ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Filmul regizorului Alexandru Solomon „Arsenie. Viața de apoi” a generat o polemică publică pe care Partidul Național Țărănesc Maniu-Mihalache se simte dator s-o ia în consideare.

După ce, anterior, la Arad, nu a primit acordul pentru proiecție, din partea autorităților culturale locale, pelicula este contestată și la Sibiu, de Arhiepiscopia omonimă.

Ierarhia Ortodoxă locală deplânge în principal că "Viața părintelui Arsenie Boca, jignitor parodiată, nu este altceva decât un pretext de ridiculizare și jignire a mii și mii de credincioși ai Bisericii Ortodoxe". Ea exemplifică prin mai multe secvențe din film, inclusiv cu aceasta: "Așa-zișii pelerini (la mormântul părintelui Arsenie), atent selectați de către regizor, apar în diverse ipostaze purtând căciuli cu chipuri de animale, schimonosindu-se, făcând lucruri caraghioase în incinta Mănăstirii, ridiculizând și jignind mii și mii de pelerini care vin la mormântul părintelui Arsenie".

La rândul lor, organizatorii festivalului de film nu contestă observațiile factuale la adresa filmului, dar invocă libertatea de exprimare și afirmă, în esență, că „Un film documentar poartă amprenta valorilor împărtășite de către realizatorii lui”.

PNȚMM consideră că și acest caz este ilustrativ pentru grija pe care cu toții se cuvine să o dăm găsirii unui echilibru cât mai just între exercițiul libertății de exprimare și respectarea drepturilor celorlați.

Reprezentanții festivalului au catalogat drept "documentar” pelicula regizorului Alexandru Solomom (deși din vizionarea ei rezultă un mix de realitate și de puneri în scenă, cu decoruri, cu costume etc). Dar și așa fiind - sau mai ales dacă este așa  - invocarea libertății de exprimare  sub „amprenta valorilor împărtășite de realizatori” ne apare ca fiind în mod evident mai puțin legitimă decât în cazul unui film artistic. Ceea ce face ca speța să se situeze inclusiv sub incidența jurisprudenței CEDO, jurisprudență care - inclusiv în cazul „creațiilor artistice”, nota bene - consacră, prin raportare la libertarea de exprimare, dreptul la protecția sentimentelor religioase (anume dreptul credincioșilor de a nu fi insultați în legătură cu convingerile lor) - de exemplu, cauzele Otto Preminger-Institut și Wingrovecontra Marea Britanie.

Exigență pe care noi o considerăm a fi în mod neîmplinită aici, în condițiile în care zeci de mii de pelerini la mormântul părintelui Arsenie sunt denigrați iar sentimentele lor religioase în mod evident disprețuite (sentimente poate ca niciunele mai profunde și sensibile).

Considerăm că ar fi înțelept ca regizorul însuși să-și retragă filmul din festival.

27 septembrie 2023

Biroul de presă al PNȚMM