ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe 3 august, primarul Tudor Cernega din comuna Ceatalchioi, județul Tulcea, povestește la DIGI 24: „Localnicii confirmă mai mulți că dronele au trecut în linie dreaptă pe deasupra locuințelor din Ceatalchioi. Teama e foarte mare.” Absolut fără nicio legătură cu cele de mai sus, tot pe 3 august „prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut, la Palatul Victoria, o întrevedere cu ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, discuțiile vizând identificarea de noi modalități de întărire și aprofundare a Parteneriatului strategic bilateral” iar Ministerul Apărării Naționale s-a grăbit să ne asigure că „până la acest moment, nu au fost identificate elemente concrete care să probeze ipoteza că părți dintr-o dronă implicată în atacurile executate marți de Federația Rusă împotriva infrastructurii portului ucrainean Izmail au căzut accidental pe teritoriul României.”

Pe 4 august mergem la UNTOLD să-l ascultăm pe Gheboasă și, dacă nu pricepem subtilitățile artistului, e bine să citim ce scrie distinsa jurnalistă expertă în lirism contemporan de la DC NEWS, Anca Murgoci, despre arta rafinată a acestuia... adică versurile „Ooo, ce țigancă frumoasă / Cum dă din gă**ză / Filme de groază...” nu sunt „chiar capodoperă”, dar ar putea fi asimilate cu așa ceva până la urmă... dacă nu suntem prea exigenți!

Numai că pe 6 august, e musai să ne întoarcem în comuna Ceatalchioi-sat Plauru, deoarece la locul incidentului despre care MApN ne-a spus că n-a avut loc, dând interviuri cui vrei și cui nu vrei, erau sătenii și autoritățile locale, iar reporterimea patriei fotografia bucățile de dronă din toate pozițiile, măsurând craterul format și transmițând în direct pe la televiziunile care se întreceau în a spori isteria! Silit de această realitate brutală, Ministerul Apărării din România a confirmat că bucăți dintr-o dronă rusească folosită la atacurile împotriva portului Izmail, aflat la 250-300 de metri peste brațul Chilia, au fost descoperite pe teritoriul românesc. Și oficialii noștri le-au spus rușilor să nu se mai repete, că altfel...

Pe 8 august, Parchetul General a dat publicității rechizitoriul întocmit de procurorii militari prin care au fost trimiși în judecată 16 ofițeri și subofițeri din Jandarmerie, printre care șefii dispozitivului de intervenție la protestul din 10 august 2018. Spicuim: „Intervenția în forță a jandarmilor împotriva întregii mase a protestatarilor din Piața Victoriei în data de 10 august 2018, după ora 23.11, a fost nelegală și nejustificată, iar folosirea de către forțele de ordine a unor dispozitive din dotare - bastoane de cauciuc, scuturi de protecție, spray-uri lacrimogene, grenade de mână cu efect acustic și iritant lacrimogen, pulverizatoare de capacitate mărită și cartușe – POATE FI considerată drept un tratament «inuman» și «degradant»...” Rechizitoriul e frumos, emoționant... parcă-ar fi scris de Rareș Bogdan. Eu îmi doresc să exportăm echipa aceasta de procurori, pentru investigații, în Franța -ca să ancheteze dacă nu cumva și acolo răspunsul polițiștilor la protestele „vestelor galbene” o fi fost disproporționat... și în Canada -să constate dacă a fost legal să le fie poprite camionagiilor protestatari conturile din bănci... și în Olanda -să spună dacă e bine cum au combătut forțele de ordine protestele crescătorilor de vite... așa mă gândesc. Că și pe-acolo ar avea ce să scrie în rechizitorii...

Pe 10 august, DNA-ul, șucărit, a introdus la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) o cale extraordinară - recursul în casație- în procesul în care Elena Udrea și Ioana Băsescu au scăpat de condamnări ca urmare a prescrierii faptelor, în legătură cu finanțarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu la alegerile prezidențiale din 2009. Hai măi, DNA, măi... nu mă emoționa în halul acesta... dar tu lupți, dragă, până la ultimul cartuș și ultima picătură de sânge, ca-n filmele cu Sergiu Nicolaescu! Parcă văd, acum-acum, că Înalta Curte începe să scâncească: „Nu trage, dom’ Semaca! Sunt eu, Lăscărică!”

