ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Romania, ca si alte state din vecinatatea Rusiei, este implicata tot mai direct si mai sustinut in razboiul din Ucraina.

Alianța nord-atlantica a început să elaboreze planuri de război cu Rusia în 2023 si acest efort se inteteste.

„NATO va depăși „linia roșie a Rusiei”, deoarece analizează trimiterea de trupe pentru a antrena forțele armate ucrainene”, titreaza publicatia americana „Citizen Watch Report”.

„Coridoarele terestre” stabilite NATO pentru a grăbi trupele americane pe linia frontului în cazul unui război cu Rusia se extind.

Alianta a anuntat ca dezvoltă mai multe „ coridoare terestre ” pentru a împinge trupele americane si vehiculele militare în primele linii ale unui potențial viitor război la sol cu Rusia în Europa de Est, a informat ziarul britanic The Telegraph.

Planurile actuale ale NATO implică debarcarea trupelor americane în porturile din Olanda și transportul lor prin Germania în Polonia, dar Alianța caută să extindă rutele potențiale de acces al trupelor americane la granițele Rusiei si Ucrainei.

Punctele de intrare potențiale au fost în nordul Europei inclusiv Olanda, Germania și statele baltice. În cazul bombardamentelor rusești, vor fi folosite porturi alternative din Italia, Turcia și Grecia pentru a asigura o comunicare neîntreruptă.

Din cele cinci „coridoare terestre” deschise pentru deplasarea spre Rusia a trupelor americane, doua traverseaza teritoriul Romania.

Oficialii Aliantei au facut cunoscut prin „The Telegraph” itinerariile prin care trupele americane ar urma să se poată deplasa prin cinci coridoare: aterizare în Țările de Jos și călătorie prin Germania si Polonia; aterizare în Italia pentru a călători prin Slovenia și Slovacia în Ungaria; aterizare în Grecia pentru a călători prin Bulgaria în România; aterizare în Turcia pentru a călători prin Bulgaria în România; aterizare în Norvegia pentru a călători prin Suedia si Finlanda

Conform planului NATO, trupele si vehiculele americane care vin in Europa spre Rusia nu vor fi restricționate de legi locale, pentru ca ele sa poata călători rapid. Raportul aminteste că tancurile franceze au fost blocate la granite cand incerca să traverseze România din cauza proceselor birocratice.

Începând din 2023, NATO a facut planuri de război pentru un potențial conflict viitor cu Rusia. „Alianța plănuiește un posibil război la sol cu Rusia, în ciuda riscului evident ca orice ciocnire directă NATO-Rusia să devină rapid un schimb nuclear”, scrie Dave DeCamp, editor la Antiwar.com.

In luna mai, președintele Zelenski a anunțat, după o discuție telefonică avută cu Klaus Iohannis, că România pregătește un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina.

Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite, a declarat că România a oferit sprijin militar Ucrainei încă din prima fază a războiului și va continua să o facă.

Președintele Iohannis a informat si el, in termeni mai generali, despre „o discuție telefonică aprofundată cu președintele Zelenski, cu accent pe sprijinul nostru continuu pentru Ucraina, prioritățile pentru viitorul Summit NATO și consolidarea securității la Marea Neagră”.

In ultimii doi ani, Bucurestiul a evitat ori nu a confirmat public ajutorul acordat Ucrainei, dar președintele Iohannis, după întâlnirea cu presedintele Biden, a admis că România acceptă livrării unui sistem Patriot.

Si alte state europene se pregatesc de razboi.

Germania și-a actualizat măsurile de război pentru prima dată de la Războiul Rece, pregătindu-se pentru un potențial conflict cu Rusia.

Noul plan include:

- Conscripția obligatorie restabilită: cetățenii pot fi recrutați în orice moment.

- Evacuarea cetățenilor și raționarea alimentelor: Planuri de evacuare în masă și asigurarea unei mese calde pe zi prin raționare.

