ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Președintele va fi chemat să dea socoteală în fața Congresului american în legătură cu Războiul din Ucraina.

În cele aproape 500 de zile de la invazia Rusiei, Joe Biden a evitat să dea vreo explicație Congresului în legătură cu masiva implicare a Statelor Unite în Ucraina.

Necum să ceară aprobarea Congresului!

Însă doi congresmeni Republicani doresc să remedieze această situație prin promovarea unui proiect de lege ce se poate dovedi crucial pentru soarta conflictului din Estul Europei.

Ei și-au explicat demersul și intențiile într-un editorial publicat pe site-ul Fox News pe care l-am tradus pentru cititorii ActiveNews.

*

Ucraina este noua obsesie a șoimilor războiului de la Washington. „Oricât va fi necesar” este mantra administrației Biden privind sprijinul pentru Ucraina.

Potrivit relatărilor de la Adunarea Generală a ONU din septembrie, Statele Unite și aliații lor din G7 se așteaptă ca războiul din Ucraina să continue CEL PUȚIN șase sau șapte ani de acum încolo.

Evident, cealaltă variantă este „oricât va fi necesar”.

Nici un preț nu este prea mare. Nici un sistem de arme nu este exclus.

Toate întrebările privind riscurile sau negocierile – împreună cu cei care le formulează – sunt respinse.

Ucraina este oficial noul război etern al Statelor Unite.

Memoria Statului Paralel este scurtă și vopsită în roz.

Administrația Biden folosește aceeași retorică și aceleași tactici ca acelea utilizate de administrațiile Bush și Obama pentru un angajament militar pe termen nedefinit în Afganistan și Irak.

Fără a mai pomeni intervențiile nedeclarate în Libia, Siria și așa mai departe.

Cu miliarde de dolari vărsați de Statele Unite guvernului ucrainean ca „sprijin economic”, ca garanții de securitate pe termen lung și ca eforturi de reconstrucție deja în curs, nu ne putem reprima un sentiment de „deja vu”.

Statele Unite se angajează pe aceeași cale care ne-a împotmolit în Orientul Mijlociu în conflicte de-a lungul a două decenii, fără a formula cu claritate un obiectiv sau cum va fi obținută victoria.

Luna trecută, vizita președintelui Volodimir Zelenski în Statele Unite i-a determinat pe membrii Congresului să îl întrebe „cum intenționează să câștige războiul”.

O asemenea deferență față de interesele unui lider străin care primește o mulțime de bani de la contribuabilii americani ar trebui să ridice multe sprâncene.

Administrația Biden extinde accesul nelimitat al președintelui Zelenski la carnetul de cecuri al Statelor Unite fără a da vreo socoteală sau a comunica americanilor care sunt obiectivele și speranțele de succes.

Când este presată să ofere răspunsuri față de îngrijorările privind modul în care sunt cheltuiți banii, administrația Biden declară că oficiile Inspectorului General al Departamentului Apărării, al Departamentului de Stat și al USAID supervizează în prezent cei 113 miliarde de dolari furnizați Ucrainei sub forma a diverse fonduri.

Administrația invocă existența „unui deceniu de experiență dobândită grație supervizării comune a opt operațiuni de urgență diferite în străinătate”.

În mod convenabil, administrația uită să menționeze spectaculosul eșec al supravegherii acestor operațiuni de contingență în străinătate și modul în care aceleași agenții însărcinate acum au ascuns cazurile de risipă, înșelând uneori în mod deliberat opinia publică americană în privința progreselor realizate în Afganistan și Irak.

Administrația omite de asemenea să menționeze opoziția sa față de o structură mai formală, constând în numirea unui inspector general special.

Până în prezent, Congresul s-a mulțumit cu o atitudine îngăduitoare față de Ucraina evitând orice discuție cu privire la actuala strategie.

Însă direcția vântului se schimbă.

Scepticismul unora și opoziția categorică a altora continuă să crească în rândul conservatorilor în materie fiscală și al realiștilor în materie de politică externă cu privire la alocarea de credite suplimentare.

A venit momentul unei dezbateri naționale privind o veritabilă strategie în legătură cu Ucraina.

Poporul american merită niște răspunsuri înainte ca o mare parte din banii săi să fie trimiși în Ucraina.

În acest scop, înaintăm proiectul de lege „Definește Misiunea”, care îl va obliga pe președintele Biden să supună aprobării Congresului o strategie globală privind implicarea americană în Ucraina.

În plus, legea va impune ca președintele să fie cinstit cu Congresul și cu poporul american și să explice cum Ucraina se înscrie în interesul nostru național, cât timp și câți bani suplimentari vor fi necesari pentru a ne atinge obiectivele, și în ce măsură Europa intenționează să contribuie la războiul care se desfășoară în vecinătatea sa.

Congresul datorează poporului american - obosit după decenii de război în Orientul Mijlociu – ca să audă de la președintele SĂU, nu de la președintele Zelenski, care este planul de angajament american în Ucraina.

„Cât va fi necesar” nu este o explicație suficientă.

 

Mike Lee, senator Republican de Utah

Warren Davidson, reprezentant Republican de Ohio în Camera Reprezentanților