ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


MOTTO: „Azi, în școli, nu se face practic literatură. Cei responsabili cu programele nu înțeleg ei înșiși literatura. Li se prezintă elevilor un șir de VESTIGII și RUINE din secolele trecute, greșit înțelese până și ele. Autorii vii de azi nu li se prezintă, de parcă nici n-ar exista. Literatura, cum se predă azi ca să treci bacul, e MOARTEA PASIUNII, mai bine ar dispărea cu totul ca materie. E rețeta sigură dacă vrei să faci tinerii să nu mai pună în veci mâna pe o carte.” (Mircea Cărtărescu, PRESSHUB. ro, 2 ianuarie 2023)
................................................................................... 
Citind eu acestea, m-am gândit ce s-ar fi putut alege de un copil dintre-aceia intoxicați cu „vestigii și ruine”, care, ca să zic așa, a trecut prin „moartea pasiunii” în anii 70, adică în mult prea hulita perioadă socialistă. Căci, nu mă îndoiesc de asta, tot „vestigii și ruine” se predau și pe-atunci.
 
Zic, cu un asemenea bagaj de lecturi inutile, ar fi imposibil ca un astfel de elev să ajungă vreodată un scriitor candidat perpetuu la Premiul Nobel pentru Literatură... 

Deoarece, din câte îmi amintesc, nici pe-atunci nu se-nghesuiau în cărțile de literatură „autorii vii” ai vremii. 
„Toată lumea spune asta de decenii întregi, și totuși nu se mișcă nimic, defilăm mai departe cu o concepție inexistentă sau înșelătoare despre ce e literatura, cu AUTORI PRĂFUIȚI, cu texte alese parcă pentru NULITATEA LOR. Nu sunt polemic aici de dragul polemicii: asta e realitatea. E exasperant, e o crimă culturală ce se petrece sub ochii noștri.” (Mircea Cărtărescu, PRESSHUB. ro, 2 ianuarie 2023)

Dar hai să vedem care anume sunt autorii „prăfuiți”... luăm, de exemplu, lista autorilor propuși spre studiu pentru Bacalaureatul din anul de grație 2022. Pe EBCALAUREAT. ro se lăfăie „prăfuiții” Mihai Eminescu, Ion Creangă, I. L. Caragiale, Ioan Slavici, George Bacovia, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Barbu, Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, George Călinescu... În schimb, au fost scoși „ultraprăfuiții” Eugen Lovinescu, Marin Preda, Nichita Stănescu, Titu Maiorescu, Marin Sorescu, asta ca să nu mai chinuim copiii cu textele reprobabile ale acestora, alese special pentru „nulitatea lor”. 

Unele opere (extrase din programa pentru bacalaureat) ale autorilor rămași pe listă, nule și acelea, bineînțeles, ca și ale celor „periați”, dar orișicât... mai digerabile, sunt: „Alexandru Lăpușneanul” de Costache Negruzzi... „Harap Alb” de Ion Creangă... „Moara cu noroc” de Ioan Slavici... „Luceafărul”... „Glossă” ... „Floare albastră” de Mihai Eminescu... „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale... „Plumb” de George Bacovia... „Flori de mucigai” de Tudor Arghezi... „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii” de Lucian Blaga... „Riga Crypto și lapona Enigel” de Ion Barbu... etc. „Alese parcă anume pentru NULITATEA LOR”, exact cum zice Mircea... 

Și nici bine n-a spus Cărtărescu ce crede dânsul despre literatura română predată în școală că hop! și „marele admirat” de către Baconshi, recte Andrei Caramitru se aruncă și el pe FACEBOOK să facă ordine în literatura română: 

„Cărtărescu spune ca se studiază literatura doar prin ruine ale unor texte vechi necitibile acum. Are dreptate. Eu am o mare problema cu un scriitor care îi căpiază pe toti elevii : Sadoveanu. 

Problema e așa:

- a fost o mizerie comunista, un lingău de ultima speță. A patronat imund distrugerea culturii românești - pe mulți bani, lângă staliniști - în perioada când toti marii oameni de cultura au fost aruncați in pușcării si la canal. Un jeg absolut de om

- a fost promovat exclusiv de comuniștii analfabeți, ridicat la rang de mare scriitor tocmai pentru ca a fost printre puținii autori care au fost in halul asta de staliniști trădători si lingăi. Asta e singurul motiv

- cărțile lui sunt o mizerie. Nu pot fi citite de nimeni, nici dacă esti masochist. Groaznice. Când si unde si de către cine a fost stabilit ca e mare scriitor - e vreun critic literar din străinătate, oricine, care sa ii recunoască calitatea asta? Are vreo carte tradusă in orice alta limba? Îl citește sau l-a citit cineva in afara programei obligatorii? Deci cum dzeu e posibil ca la aproape 35 de ani de la revoluție sa terorizam copiii cu maculatura ăstuia? Ar trebui scos din toată programa, nu are ce cauta nicăieri. Mizerie.” (Andrei Caramitru, 9 ianuarie 2023,  am păstrat integral ortografia și punctuația textului original)

Pe pagina lui de FACEBOOK și Iulian Bulai ține să puncteze că biata cultură română este o cenușăreasă a actualei guvernări și că: 

„...la Istanbul se va ocupa de cultură designerița Vioricăi Dăncilă.” (Iulian Bulai, 15 ianuarie 2023)

O DESIGNERIȚĂ de-a Veoricăi... șefă peste cultura română, taman la Istanbul? Nu să poate! Citind eu aceasta chiar de „Ziua Culturii Naționale” am fost oripilată, dar nu suficient de oripilată ca să nu-i dau indignatului o veste și mai cutremurătoare:

Iulian, dragă, dar știi tu oare că „șefu’ la Cultură de la Camera lu’ Deputații” din România e o statuie vie împletitoare de baloane, care scrie pe FACEBOOK cam așa: „A câștigat liberalismul și UE” (sunt, dragă, că este mai multe, n.n.)... „Românii alături de POPOUL (!!!, n.n.) ucrainean!”... „S-ar da DE-O PARTE din fruntea CJ Neamț” („deoparte” a vrut să scrie, dar n-a ieșit, zău...n.n.)... „NIȘTE rute culturale în care Moldova apare la notele de subsol E o minciună”... „puterea DE-ȘI EXTINDE un muzeu”, etc.?  Și care crede că s-ar fi tras de șireturi cu Mihai Eminescu, dacă acela i-ar fi fost contemporan și l-ar fi tutuit, că de! oameni de cultură sunt amândoi? Și care-și imaginează că Mihai, prietenul său, s-ar fi înscris în USR și „ar fi semnat pentru Fără penali în funcții publice”... „ar fi eliminat pensiile speciale”... „ar fi desființat inspectoratele școlare, pe care le știa bine”... „ar fi vrut să construim mai repede autostrada A8, pentru a ajunge mai repede de la Iași la Viena”... „ar fi reformat radical TVR, SRR și CNA.”?

Ei bine, mie abia asta mi se pare cu adevărat, și nu de ieri de azi, o lovitură de grație dată culturii române!
.....................................................................................................................
P.S. Exemplele de gramatică și ortografie marca Bulai le-am luat din „insectarul”  domnului Liviu Pleșoianu- un răutăcios, desigur...