ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Iranul și Arabia Saudită au convenit să își reia relațiile diplomatice în cadrul unui acord intermediat de China, subminând planurile Washingtonului de a crea un front unit în Orientul Mijlociu împotriva Teheranului.

Pe fondultensiunilor tot mai mari dintre Iran pe de o parte și Israel și Statele Unite pe de alta, China a reușit să dea o mare lovitură diplomatică: a intermediat un acord istoric între Iran și Arabia Saudită.

Teheranul și Riadul, exponentele celor două mari curente islamice rivale – șiit și sunnit - au stabilit vineri să își reia relațiile diplomatice și să își redeschidă ambasadele, după ani de tensiuni, scrie AP.

Acest lucru poate pune capăt sângerosului război din Yemen, care durează de ani buni și în care Iranul și Arabia Saudită s-au înfruntat până acum prin interpuși.

Dar probabil cel mai important efect al acordului de vineri este palma pe care o primesc Statele Unite în Orientul Mijlociu, unde își văd zădărnicite planurile de a crea un front unit împotriva Iranului.

Până la venirea lui Joe Biden la Casa Albă, Arabia Saudită era considerată o aliată fidelă a Statelor Unite. Iar Iranul era dușmanul de moarte al saudiților.

Războiul din Ucraina și criza energetică pe care a declanșat-o au schimbat radical datele problemei.

Washingtonul a scăpat frâiele în Orientul Mijlociu.

În luna iulie, anul trecut, Joe Biden a fost umilit de saudiți: le-a cerut să își folosească toată influența pe care o au în cadrul OPEC pentru a mări producția de petrol. Și implicit a scădea prețul acestuia.

Arabia Saudită a procedat însă exact pe dos. De conivență cu Rusia și cu celelalte state arabe, a redus producția de petrol a OPEC.

China a profitat de slăbiciunea americană și pare să fi preluat ea rolul pe care Statele Unite îl jucau la Riad și în Orientul Mijlociu.

În asemenea măsură încât hegemonia petrodolarului este amenințată de petroyuan.

Iar, ca urmare a sancțiunilor, marile fluxuri de petrol ale lumii sunt controlate acum de Rusia și China.

Lovitura diplomatică dată de Beijing, prin restabilirea relațiilor diplomatice dintre Teheran și Riad, nu face decât să sporească acțiunile chineze în regiune.

După retragerea catastrofală din Afganistan, după ce – prin acțiunile sale în Ucraina – a împins Rusia în brațele Chinei, acum Statele Unite sunt pe punctul de a vedea cum li se topește influența în Orientul Mijlociu.

Ca soldățelul de plumb al lui Andersen

Lumea se schimbă sub ochii noștri cu o viteză uluitoare. Și, în Noua Ordine, America pare tot mai izolată.