toate’’ ,spre dobandirea ,,binelui comun’’.

Anomalii de tot felul, pe care, in trecut, le taxam, fara nici o tagada, ni se prezinta astazi, halucinant, ca fiind singura realitate.

Iar din toata aceasta marsavie  se distinge, in primul rand ,disparitia actului jurnalistic, mai exact, ingroparea tuturor normelor si cerintelor invatate pe bancile scolii sau aflate in orice manual aferent acestui domeniu, savarsirea acestor abateri grave fiind premeditata sau nu.

O sa ma opresc  la un caz care mi-a atras atentia, nu pentru prima oara, zilele trecute, mai exact vineri, chiar in ziua  Sfintilor Imparati Constantin si Elena. Este vorba despre o emisiune numita, nu stiu de ce, „Cap limpede”, emisiune de barfe si aruncat cu noroi, difuzata de Digi tv.

Si din barfa-n barfa, ajung cei doi „mari jurnalisti” taman la un subiect,, drac’’ progresistilor si anume „intamplari  din BOR’”, ar putea chiar sa-i dedice o rubrica speciala subiectului pentru care au, se pare, un vadit interes. 

Asa ca s-au pus sa trancaneasca  pe marginea unei scrisori scurse in presa progresista, scrisoare adresata de Patriarhie   arhiepiscopului de la Constanta, IPS Teodosie.

Era  foarte confortabil pentru cei doi pseudojurnalisti sa atace, in sfarsit, cu vorbele altcuiva, dar, ca de obicei, informatiile curgeau  prezentand doar ce le convenea, aproape amnezic, evitand, pentru a nu stiu cata oara, prezentarea tuturor datelor, descoperirea tuturor fatetelor adevarului.

Hai, nu va faceti ca nu stiti cum e: sa cauti, sa umbli intruna, sa asculti pe toata lumea, nu doar selectiv, sa ai nelinisti, sa fierbi, sa spui adevarul si numai adevarul , sa nu ai liniste pana nu se intampla asta ,pentru ca, nu-i asa, e vorba de viu si de suflete!

Nu se face, dragii mei, asa ceva! Cu atat mai mult ca IPS Teodosie a facut declaratii de  presa chiar in acea zi,  cu mult inainte de difuzarea emisiunii cu pricina.

Nu iau apararea nimanui, nici nu cred ca au nevoie cei implicati de apararea mea. Dar sa arunci  cu noroi la infinit, sa imparti lumea mereu dupa bunul plac,  mi se pare urat si trist, dar si grav si periculos, iar asta denota ca esti ori josnic, ori disperat.

Pentru ca atunci cand ne impartiti mereu omiteti, din necunoastere sau din rea vointa, un lucru: crestinii practicanti nu trebuie sa gandeasca  asa mult cu capul, cum ganditi dumneavoastra, ei ,,gandesc’’ mai mult cu sufletul.

Crestinii sunt uniti prin simtire. Daca mesajul unui preot face o biserica intreaga sa simta credinta si sa fie UNITI INTRU HRISTOS e tot ce conteaza.

Si, iertati-ne domnilor daca va deranjam, dar Iisus a venit si pentru cei ca noi care cautam sa ne vindecam sufletul si sa ne imbunatatim, populatia asta ,,multa si ignoranta’’ la care i se bate tot timpul obrazul.Nu ne mai plangeti de mila, nu ne mai priviti cu ura si dispret si, mai ales, nu ne mai purtati „de grija” ca noua ne poarta de grija DUMNEZEU. Chiar si voua! Iar cel mai trist lucru e ca  habar  n-aveti!

Lumea nu va arata cum vreti voi, lumea va arata cum VA VREA DUMNEZEU,pentru ca tot ce se intampla e ingaduit de EL.

Asa ca, daca vreti sa fiti vesnici prin copii digitale, n-aveti decat, dar nu mai bagati raca si ura intre oameni pentru ca intr-o  buna zi ne vom prezenta cu totii in fata Domnului (in original!).  

Carmen-Iosefina Teodoreanu

Florar, Anul Domnului 2021

P.S.  Apropo de „cap limpede”, aici, la mine la tara, mamaiele spun „ou limpede” la oul clocit, fara samanta. Oare „cap limpede” tot asta o fi insemnand?                         

Si daca tot veni vorba de oua, sa va spun cateva vorbe despre  o intamplare  cu fiinte ouatoare: niste fazani domesticiti  mi-au  dat  de stire ca un pisoi poznas a prins un pui de vrabie, salvandu-l astfel!

Noi oamenii am mai putea sa ne salvam oare semenii?