ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Trecînd peste glumă, trebuie să constatăm starea jalnică a presei noastre, transformată într-o presă bulevardieră, împlinind-se astfel profeția lui Dan Diaconescu, care spunea deseori:
 
„Veți vedea că peste cîțiva ani toate televiziunile se vor oteviza”! Și, iată, chiar așa s-a întîmplat!

Și ce mare brînză ar fi fost dacă Elon Musk, probabil cel mai bogat om al lumii, ar fi venit la Bran? Era aceasta o știre care să acopere toate subiectele sau era doar o informație mondenă despre prezența pentru o zi sau două a unui miliardar oarecare pe meleagurile noastre?

A, dacă ar fi venit într-o vizită care să anunțe vreo investiție spectaculoasă în România, am fi înțeles, dar așa ce mare scofală este că Elon Musk ar fi fost pe-aci, pe la noi? Nu cred că își imaginează cineva că prin țările civilizate, în afara cîtorva paparazzi, prezența lui Elon Musk ar genera o asemenea isterie ca la noi.

Am observat în anii din urmă că și unii actori, mai mult sau mai puțin celebri, care au filmat pe aici au adoptat, în mod inexplicabil, aceeași secretomanie față de public, ascunzîndu-se de parcă le-ar fi fost teamă să nu le fure cineva telefonul!

Culmea este că isteria „Elon Musk în România” a continuat la televiziuni și după ce s-a confirmat știrea că Elon Musk n-a venit în România! S-a schimbat doar „narativul”, transformîndu-se în „petrecerea lui Elon Musk”!

Dacă ne amintim, în urmă cu cîțiva ani, Ion Țiriac, miliardarul nostru, invita la Balc, la vînătoare, tot felul de VIP-uri: miliardari, patroni de firme auto celebre, actori cunoscuți, pentru un măcel de mistreți. În acel caz, înțelegem secretomania, căci pentru acel măcel vînătoresc invitații ar fi putut să dea socoteală în fața legii, așa că n-ar fi vrut nici unul dintre ei să apară în ziare sau la televiziuni în postura unor „criminali”, mai ales acum, cînd ONG-urile pentru protecția mediului se dovedesc a fi extrem de agresive.

În cazul de la Bran, însă, nu e nimic atît de spectaculos, încît să justifice această isterie generată de jurnaliștii noștri. În fond, niște bogați, împreună cu prietenii lor, vedete la Hollywood, au venit să mănînce și să petreacă în castelul lui Dracula de la Bran. Așa cum fac mii de turiști în fiecare an, nu numai de Halloween, cînd urcă cu liftul acela transparent printre imagini înfricoșătoare sau beau un lichior roșu care sugerează sîngele băut de celebrul vampir inventat de scriitorul Bram Stoker.

Ceea ce fac televiziunile în acest caz își are originea în felul acela ceaușist în care sînt prezentate vizitele șefilor de stat americani: ore întregi de așteptare în aeroport pînă cînd pe cer se zărește avionul Air Force One, filmarea prin gard a coborîrii din aeronavă, urmărirea pe tot traseul a mașinilor care se deplasează etc. La fel se face și la înmormîntarea unor personalități artistice de la noi sau la arestarea unor politicieni! Chestiunile acestea sînt orice, dar nu acte de presă!

Nu am fi scris despre acest fake-news dacă nu ar fi vorba și despre altceva decît relatarea de tip cancan a unei vizite care n-a avut loc. Este însă vorba despre ceva care explică starea presei noastre de azi, în mijlocul unor evenimente dramatice care se petrec în vecinătatea noastră, cum este războiul din Ucraina, înregistrîndu-se zilnic fake-news-uri care mai de care mai nastrușnice. Ne apropiem, de asemenea, de alegerile din 2024, cînd rolul presei este și mai important. Între timp au loc alegeri în majoritatea țărilor europene și în SUA. În toate aceste evenimente, rolul presei este unul decisiv, or, dacă această prostituare devine metodă, mi-e teamă că se va ajunge la o manipulare grosolană a opiniei publice, cu consecințe cu adevărat dramatice asupra vieții noastre pe termen mediu și lung.

Oricum, e grav că, la peste 30 de ani de democrație, presa din România a atins acest nivel atît de jos, care explică dispariția ziarelor și cancanizarea televiziunilor. Pe acest fond, presa de investigație – regina presei în orice țară din lume – nu mai are, practic, nici o șansă de supraviețuire, fiind la un pas să fie acaparată de interese de grup care o vor anula, fenomenul fiind acum în plină desfășurare.