Fiind 10 august, Comunitatea DECLIC a planificat un amplu protest în Piața Victoriei din Capitală, „în amintirea represiunii sângeroase din seara de 10 august 2018, pentru a cere să li se facă dreptate celor care au avut de suferit atunci în urma intervenției jandarmilor”. Au venit douăzeci de protestatari sau treizeci, nu i-am numărat pe toți... Și când vă spuneam că nu mai primesc băieții bani pentru proteste, poate că nu m-ați crezut.

În aceeași zi , însă, citesc în presă o știre de la AFP care mă terifiază: „O nouă dovadă conform căreia viața pe Marte era posibilă în trecutul îndepărtat: roverul Curiosity a descoperit mărturii ale unei clime ciclice, cu anotimpuri uscate și umede alternante, un mediu similar celui de pe Pământ și, prin urmare, propice apariției organismelor vii, conform unui studiu publicat miercuri”. Aha, îmi zic, deci, nici ei n-au reușit... adică nici ei n-au fost atenți la flatulențele bovinelor marțiene, și-au alimentat OZN-urile cu combustibili fosili în neștire, fără să le pese, au mâncat vițeluși-verzi până n-au mai putut și nu s-au interesat de emisii, și-au tras centrale individuale, huzurind, în loc să mai pună o haină pe ei și n-au colectat gunoiul diferențiat. Așadar, e real! O să ajungem ca marțienii, să umblăm din galaxie-n galaxie, bătând din planetă-n planetă, că poate ne primește cineva!

Pe 11 august, deputatul USR de Timiș, Nicu Fălcoi, a declarat apăsat: „USR ar intra la guvernare, dar DOAR DACĂ VA AVEA PRIM-MINISTRU. USR nu se ferește de greu, dar pentru aceasta ar trebui să aibă și decizia în mână. Nu am stabilit cine ar putea fi acest prim-ministru. Sunt mai multe persoane, începând cu Cătălin Drulă (...)” I-auzi, dragă! Trebuie să vă spun, cetățeni, că întrebarea dumneavoastră, care mi-a bubuit în urechi din toate punctele cardinale, e perfect legitimă: „Da’ cine mama dracului e Fălcoi ăsta, de la Timiș, ca să facă el guverne?” La fel m-am întrebat și eu... și mă mir că nu s-a întrebat și Fălcoi însuși!

Și-acum: v-am promis că o să aflați dacă Prigojin a „scăpat nevătămat” după puciuleț, sau nu... Ei bine, pe 23 august, avionul cu care călătorea liderul Wagner a avut o scurtă crampă stomacală și s-a prăbușit. În aceste condiții, vă spun așa: dacă nu aflăm în următorii ani că Evgheni Prigojin trăiește fericit pe insula unde s-au stabilit Elvis Presley și familia Ceaușescu, înseamnă că nu, n-a scăpat nevătămat din regretabilul accident de avion. Nici chiar Putin, prietenul lui, n-a mai avut nicio speranță și a vorbit despre el la trecut chiar de pe 24 august, adică era așa de trist încât nici n-a mai așteptat, săracul, concluziile Comisiei de Investigații, din 27 august, comisie care a stabilit, cică fără dubii, că una dintre victimele accidentului e chiar celebrul „chef la cuțite” și kalașnikoave!

Pe 26 august se petrece dezastrul de la Crevedia: o explozie urmată de un incendiu puternic se produce la o stație GPL din localitatea Crevedia... o tragedie cu 6 morți și peste 50 de răniți, 8 case distruse complet și multe altele avariate. Dar exact așa cum iarna ne ia pe nepregătite, lăsându-ne stupefiați că e posibil să ningă în ianuarie-februarie, așa și acest al nu-știu-câtelea-incendiu ne lasă muți de uimire iar ISU, harnic, năvălește cu controalele peste acest „las’ că merge și așa!” generalizat...

Pe 31 august, STIRILE PRO TV ne anunță că dispar licuricii. Oh... nu vă speriați, este vorba doar despre licuricii cei mici, din pădure... căci ne-am interesat și LICURICIUL CEL MARE zice că se simte bine, că e mai democrat ca oricând, că întărește flancu’ estic și că mult-așteptata contraofensiva ucraineană pare O.K. și a făcut „progrese notabile". Deocamdată...

(va urma) - Toate Episoadele, AICI