- Buncăre improvizate și spitale pregătite: Stații de metrou pentru a fi folosite ca buncăre; spitale pregătite pentru afluxul brusc de pacienți.

- Rezerve de alimente de urgență stocate în secret: stocuri de alimente în locații nedezvăluite pentru situații de criză.

- Interdicții de locuri de muncă în sectoare cheie: interdicții privind renunțarea la locurile de muncă esențiale pentru apărare; mass-media trebuie să publice actualizări oficiale.

- Mișcări de trupe NATO: Facilitarea mișcării rapide a trupelor NATO prin Germania spre frontul de est.

- Roluri civile pentru profesioniștii din domeniul sănătății: medici, psihologi, asistente și veterinari reutilizați pentru serviciul militar și civil.

- Reparatii prioritare pentru echipamente militare: Reparatii si intretinere rapida a echipamentelor militare; angajamente sporite la bugetul de apărare față de NATO.

In Franta, președintele Macron a spus că guvernul Zelensky a cerut trupe franceze pe pământul ucrainean pentru a pregăti forțele acolo, pe fondul unui deficit tot mai mare de forță de muncă și al unei întârziere severe în pregătirea adecvată.

„ Kievul s-a adresat tuturor aliaților -- într-o scrisoare oficială -- spunând „avem nevoie să ne antrenați mai repede și să faceți acest lucru pe baza noastră la sol'”, a spus Macron.

Deși nu se angajează să trimită trupe (căci aliații NATO nu au ajunsîla un consens), Macron a indicat că armata franceză va echipa și antrena o brigadă de 4.500 de soldați ucraineni.

Macron a mai anunțat că este pregătit să transfere avioanele de luptă Mirage-2000.

În ce privește trimiterea trupelor occidentale în Ucraina, Macron a avertizat: „Colaborăm cu partenerii noștri și vom acționa pe baza unei decizii colective”.

Dar, în acest moment al conflictului, aceasta este o propunere care pierde și Occidentul o știe, chiar dacă oficialii nu o recunosc deschis. Există un risc uriaș și un singur dezavantaj. Președintele Putin și înalți oficiali ai Kremlinului au promis în repetate rânduri că vor ataca orice trupe străine pe teritoriul Ucrainei.

Jurnalistul și comentatorul Andrew Cockburn a rezumat situația după cum urmează: „Pe măsură ce forțele ruse avansează constant în regiunea Harkov, devine tot mai clar că războiul din Ucraina a fost un dezastru pentru mașina de apărare a SUA și nu doar pentru că ajutorul nu a reușit să salveze Ucraina de la retragere și de la o posibilă înfrângere. Mai important, războiul a dezvăluit fără milă defectele profunde, fundamentale, ale sistemului nostru de apărare”.

Comentatorul american Hal Turner  avertizeaza: "Se pare că Macron nu se va opri până când Rusia va lovi Parisul cu o bombă nucleară.

Dacă nu ar fi atât de patetic, ar fi de râs că Macron face asta. Armata lui tocmai a fost aruncată din Africa de membrii tribului local, iar acum Macron crede că poate lupta împotriva Rusiei? Tipul mi se pare nebun.

Oameni buni, guvernele occidentale creează cel de-al treilea război mondial. În mod deliberat.

Nu vrem al treilea război mondial, nu?

Să încercăm să-i aducem pe funcționarii publici guvernamentali sub controlul nostru înainte ca o mulțime dintre noi să fie ucisi”.

La Moscova, președintele Vladimir Putin a spus: „Dacă cineva crede că este posibil să furnizeze astfel de arme unei zone de război pentru a ne ataca teritoriul și a crea probleme pentru noi, de ce nu avem dreptul să furnizăm arme de aceeași clasă regiunilor lumii unde există vor fi lovituri pe instalațiile sensibile ale acelor țări, adică răspunsul poate fi asimetric”.

Iar Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei și un apropiat al lui Putin, a adaugat ca SUA și aliații săi ar trebui „să simtă acum folosirea directă a armelor rusești de către terți”.