ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Arestovici, consilierul lui Zelenski, a demisionat după ce a făcut „gafa” de a recunoaște că tragedia de la Dnpr, care a produs zeci de morți și răniți, este vina apărării antiaeriene ucrainene.

Aflat în direct, într-o emisiune televizată, Alexei Arestovici a dat de înțeles că racheta rusească s-a prăbușit sâmbătă peste un bloc de locuințe din orașul ucrainean Dnepr din cauză că a fost lovită de o rachetă antiaeriană ucraineană.

Declarația lui Arestovici contrazice „narativa” Kievului și a Occidentului, potrivit căreia rușii ar ținti intenționat obiective civile.

Or, consilierul lui Zelenski a susținut că tragedia de la Dnepr a fost din vina apărării antiaeriene ucrainene, care a operat în mod imprudent deasupra orașului.

Ministerul ucrainean al Apărării a negat că a lansat o rachetă interceptoare împotriva rachetei de croazieră rusești Kh-22 care a lovit blocul de locuințe din Dnepr în weekend.

Într-o declarație bâlbâită, Ministerul de la Kiev a ținut să precizeze că Ucraina nici măcar nu are capacitarea de a intercepta rachete Kh-22 și că declarațiile sale anterioare, în care a afirmat că forțele ucrainene au doborât astfel de rachete, au fost „inexacte”.

La rândul său, Ministerul rus al Apărării a declarat că atacul său aerian de sâmbătă a vizat doar ținte militare și elemente ale infrastructurii energetice ucrainene. Și a susținut că tragedia de la Dnepr a fost rezultatul „acțiunii rachetelor de apărare ucrainene”.

Adică, exact ce a spus Arestovici.

În timp ce se afla într-o emisiune la televiziune, Arestovici a anunțat că a primit o informație de la o cunoștință, un expert militar experimentat, care susține că a auzit explozia unei rachete interceptoare înainte ca racheta rusească să lovească blocul de locuințe din Dnepr.

Ulterior, Arestovici a dat înapoi, afirmând că a comis „o mare greșeală”. El și-a înaintat marți demisia către șeful de cabinet al lui Zelenski, Andrei Yermak.

În cadrul tragediei de sâmbătă din orașul ucrainean Dnepr și-au pierdut viața cel puțin 40 de persoane, iar alte câteva zeci au fost rănite.

Nu este prima dată când antiaeriana ucraineană provoacă tragedii.

La jumătatea lui noiembrie 2022, o rachetă ucraineană a lovit un sat din Polonia, ucigând doi civili.

Iar în martie trecut, în Dobrogea, un avion de vânătoare și un elicopter românesc au fost doborâte la câteva ore unul de altul, opt persoane pierzându-și viața.

Alexei Arestovici este una dintre cele mai importante figuri ale regimului de la Kiev. Fost ofițer de informații, specializat în operațiuni psiholigice (Psy-Ops), Arestovici dirija și superviza întreaga campanie de propagandă a Ucrainei.

Pentru cinismul său, mulți l-au asemănat cu Goebbels.

La fel ca la Goebbels, de pildă, în sistemul de propagandă conceput de Arestovici TEROAREA joacă un rol cheie.

Nu întâmplător, Arestovici era un mare admirator al ISIS:

Cu câțiva ani în urmă, el declara:

„Comandanții ISIS sunt considerați unii dintre cei mai inteligenți și de succes comandanți ai momentului. Totul este plănuit în detaliu, până și gradul de cruzime. Cruzimea pentru spectacol - este inumană, dar este de un foarte înalt nivel, o strategie înțeleaptă, care ține cont de interesele lor specifice.”

Despre același subiect, Arestovici mai afirma:

„Ei (comandanții ISIS) acționează foarte corect. Chiar am un caiet în care analizez ISIS în detaliu. Lumea are nevoie de aceste metode, chiar dacă ele înseamnă terorism, cruzime de ev mediu, arderea oamenilor de vii, împușcarea lor sau tăierea capetelor.”

Că șeful propagandei de la Kiev a învățat multe de la ISIS, inclusiv teroarea pe care o provoacă tăierea capetelor, o dovedește un clip de propagandă lansat în aprilie 2022, în care actrița ucraineană Adriana Kurileț, întruchipând o zeitate păgână, taie capul unui soldat rus cu o seceră.

 

În condițiile în care, în Ucraina, presa este supusă unui control drastic din partea regimului, atacul concertat al mai multor comentatori împotriva lui Arestovici sugerează că a fost vorba de o execuție mediatică ordonată.

Ceea ce înseamnă că, în spatele ușilor închise, lui Arestovici i s-a cerut să demisioneze și a refuzat. De aceea, a fost nevoie să i se forțeze mâna printr-un spectacol public.

Dar acest lucru mai demonstrează ceva: în sânul regimului de la Kiev au apărut fisuri. Iar Arestovici nu e omul care să accepte să fie aruncat ca o măsea stricată.

Ce ar face mentorii lui de la ISIS într-o asemenea situație?

Zelenski ar trebui să se teamă.