ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe motiv că ar fi crescut rezistența la antimicrobiene, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila pregătește un ordin prin care să controleze orice antibiotic prescris sau eliberat din farmacii. Deși 70% din cazurile de infecții cu bacterii rezistente la antibiotice au fost infecții asociate asistenței medicale, măsurile se vor lua împotriva populației, farmaciile având interdicție de a mai elibera fără rețetă antibioticele. Mai mult, în mod abuziv, farmaciile vor fi obligate să raporteze la minister fiecare antibiotic vândut.

Accesul populației la medicamente antimicrobiene va fi drastic restricționat. Ministrul Alexandru Rafila vrea să controleze fiecare medic prescriptor și fiecare farmacie pentru a împiedica vânzarea către bolnavi a antibioticelor. În expunerea de motive a unui proiect de ordin, postat pe site-ul Ministerului Sănătății, se arată că în iulie 2022, Comisia Europeană , împreună cu statele membre, a identificat rezistența la antimicrobiene drept una dintre primele trei amenințări prioritare la adresa sănătății, estimându-se că peste 37.000 de persoane mor în fiecare an în UE/SEE, ca urmare directă a unei infecții din cauza bacteriilor rezistente la antibiotice.

”Impactul rezistenței la antibiotice asupra sănătății este comparabil cu cel al gripei, tuberculozei și HIV/SIDA combinate. În general, cele mai recente date  arată tendințe de creștere semnificativă a numărului de infecții și decese atribuibile pentru aproape toate combinațiile de rezistență bacteriene-antibiotice, în special în mediile medicale. Aproximativ 70% din cazurile de infecții cu bacterii rezistente la antibiotice au fost infecții asociate asistenței medicale. În acest context, Comisia Europeană a adoptat, la sfârșitul anului 2020, Strategia farmaceutică pentru Europa. Aceasta are rolul de instrument de politică menit să abordeze provocările importante din domeniul sănătății  și să adapteze sistemul farmaceutic al UE astfel încât acesta să poată răspunde nevoilor terapeutice ale pacienților, inclusiv în domeniul rezistenței la antibiotice. Strategia farmaceutică pentru Europa definește optimizarea utilizării medicamentelor antimicrobiene ca inițiativă esențială în combaterea rezistenței la antimicrobiene”, se precizează în fundamentarea proiectului de ordin al ministrului Sănătății.

Cu mandat de la UE

Consiliul Uniunii Europene a adoptat, la 1 iunie 2023, Recomandarea 9581/23/01.06.2023  privind intensificarea acțiunilor UE de combatere a rezistenței la antimicrobiene, mai precizează Ministerul Sănătății. Între măsurile recomandate se regăsește colectarea de date privind consumul de antimicrobiene la oameni prin monitorizarea prescrierii și eliberării acestora și furnizarea de feedback în timp util cu privire la tendințele de prescriere și eliberare a antimicrobienelor către profesioniști (medici, farmaciști) ,dar și către alte structuri interesate.

”La nivel național, situația este îngrijorătoare și necesită măsuri urgente. Astfel, datele ECDC indică un nivel crescut al acestei rezistențe în contextul în care România se află pe locul doi în UE la consumul de antibiotice de uz sistemic (n.r.după Grecia, fiind urmată îndeaproape de Franța, Cipru, Belgia și Italia). În aceste condiții, pentru îmbunătățirea cunoașterii fenomenului RAM din România, este necesară adoptarea unor măsuri legislative care să permită monitorizarea utilizării antibioticelor și ulterior să determine luarea unor măsuri care să genereze o reducere a utilizării  excesive a antibioticelor dar și o mai bună  folosire a acestora, în raport cu măsurile și acțiunile existente la nivelul UE”, susține Ministerul Sănătății.

Formulare speciale

Conform proiectului de ordin, medicii nu vor mai avea voie să prescrie antibiotice decât pe formulare speciale, în care vor fi trecute seria și numărul prescripției medicale, unice, generate la nivelul fiecărui prescriptor, unitatea sanitară identificată prin:denumire, adresă și număr de telefon, datele pacientului căruia îi sunt prescrise medicamentele,  Cod Diagnostic, utilizat în cadrul Sistemului Informatic Unic Integrat al Asigurărilor de Sănătate din România, precum și medicamentul prescris, concentrația, forma farmaceutică, modul de administrare, cantitatea și durata tratamentului. Totodată, unitățile farmaceutice care eliberează antibiotice vor avea obligația să raporteze zilnic toate operațiunile efectuate cu aceste medicamente, utilizând sistemul electronic de raportare dezvoltat de Serviciul de Telecomunicații Speciale.

” În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului ordin, unitățile farmaceutice au obligația de a-și adapta sistemul informatic propriu de gestiune în vederea respectării prevederilor ordinului. Ministerul Sănătății, ANMDMR și Institutul Național de Sănătate Publică au acces securizat la informațiile din sistemul electronic de raportare”, se arată în proiectul de ordin al ministrului Sănătății.