ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Duminică, 28 august, Asociația Calea Neamului împreună cu Societatea Avram Iancu organizează la Cluj-Napoca manifestări prilejuite de împlinirea a 82 de ani de la Dictatul de la Viena. Împreună cu noi vor fi asociațiile Frăția Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, condusă de Dan Ciprian Grăjdeanu, Comunitatea Identitară coordonată de Codrin Goia din Cluj-Napoca și Grupul Resurrectio dirijat în cântec românesc de doamna profesoară Gabriela Biea din Moinești, jud. Bacău, o prezență nelipsită de la manifestările din Valea Uzului.

Manifestările încep la ora 12 în curtea Bisericii din Deal cu Hramul Sfintei Treimi (str. Bisericii Ortodoxe) cu Parastasul pentru martirii români omorâți în timpul Dictatului de la Viena, continuînd apoi cu Marșul Românilor care va trece prin locurile simbolice ale luptei identitare naționale din Cluj-Napoca, anume Grupul Statuar Horea, Cloșca și Crișan și monumentul Voievodului Mihai Viteazu.

În Piața Avram Iancu din centrul orașului, punctul final al marșului, începând de la ora 14, se va desfășura adunarea publică prin cântec și cuvânt românesc.

După încheierea programului de la Cluj, ne vom îndrepta către Turda, pentru a protesta împotriva intenției incalificabile a Primăriei, de a muta statuia Eroului Național Avram Iancu din centrul orașului, undeva în spatele unei biserici catolice.

Această decizie a primarului este atât ilegală, nefiind adoptată de consiliul local, cât mai ales trădătoare, având ca scop întinarea memoriei lui Avram Iancu, un model exemplar de luptă națională.

Cele două acțiuni de la Cluj șiTurda sunt legate firesc, urmărind a fi un scut în calea ștergerii reperelor rezistenței noastre împotriva ocupației străine a Transilvaniei. Tinem vii aceste pagini de istorie, de luptă și suferință, în memoria colectivă a poporului, tocmai pentru a învăța din ele cum să ne împotrivim și de ce să ne împotrivim actualelor atacuri din ce în ce mai agresive și bine coordonate venite din partea celor care atentează la integritatea teritorială a României, punctual, vizându-se Art.1 din Constituția statului român. Interesele generale ale ideologiei globaliste de diluare până la dispariție a specificului național, de rupere cu mâna „corectitudinii politice” a unor file definitorii din istoria națională din manualele educației tinerilor se potențează perfect cu interesele Ungariei care urmăresc retrasarea granițelor din timpul Dictatului de la Viena, deocamdată printr-un așa zis concept de co-suveranitate, ”coafat” pentru a fi mai ușor digerabil, prin investiții strategice pe zona economică, educațională, religioasă și sportivă, ultima nefiind deloc de neglijat.

Discursurile „conservatoare” venite de la Budapesta au rolul de a diminua, prin captarea simpatiei unor anumite energii românești, reacția națională față de obiectivul primordial al guvernului ungar, anume cel menționat mai sus.

Spre exemplu, cu ocazia „universității” de la Tușnad și nu numai, premierul Ungariei în discursul său atinge unele probleme reale privitoare la familie, diferite valori atacate de globalism, dar încheie cu punctul lui propriu:

„Patria trebuie să rămână împreună: Transilvania și celelalte zone locuite de maghiarii din Bazinul Carpaților trebuie să rămână împreună”. Omul a spus extrem de clar care este misiunea guvernului de la Budapesta.

Unii români conservatori s-au făcut că nu aud, aplaudând prestația lui Viktor Orban, inclusiv jignirile aduse de el la adresa românilor care au afișat banerul „Ceva este etern: Transilvania, pământ românesc”.

Este posibil ca pentru acești conservatori din România, Transilvania să nu conteze prea mult. Curios mai este faptul că nu contează pentru ei nici că în Ungaria lui Viktor Orban, „antiglobalistul”, vacciinarea a fost obligatorie pentru câteva categorii profesionale, Ungaria fiind campioană în acest sens, folosind mai toată gama de vaxx de pe piața mondială, inclusiv din Rusia și China, cât și, bineînțeles și cea din UE - pentru că altfel nu erau valabile „pașapoartele e vaccinare” europene. Aparent e o altă discuție, dar cam totul se leagă.

Pentru cine nu uită ce a însemnat ocupația maghiară în România, pentru cine nu tace, pentru cine nu trădează, avem câteva versuri scrise de un om care a fost gata să moară pentru țară, de un un român care s-a ridicat prin Hristos de pe targa morții:

„Avem Ardealul sfânt, pâmântul răstignirii,/ Cu tunuri sfârtecat de cel viclean; /Avem ierarhii sfinți, pe Iancu și martirii,/ Pe Horia tras pe roată pentru neam.

Azi iarăși te-au suit vrăjmașii tăi pe cruce,/ Ardeal cu trei culori împodobit;/ Scriind deasupra vina ta cu sânge, / Aceea că, ortodoxia ai iubit”.

Un Ideal dă naștere unui stat, iar acesta este puternic în măsura păstrării lui, căci niciodată nu a fost invers, niciodată un stat nu a generat un Ideal.

Libertatea de a fi român este sfântă.