ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Părinții mei sunt batjocoriți sistematic când au treaba cu spitalul de către personalul medical care le baga mâna in buzunar. Asistentele și infirmierele sunt cele mai obraznice. Părinții mei ma au pe mine și sunt pe picioarele lor. In ciuda salariilor mărite pe care le baga in buzunare, escroacele  tot nu se satura și jecmănesc pensionarii. 

Va întrebați cum de au fost posibile ororile alea din azilurile de bătrâni din Voluntari? Și stați așa ca ați văzut numai ce a documentat presa, e jale pe vale in țara și in aziluri și in casele de copii.
 
Pai e simplu. Noi ca popor avem o toleranta extrem de ridicată fata de tot ce înseamnă abuz, mai ales la cel îndreptat împotriva ființelor lipsite de apărare: copii, bătrâni, bolnavi, animale, săraci.
 
Avem aproape o înclinație naturală spre a îl zdrobi pe cel neputincios nu pentru ca ne-ar deranja cu ceva ci pentru a ne demonstra superioritatea și puterea. Doar pentru a ne simti și noi oleaca mai sus pe scara socială cum îl prindem pe unul mai slab cum îl șfichiuim.
 
Îmi amintesc de o vânzătoare de covrigi căreia ii tremura mâna pentru ca îmi număra restul in bancnote de 1 leu și am întrebat-o de ce tremura și mi-a zis ca au țipat clienți la ea ca îndrăznește sa le dea restul cu bancnote de 1 leu și dun reflex, ca un câine care se teme de un șut a crezut ca o sa fac același lucru. La rândul lor pe scara socială abuzatorii sunt și ei abuzați de alții mai ciumegi decât ei, de șefi, de membrii ai familiei, de colegi. 

Trăim intr-o hora a abuzului și cum spunea un celebru psihiatru, dr. Aurel Romila, țara asta e împărțită in doua: abuzatori și abuzați. Oamenii normali reprezintă o pojghița din ce in ce mai subțire între cele doua planșee. 
Așa ca nimeni din cei care ar fi putut interveni nu au făcut-o deoarece abuzul e normalitatea societății in care ne învârtim și dacă asta e normalitatea noastră de ce am tulbura-o cu reclamații la poliție. Eu sunt curioasa și dacă lebedele de pe gardul Facebook care își pun mâinile in cap ca dom’le uite ce făceau aia au intervenit vreodată pe strada sa ia de guler o baba care își agresează nepotul și sa o târască pana la miliție. 

Romanul își in jura nevasta pe strada și osi oa la suturi copilul tot acolo, vorbește urat cu oricine îl percepe ca fiind mai jos decât el pentru ca e singurul mod in care își poate vărsa frustrarea. Parveniții și patronetii își batjocoresc angajații cu care se poarta de parca ar fi sclavi. Profesorii își jignesc elevii. Medicii își hacuiesc pacienții și ii jecmănesc de bani. Ne bălăcim intr-o cultura a abuzului iar lebedele facebookului aualesc ca nimeni nu a intervenit pentru bătrâneii aia.

Acum câțiva ani de Crăciun, in epicentrul civilizației, o batrana avea de mâncare, la propriu, un cartof. Trăia intr-o curte cu mai mulți vecini care încingeau grătarul sub ferestrele ei, care aveau o mașina scumpă și care, când i-a rugat batrana sa ii dea și ei ceva i-au spus ca cine are, are pentru el nu pentru străini. Ma gândesc la voluntărenii bogati care viețuiesc in case de mare lux la periferia Bucureștiului ca împărtășesc aceeași credința și valori așa ca nu aveau de ce sa rupă usa la Miliție sau la Pandele pentru ca cine are are pentru el. Ce sa mai zicem de escrocii in halate albe, medici de familie, care și-au umplut buzunarele cu bani ca sa tacă? Pai nu v-am zis cum sunt jecmăniți oamenii prin spitale?  Asta e normalitatea in care ne bălăcim și tre sa privim adevarul in fata. 

O mențiune specială și pentru amorsarea scandalului in presa: având in vedere ca asta e situația in majoritatea azilurilor și caselor de copii din România, scandalul din Voluntari nu a apărut întâmplator ci ca modalitate care sa le înfunde politic pe cele doua sarle. Nu exista scandal care sa țină mai mult de trei zile, care sa nu aibă o miza și care sa nu fie plătit de gruparea adversa in virtutea unor interese.