ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Maica stavroforă Iosefina Giosanu s-a născut în primăvara anului 1963, în comuna Stănița, județul Neamț. Părinții, Neculai și Anica Giosanu , au adus pe lume opt copii (patru băieți și patru fete), cea care astăzi este Stavrofora Iosefina, Stareța Mănăstirii Văratic, încheind șirul nașterilor în casa părintească.

A avut șansa să crească într-o familie de buni gospodari, dar și de buni credincioși, unde, din fragedă copilărie, a luat contact cu munca, dar și cu dragostea de Dumnezeu. Biserica satului constituia locul cel mai sacru de pe pământ și cea mai autentică școală de pregătire creștină. Dragostea de Biserică i-a fost insuflată de mama sa, de la care păstrează și astăzi dimensiunea spirituală a vieții, cinstea și frica de Dumnezeu, iar de la tatăl său, munca și spiritul gospodăresc.

După absolvirea celor opt clase în satul natal 1977, dorința tatălui său era de a urma cursurile liceale, dar situația materială precară a familiei a împiedicat-o să meargă mai departe și să studieze, astfel că Monahia Iosefina s-a hotărât să meargă la mănăstire.

„Era de fapt dorința mamei mele, care de multe ori exprima aceasta față de noi. A fost lucrarea lui Dumnezeu ca eu să plec la mănăstire de la vârsta de 14 ani, îndeplinindu-i dorința, căci nu a fost ușor. Dar de aceea consider că dacă acum sunt din mila lui Dumnezeu ceea ce sunt, cred că mama mea a vegheat mereu asupra mea. În familia noastră avem șapte sau opt călugări: La Mănăstirea Văratec aveam o soră de-a bunicii mele (maica Veniamina Rădeanu), o soră de-a mamei mele (Maica Agafia Borcea), o verișoară (Maica Acahia Căuș ) la care după venirea mea în mănăstire a venit și bunica mea (maica Mariami Borcea). Venirea mea la mănăstire a fost în condiții cu totul aparte. Decretul 410 de tristă amintire pentru călugări era în floare, nu se primeau tinere. Totuși, Maica Stareță Nazaria Niță a primit în mănăstire câteva tinere și m-am bucurat și eu de această șansă unică”, povestește Stavrofora Iosefina. Maica Stareță i-a recomandat să urmeze cursurile de cinci ani ale Seminarului „Veniamin Costache" de la Mănăstirea Neamț.

A absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă, secția „Asistență Socială".

După 40 de zile de la decesul Maicii Stareța Nazaria, I.P.S. Mitropolit Dr. Daniel a chemat-o la înalta ascultare de Stareță a Mănăstirii Văratec.

A fost aleasă stareță a Mănăstirii Văratec și numită stavroforă, în luna decembrie 2001.

La mulți și luminoși ani!