Liiceanu și "Isus al meu" sau NI-NO-NI-NO-NI-NO

Gabriel Liiceanu este un client de-al meu mai vechi. Am încercat cîndva să-l vindec de boala de a lua de la alții crezînd că totul este al lui. N-am reușit, din contră, după ani de zile, m-am trezit cu o carte a lui în care scrie chiar pe copertă: „Isus al meu”! Văzînd năzbîtia asta, mi-am dat seama că pentru un astfel de cleptoman doar medicii de specialitate ar putea să se pronunțe în privința șanselor sale de vindecare.
Iată, însă, că în aceste zile, pe site-ul „contributors.ro”, Gabriel Liiceanu răspunde la trei întrebări puse de un băiețaș de pe acolo. Textul are titlul: „Numirea recentă a lui Sorin Câmpeanu la Învățămînt este de-a dreptul impudică la scară națională”. Chestiunea cu pricina nu mă interesează, ținînd de preocupările noului Guvern și ale lui Klaus Iohannis (Un Guvern care ar fi trebuit să cadă în prima zi de la învestire).
Este însă în acest text ceva care merită să fie scos la iveală. Citiți cu atenție și minunați-vă, stimați cititori:
"Care este cea mai interesantă idee (teorie, descoperire, carte) din domeniul dvs. de preocupări a anului 2020?
În domeniul prozei românești contemporane: apariția romanului Prevestirea al Ioanei Pârvulescu. În domeniu dezbaterii de idei: cartea Isus al meu de Gabriel Liiceanu și dialogul epistolar Despre destin, purtat între Andrei Pleșu și mine. Îmi cer scuze că vă răspund așa, dar îmi e imposibil să nu fiu obiectiv."
Ce avem noi aici? Liiceanu este întrebat „care este cea mai interesantă carte din domeniul lui de preocupări a anului 2020”. O întrebare banală, adresată, în general, de jurnaliștii începători. Un șablon, cum se spune în breasla noastră, care trebuie să fie evitat. Ca să nu mai spunem că întrebarea este formulată prost și agramat, căci corect ar fi sunat așa: „Care este cea mai interesantă idee a anului 2020 (teorie, descoperire, carte) din domeniul dvs. de preocupări?” Ar mai fi putut fi: „Care este cea mai interesantă idee (teorie, descoperire, carte) din domeniul dvs. de preocupări al anului 2020?”, dacă se referea la „domeniu”, sau chiar „Care este cea mai interesantă idee (teorie, descoperire, carte) din domeniul dvs. de preocupări ale anului 2020?”, dacă întrebarea se referea la „preocupări”. În nici un caz așa cum este formulată în burta textului lui Gabriel Liiceanu.
Dar, iată că ne-am luat cu amănuntele și am pierdut esența chestiunii. Revenim.
Deci, Gabriel Liiceanu este întrebat mai pe ocolite care este, în opinia sa, cartea cea mai interesantă a anului 2020. Și, ca orice personaj care se simte miezul din dodoașcă, Gabriel Liiceanu spune sec: „ALE MELE!” Mai exact, „Isus al meu”, o stupizenie cu aere de eseu, și „Despre destin”, un epistolar lugubru între Liiceanu și Pleșu, care stau la taclale în scris (n.b.: din ce am verificat, toate citatele au și trimiterile aferente, ceea ce este o noutate pentru cei doi plagiatori). Adică, mai direct, CĂRȚILE LUI! Aaa, și cartea Ioanei Pârvulescu, subalterna lui de la Humanitas.
Ce e asta, oameni buni, dacă nu simptom al unei boli extrem de periculoase? Cum, așa? Dintre toate cărțile apărute pe piață în 2020, Gabriel Liiceanu crede că ale lui sînt cele mai bune? Răspunsul ar putea fi corect doar dacă, în tot anul 2020, Liiceanu nu a citit decît aceste două cărți pe care le-a semnat, altfel… piei, drace!
Și, ca să ne arate că mai are mult pînă la vindecare, Liiceanu adaugă
senin: „Îmi cer scuze că vă răspund așa, dar îmi e imposibil să nu fiu
obiectiv”! Ni-no-ni-no.
Dacă ne întoarcem la preambulul textului, găsim altă năzbîtie. Acolo unde scrie el sau cei care-l laudă necondiționat, este „un spațiu public al inteligenței, argumentului și libertății de expresie în formele ei cele mai rafinate”, care, după Gabriel Liiceanu, ar trebui să fie „un anti-dot totodată la vulgaritate și mojicie”, cu trimitere la publicațiile care au libertatea de a-i pune oglinda în față atunci cînd deraiează, așa cum a făcut și în acest text.
Ce facem, bă, maestre, că nu merge așa? Cum se pupă spațiul tău inteligent și rafinat cu astfel de cuvinte, precum „vulgaritate” și „mojicie”? Iar o iei ca în 2007? Înțeleg, nu ți-a trecut, dar chiar așa, să devină obsesie? Hai, nu mai fi supărat, că te duc eu în salon să-ți iei pastiluțele!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Viganò: Conclavul este falsificat – De aceea, viitorul Papă nu va avea autoritate

Peninsula Iberică este noul Wuhan?

BTI: A venit adevărata nucleară: ambasada SUA sugerează că alegerile nu vor fi recunoscute

A vrut un Nürnberg al Covidismului: A fost aruncat în pușcărie!

EMISIUNE LIVE: Doru Paraschiv, ofițerul de informații care l-a prins cu minciuna pe Marian Enache de la CCR ÎN DIRECT la ActiveNews și Starea de Libertate. ACTUALIZARE

Visul umed al Europei e mai aproape ca oricând de a deveni realitate: Să se spele pe cap cu Războiul și cu Zelenski!
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Opinii
Persoane: Andrei Pleşu Gabriel Liiceanu
Locații: Balta Mică a Brăilei
Subiecte: mafia intelectuală
Organizații: Editura Humanitas
Tip conținut: Opinii
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (2)