ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


MOTTO: „Am povestit încântat despre «cumpărăturile» făcute la cafegiul Gheorghe Florescu. Ei bine, fiți totuși FOARTE ATENȚI cu acest negustor. Am luat un ibric (175 ron) și el mi-a pus mieros în brațe și o pungă de cafea. Nu scria prețul nici pe pachet, nici în mica vitrină de la Bookfest. Azi văd, consultându-mi contul, că distracția a costat… 745 RON. Am bănuit că e o «eroare» a casierei lui Florescu și l-am sunat, ca să-mi restituie cel puțin 500 de ron. Ca să aflu că, neîntrebat și fără să mă pot informa transparent, mi-a vândut, chipurile, 200 grame din (citez) «CEA MAI SCUMPĂ CAFEA DIN LUME» (2000 lei kilogramul!!!!).
 
Escrocherie calificată! Cum onctuosul Florescu «m-a făcut» ca la alba-neagra, nu pot decât să scot de pe pagina mea poza – pe care tot el mi-a cerut-o – și să descurajez orice vizită la magazinul acestui domn. Te întristează România și prin asfel de practici necinstite, din păcate larg răspândite. Țepari cu pretenții de «artiști», hoți cu aere de păstrători ai «tradiției». Tradiția șmecheriei și a șarlataniei…”
 
(Teodor Baconschi, pe pagina lui de FACEBOOK, 31 mai 2023)
......................................................................................................

Cu ibricul (175 lei) abia achiziționat de la Florescu -celebrul cafegiu- și cu o punguliță de cafea (200 de grame, niciunul în plus!) pusă neglijent deasupra, în sacoșa personalizată, domnul Teodor Baconschi se grăbește către casă.

„Oare ce gust o avea? Oare o fi așa de grozavă cum se spune? În orice caz, Florescu ăla... hai să zicem că a acoperit oarecum cu pungulița asta de cafea -cea mai scumpă din lume!- reclama pe care i-am făcut-o pozându-mă cu el! Să zică mersi că am acceptat! Acum, după ce va vedea lumea pozele, o să se înghesuie la intrarea în dugheana lui! Normal, că doar nu e de colea să treacă pe acolo un Baconschi -ramura bună! I-o cumpăra cineva țeparului ăstuia produsul de lux -auzi...2000 lei kilogramul de cafea? Ei bine, mie mi-a dat-o moca... interesant joc de cuvinte... MOCA... MOCCA... parcă așa se spune, că doar nu-i prima oară când îi fac reclamă... doar, cu aceeași generozitate, am recomandat, pe pagina mea de FACEBOOK, să cumpere plebea cartea lui Florescu... uite ce frumos am scris pe 11 martie 2015: «Propun CONFESIUNILE UNUI CAFEGIU (Gheorghe Florescu, Humanitas) ca manual alternativ de istorie a comunismului»... Și m-a ascultat poporul prost și a cumpărat cartea exact mahalaua aia violentă și ineptă, încolonată ca minerii odinioară... Mi-a dat Florescu și-atunci o punguliță cu cafea, dar nu de-asta, scumpă tare...”

Ajuns în sfârșit acasă, Teodor Baconschi a preparat cafeaua cea grozavă în ibricul de 175 de lei.. întâi se gândise să cheme și vreo doi prieteni... pe Maia Sandu, pe Olodimir Elenski, d-ăștia... dar apoi s-a răzgândit. În definitiv e cafeaua lui, pentru el special s-au scremut zibetele să scoată boabele prin delicatele lor rozete, până-au făcut hemoroizi din pricina efortului ...și el, ce naiba! de ce-ar fi așa de prost încât să împartă prețiosul produs cu alții? Las’ că pe dânsa, doamna Maia, poate că o cheamă la o limonadă, mai târziu...

Stând pe terasă, Baconschi a sorbit cafeaua în tihnă... bună rău... și era cât pe ce să se prăvălească sub farmecul cafelei ca odinioară sub farmecul doamnei Udrea... asta, însă, până a constatat că distracția n-a fost gratis, așa cum credea el, ci a costat fix 570 de lei. Asta l-a doborât sufletește! A încercat să-și recupereze banii dar perfidul ăla de Florescu a zis că-i dă banii, desigur, cu condiția SĂ RETURNEZE PRODUSELE...

Așa că, de când a primit răspunsul acesta obraznic, domnul Baconschi stă pe closet și așteaptă, răbdător, să iasă, la capătul procesului de digestie, prețioasele boabe de cafea pe care a avut imprudența de a le accepta... desigur, ca să le poată returna și să-și ia bănuții înapoi. Că doar n-o fi mare lucru... dacă poate o zibetă ineptă din Indonezia să scoată cafea pe rozetă, poate și un fost ministru de Externe, zic... Așa că domnul Baconschi se uită, din când în când, cu speranță, în vasul de toaletă, să vadă dacă n-a ieșit cumva vreun bob de cafea, în timp ce prin minte îi trec, de-a valma, cuvintele: „escroc”... „onctuos”... „țepar”... „hoț”... „șmecher”... „șarlatan”, cuvinte care se pare că ajută la constipație mai ceva decât orice laxativ. Din păcate însă, până acum -nimic!
...............................................................................................
P.S. Acest text este un pamflet nerușinat și vă rog să-l tratați, cu toată seriozitatea, ca atare!