ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sub mandatul lui Bogdan Aurescu, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la București a devenit o afacere privată, un capriciu, o tarla în care proprietatea statului a devenit proprietate privată, iar interesele României o marfă, un tribut plătit înaltelor porți.

De ani de zile nu este posibil pentru angajații MAE, obligați să locuiască și să muncească în condiții insalubre, este acum posibil pentru fiica ambasadorului Vasilică Constantinescu (foto stânga, alături de Ambasdorul UE în China), ambasdor pentru care, la data de 23 Mai a.c., a fost deja semnat decretul de retragere de la post.

Suntem în fața unei noi acțiuni de abuz, de nepotism (tata pleacă, familia rămâne pe banii statului), de trafic de influență. MAE îi tolerează și protejaază la nesfârșit pe cei care aduc deservicii României. Dacă această nouă mizerie va fi dusă până la capăt, diplomația promovată la București de președintele Iohannis, care rotește guverse și miniștrii de externe, își va da maxima măsură. Pentru că, dacă nu ați aflat, Aurescu a fost rotit cu Odobescu. Așa, și?

Date fiind condițiile inadecvate, timp de peste cinci ani și jumătate, ambasadorul Constantinescu, împreună cu familia, a refuzat să locuiască în cadrul Ambasadei. Este adevărat. Ambasada și clădirile aferente au ajuns în degradare avansată, fiind un real pericol pentru starea de sănătate a locatarilor și celor care lucrează acolo. În aceste condiții, doar pentru ambasador, MAE a aprobat achitarea lunară a unei chirii în valoare de 12.000 USD, pentru o rezidență separată.

Dacă pentru ambasador sau găsit peste 750.000 USD pentru chirie, pentru ceilalți trimiși la post, diplomați sau angajați administrativi, în ultimii ani nu s-au găsit resurse nici măcar pentru limitarea igrasiei sau schimbarea rețelei de evacuare a toaletelor, rețea care refulează constant sau explodează, prin lipsa de administrare corectă și la timp a fosei septice.

Totuși, în ultimele zile, în spațiul Ambasadei României din Beijing angajații tehnici au primit ordin să pună la punct un apartament, în care va locui fiica deja fostului ambasador Vasilică Constantinescu.

Potrivit declarațiilor de avere din ultimii ani, fiica cea mare a lui Vasilică Constantinescu a urmat studii universitare la Kent University (Marea Britanie) și Leiden University&Clingendael (Olanda), pentru care anual s-au plătit taxe cuprinse între 28.000 și 34.000 Euro.

Odată terminate studiile în vestul Europei, fiica lui Vasilică Constantinescu (foto stânga) este prevăzut să ajungă în China, în cadrul unui program de intership la Reprezentanța Uniunii Europene. Ne aflăm în fața unui aranjament personal între Constantinescu și Ambasadorul UE, Jorge Toledo (foto dreapta), cunoscută fiind relația de apropiere? Mai contează? Uniunea Europeană nu doar în Comisia Ursula von der Leyen a demonstrat că are între principalele caracteristici corupția și lipsa de respect pentru cetățeanul european.

Fata lui tata trebuia să locuiască undeva, dacă tot vine să facă practică la UE, în China. Prin urmare, spațiile de locuit din Ambasada României sunt soluția. Dar, nu oricum!

După ani de zile, în ambasadă se aude bormașina, se schimbă mobilierul, gresia, se curăță pereții până la beton, sunt reparate și schimbate rețelele de apă, aerisire și încălzire. Pe scurt, angajații MAE muncesc, alături de echipe de muncitori chinezi, dar nu pentru cei care sunt cei trimișii în misiune în China, în slujba României, ci pentru fata lui tata, cel mai dezastruos diplomat trimis vreodată în misiune la Beijing.

Totul se derulează în viteză, sub directa și stricta supraveghere a retrasului ambasador Vasilică Constantinescu, programat să părăsească postul, în perioada următoare. Tata vrea să lase totul la punct pentru fata care, încă odată, va înțelege ce înseamnă democrația și meritocrația. În tot acest timp, studenții români de merit, bursieri, unii de geniu, au … ghinion!

Iritarea celor trimiși la post este cu atât mai mare cu cât, în anii din urmă Ambasada, spațiile de locuit și aferente au intrat în degradare accelerată, scuza permanentă fiind aceeași: nu sunt bani.

Cum a găsit MAE resurse? Cine din MAE a aprobat ca o persoană privată să locuiască în spațiile Ambasadei? Cine din MAE a aprobat cheltuirea banului public pentru interesele personale, de familie, ale unui ambasador rechemat de la post? Care sunt considerentele de ordin legal care stau la baza deciziei?

Evident, sunt întrebări retorice. De ani de zile, Ministerul Afacerilor Externe de la București a părărit orice contact cu realitatea și nevoile reale ale României. Iată de ce, vorba țăranului român: ce mi-e Aurescu, ce mi-e Odobescu?

De ce?

Pentru că tot ce am scris, de ani de zile, având va personaj central abuzatorul diplomatic Vasilică Constantinescu, poate fi ușor găsit în spațiul public. Vorbesc despre accidentele rutiere, inclusiv cu fugă de la locul faptei, despre preluarea abuzivă de bunuri din patrimoniul MAE, despre chiriile de 12.000 USD/lunar pentru rezidență separată, despre blocajul consular generat la Beijing, despre comportamentul abuziv etc.

Nu s-a întâmplat nimic. Pentru că diplomația României sub președintele Iohannis a fost redusă la tăcere, sufocată, de indivizi care nu au nicio legătură cu DIPLOMAȚIA!