ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Locuința mea secundara e la munte, undeva in apropierea unei păduri aflate la doua case distanța. De zeci de ani de când exista locul ăla avem drept conlocuitori familii întregi de ursi. Ursoaice cu pui, adolescenți, ma rog, ca prin orice familie.
 
Seara umbla pe strada ca maidanezii, o data m-am dus pana la butic după cafea și am dat peste unul care nu avea nicio direcție. Deliciul localnicilor e reprezentat de doi frati tinerei care au apărut de curând și sunt nedespărțiți, umbla numai împreuna. Nu fac niciun rău nimănui, nu au făcut niciodată.
 
Sunt in conflict cu pisicile care scormonesc tomberoanele și când vin ăștia la masa și răstoarnă tomberonul îl răstoarnă cu tot cu ele și iese tămbălău. Intr-o noapte au furat plasa cu pere a unei vecine, plasa aflată intr-un cui, femeia a văzut urma pe tocul ușii și s-a speriat pentru ca dacă punea laba puțin mai sus suna la sonerie. 

De zeci de ani avem interactiuni pașnice cu aceste animale. Ei vin la tomberoane, mănâncă și se cara in pădurea din care au venit. Asta era filmul și pe vremea lui Ceaușescu, interactiunile au fost constante mereu. 

De o buna bucata de vreme liniștea comunității noastre a fost tulburata de niște useristi veniți de la București care s-au împiedicat de ei deși nu le-au făcut niciun rău și s-au apucat sa sune pe la poliție, sa ne sune noua alarmele in creierii nopții, sa reclame, in fine, ce știu useristii sa facă, userismul e patologie. 

Harneala cu ursii a fost însă aruncată in media la nivel național și mereu apar știri panicarde cu ursi care fac lucruri. Multe din lucrurile alea le fac fix la ei in pădure unde pantofarul crede ca poate umbla liber ca la el la mall fără sa i se întâmple nimic. Dacă te duci in jungla și te ataca leul ăștia sunt genul care militează pentru extincția leilor. Atâta ii duce cutia ucraineana. 

Eu lucrez cu câteva Ocoale silvice și cu unul dintre ele am avut un soc când am ajuns acolo. Toți din primărie erau strânși la masa și îmi arata pe geam doua dealuri: vedeți, zice unul, ambele dealuri erau doua păduri. Ambele păduri au fost puse jos. Prima cauza a intensificării relaționări dintre om și urs e reprezentata de distrugerea habitatului acestora. S-a tăiat pădure cu mia de hectare, consecința e ori restrângerea unor specii numeric ori migrarea lor către zone in care au mai multă hrana. A doua cauza e reprezentata de furtul banilor de hrana. Pe vremea comuniștilor existau hrănitoare in pădure unde animalele primeau resturi de la fabricile de mâncare. Acum banii se fura și nu face nimeni nimic. 

Mereu când vedeți ca media e pusă calare pe un subiect sa aveți in minte ca o grupare plătește și are interes pe acel subuect. In cazul de fata e vorba de aducerea străinilor la vânătoare in România, străini care sa vâneze acele exemplare trofeu, cele mai valoroase exemplare ale speciei care stau in inima pădurii și nu au nicio treaba cu oamenii. Exemplarele mai slabe sunt cele care vin prin gospodariile oamenilor și fac deranj dar și cu ele se rezolva dându-le de mâncare la hrănitoare. Noi însă avem treaba sa promovam distrugerea dand microfonul unor pantofarese speriate de la Sinaia. 

Nu mi-ar fi sărit așa siguranțele dacă nu as fi văzut cum minte cineva care pare sa aibă interes in a promova interesele industriei de vânătoare spunând ca pe vremea lui Ceaușescu era interzisă comercializarea fructelor de pădure când noi in tot sezonul cumpăram zmeura, mure și afine cu coșul pentru dulceața iar hindusele mai vindeau cornete și coșulețe pline. Eu înțeleg sa minți dar când o faci in halul asta da cu virgula ca se găsesc unii care își mai aduc aminte.