ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


S-a făcut mult mișto de vizita lui Iohannis în Africa, dar se omite că ea are loc în două zone fierbinți ale continentului african, în care occidentalii nu mai îndrăznesc să intre fiindcă ar fi scuipați.

Și atunci s-or fi înțeles să-l trimită cu o solie pe ăsta al nostru.

S-o luăm pe rând. Planul hegemonului de a contracara BRICS11, care ar trebui să intre în funcțiune de la 1 ianuarie, e deja transparent: aruncarea în aer a Orientului Mijlociu (prin intermediul Israelului) și retragerea Argentinei din construcția BRICS11 prin impunerea la putere, chipurile în urma unor "alegeri libere și corecte", a dementului de Milei.

Paranteză.

De ce e disperat hegemonul să distrugă construcția BRICS11?

Pentru că, dacă ea va intra în funcțiune, tot Occidentul, în frunte cu SUA, va deveni irelevant. Construcția în sine este (sună pe hârtie) extrem de coerentă: China și Emiratele Arabe ar da banii, Rusia, Iranul și Arabia Saudită ar furniza energia, India, Egiptul, Africa de Sud, Etiopia, Argentina și Brazilia ar beneficia de investiții, ar lua energia și ar pune-o la lucru cu ajutorul imensei cantități de brațe de muncă de care dispun. Vorbim de o construcție geopolitică ce ar cuprinde 3,7 miliarde de oameni - cam 40% din populația globului, în mare parte tineri.

Ceea ce numim la modul global "Occidentul" (cu tot cu sateliții din Asia: Japonia, Coreea de Sud) abia dacă mai are 1 miliard din populația globului, jumătate din această populație e îmbătrânită și după ce că natalitatea era la pământ înainte de pandemie, ea s-a prăbușit, pare-se definitiv, după injectarea populației cu zeama aia dubioasă anti-Covid. În 20-30 de ani societățile occidentale vor face implozie de la sine, fiindcă în ciuda abundenței de capital financiar vor duce lipsă de capitalul cel mai de preț: oamenii.

De aceea este esențial ca populația din "Sudul" global să continue să emigreze spre Occident, nu să vină BRICS11 să-i încalțe, să le dea apă caldă și să-i țină pe loc, mulțumiți de curtea și ograda lor.

Revenind la geopolitică, așadar ecuația "rezolvării" accederii în BRICS11 a Egiptului, Iranului, Arabiei, Emiratelor Arabe și Argentinei pare rezolvată. În Orient trântești un război și în America de Sud îl cocoți la putere pe un dement care va învenina relațiile dintre Argentina și Brazilia și care va aservi direct țara intereselor americane (a și declarat ca dacă ajunge președinte Argentina va renunța la peso și va adopta ca monedă dolarul american).

Din noile state acceptate în BRICS11 rămâne Etiopia, care trebuie "rezolvată" și ea cumva. Or, fix în zona aia s-a găsit Iohannis să facă turneu. Kenya e chiar vecină cu Etiopia, Tanzania mai la sud. Ce mesaje l-or fi pus americanii să transmită în zonă? Că din partea României nu mai are ce să zică. Nu mai suntem ca pe timpul lui Ceaușescu, să le poată promite președintele României tractoare și camioane africanilor. Este clar că se duce acolo c-o năframă-n vârf de băț ca să atragă iar Africa de Est de partea Occidentului. Vizitele recente ale oficialilor occidentali (inclusiv Victoria Nuland a avut turneu în Africa) n-au avut nici un succes, fiindcă africanii s-au cam săturat de tutela omului alb.

În partea cealaltă a Africii Iohannis se duce iar într-o zonă cu probleme pentru Occident.

Senegalul e una dintre puținele țări cât de cât stabile din acea zonă care era cândva bastion francez. Astăzi francezii au fost alungați din Burkina Faso și Niger. La un moment dat Occidentul conta pe Senegal că ar putea trimite trupe pentru a "rezolva" situația din Niger, adică să readucă Nigerul sub ascultarea lor. Uite că Senegalul nu s-a băgat într-o combinație de acest fel. Nu s-au băgat nici ei, nici Nigeria. În acest moment orice regim din zonă care ar vrea să trimită armata pentru a înăbuși revoluțiile din Sahara ar risca el însuși să pice, fiindcă populația l-ar da jos.

Rămâne de văzut ce naiba o avea de transmis "solul" Iohannis și acolo. Se va milogi de ei pentru o intervenție militară în favoarea Franței, cu promisiunea că dacă senegalezii vor scoate castanele din foc vor primi niscaiva mărgele colorate? Este evident că el se duce și în partea de est a Africii, și în cea de vest ca un simplu papagal care să dea o notă de credibilitate și simpatie mesajelor occidentale, pe baza faptului că România a avut cândva relații bune cu țările africane (și cu speranța că africanii vor uita instantaneu că de 34 de ani România îi tratează cu partea dorsală).

În fine, o să ne dăm seama în vreo 2 luni ce mesaje duce Iohannis pe acolo. Ca român, sunt sceptic că un tăntălău ca ăsta va reuși să fie credibil. Cert este că și "problema etiopiană", și problema revoluțiilor din Sahara se cer "rezolvate", și Occidentul nu se va da în lături de la nimic pentru a le "rezolva".