ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


MOTTO: „Forul audiovizual (CNA, n.n.) a trimis, astăzi, televiziunilor o recomandare despre modul în care să difuzeze filmele românești realizate înainte de 89, astfel încât telespectatorii să fie conștienți că, în acele vremuri, orice producție cinematografică trecea prin cenzură. CNA propune, astfel, două opțiuni la difuzarea filmelor:

1.Fie organizarea unei dezbateri, înainte filmului, cu invitați care să cunoască producțiile cinematografice.

2. Fie afișarea pe ecran, la începutul difuzării, a unuia dintre mesajele: «Film realizat în perioada comunistă, în care difuzarea era condiționată de o viză a cenzurii» sau «Film realizat în perioada comunistă, în care funcționau cenzura și propaganda de stat»

De precizat că documentul CNA este doar o recomandare și nu vine cu nicio sancțiune în cazul în care televiziunile aleg să nu facă aceste precizări.” (PAGINA DE MEDIA.ro, 1 februarie 2022)
........................................................................
Iată o inițiativă cu adevărat binevenită! Sunt sigură că vă întrebați cui i-a trecut prin cap, ca un tren accelerat printr-o haltă amorțită, o asemenea idee genială. Nu-i vina mea că în aceeași clipă în care v-ați întrebat, ați și ghicit cu toții, până să apuc eu să vă spun: da, unui senator USR! Remus Negoi e numele lui. Dânsul crede că trăiește într-o țară de cretini -și, dintr-un motiv pe care n-am reușit să-l deslușesc până la capăt, crede că tinerii sunt pe departe campioni din acest punct de vedere!

Răsvan Popescu, membru CNA, explică pentru ce anume s-a luat, până la urmă, o astfel de decizie:

„Recomandarea este destinată ÎN SPECIAL TINERILOR care nu știu cum e să trăiești într-o țară fără libertatea de exprimare, în care cenzura și propaganda falsificau realitatea (!!!, n.n.), astfel încât deposedarea țăranilor de pământ, de exemplu, prin colectivizare, era un fapt pozitiv. La fel, naționalizarea fabricilor, iar Rezistența din munți era privită ca un act de trădare națională. Au fost doar câteva exemple care se regăsesc în cinematografia epocii.”

Așa? Păi, bine... Atunci, în spiritul aceluiași tip de clarificare propun să li se explice tinerilor, prin intermediul unor dezbateri, înainte de a urmări ANNA CELOR O MIE DE ZILE, cu Geneviève Bujold în rolul Annei Boleyn și Richard Burton în rolul lui Henric al VIII-lea, că nu e bine, în general, să tăiem cu toporul capul reginelor... (producția se va marca „NON-EDUCATIONAL”)

De asemenea, înainte de a vedea DICTATORUL, cu Charlie Chaplin, să le spună cineva copiilor adevărul: că acela, simpaticul din film, nu este chiar Adolf Hitler, deși seamănă oarecum, iar globul pământesc pe care-l joacă la un moment dat pe fese, nu-i nici el de-adevăratelea, ci e doar un balon! (producția se va marca „FAKE”)

Ca să nu mai spun că ar fi timpul să li se dezvăluie tinerilor frumoși, liberi și neștiutori, până să vadă PIRAȚII DIN CARAIBE și să considere că pirateria e o meserie grozavă, că nu-i frumos să atace nave pe oceanele planetei, chiar dacă Johnny Depp e amuzant! (producția se va marca „NU FACEȚI CA EI!”)

O amplă discuție ar trebui să se poarte, în prealabil, și la difuzarea producției ALBĂ CA ZĂPADA ȘI CEI ȘAPTE PITICI, varianta Walt Disney... în special cu tinerele useriste... adică, CTP-ul, de exemplu, ar putea să le zică adevărul: dacă se îneacă, să zicem, cu o bucățică de măr și cad într-un somn adânc, șansa ca să vină un prinț cu AUDI, să le sărute pe gură și să le trezească, apoi să le ia în căsătorie, este minimă... (producția se va marca „ATENȚIE! URMEAZĂ IMAGINI CARE VĂ POT AFECTA EMOȚIONAL”)

Ca să nu mai spun că și filmele de după 1989 pot avea un impact negativ asupra inocenților frumoși și liberi. De aceea unele secvențe vor trebui explicate, în prealabil, pentru a se evita multe nenorociri ce s-ar putea abate asupra tinerilor și-n urma cărora aceștia ar suferi frustrări și traumatisme de tot felul. De exemplu, dacă vor viziona PATUL CONJUGAL, filmul lui Mircea Daneliuc, cel care se termină cu istorica sentință: „...nici musca nu iese de aici nefutată” e bine să li se explice tinerilor că aceea este doar o metaforă, iar nu un exercițiu erotic agreabil, pe care-l pot practica la domiciliu! (producția se va marca „NU ÎNCERCAȚI AȘA CEVA ACASĂ”)

Și că, evident, numai analfabeții și expirații de comuniști spun „nefutată”, în timp elitele post -comuniste, ghidate european de CNA, folosesc întotdeauna termenul corect!!!
.......................................................................
P.S. Propun ca, în cazul în care televiziunile aleg punctul 1 din recomandarea CNA , respectiv: „...organizarea unei dezbateri, înainte filmului, cu invitați care să cunoască producțiile cinematografice” absolut toate posturile TV să-l aleagă pentru dezbatere pe Cristian Tudor Popescu. E singurul care explică atât de bine și de clar, încât te lipsești cu totul de vizionarea filmului după ce ai urmărit, cu atenție și îngrijorare, dezbaterea!