ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mulți se întreabă cum va arăta viața în Occident după Marea Resetare. Răspunsul este simplu: ca în China. Acolo este Modelul.

Au stârnit stupoare armonia și zâmbetele relaxate de la întânirea lui Joe Biden cu Xi Jinping. Ciudat! În strategia de securitate elaborată de Washington, China figurează pe primul loc între amenințările la adresa Statelor Unite.

Amenințarea de invazie a Taiwanului a devenit iminentă, după ce Partidul Comunist Chinez l-a confirmat pe Xi pentru încă un mandat la conducerea țării.

Mai mult, Beijingul este considerat principalul aliat al Moscovei în Războiul din Ucraina, care va configura harta lumii viitoare.

Ar fi fost de așteptat, prin urmare, o întâlnire înghețată între Biden și Xi.

Eroare! De decenii bune, China este privită de Occident ca un teren de încercare. Ca un loc în care se testează modele ale „lumii de mâine”, așa cum se testau virușii în laboratorul din Wuhan.

Modelul chinez, de corporatism controlat ideologic de la centru, suna cât se poate de tentant pentru capitalismul occidental aflat în criză.

Mână de lucru ieftină, obedientă, care nu poate face greve?

O societate ca un furnicar, controlată total, în care indivizii au un singur drept: să execute ordinele?

Iată raiul pentru orice dictator.

De doi ani și jumătate, de când cu pandemia (izbucnită tot în China, la un laborator finanțat de SUA), modelul chinez, cu restricții draconice și supraveghere generalizată s-a extins rapid în întregul Occident.

Marea Resetare are ochii oblici.

O analiză cutremurătoare de John și Nisha Whitehead de la The Rutherford Institute pe care am tradus-o pentru cititorii ActiveNews.

*

„Dacă guvernul ar deveni vreodată despotic, dacă un dictator ar lua vreodată puterea în această țară, capacitatea tehnologică pe care comunitarea de informații a oferit-o guvernului i-ar putea permite acestuia să impună o dictatură totală, și atunci nu mai va exista nici un mijloc pentru a ne opune.” – Senator Frank Church

 

Voturile au fost date.

Indiferent cine candidează, indiferent cine controlează Casa Albă, Senatul sau Camera Reprezentanților, acum sau în viitor, „noi, poporul” am pierdut deja.

Am pierdut pentru că viitorul acestei țări (SUA) este construit – dincolo de legi, alegeri și frontiere – de niște forțe dictatoriale, fără nici un respect pentru individualitate, intimitate și libertate.

Soarta Americii este croită în China, modelul nostru pentru orice este distopic.

Putere economică și politică, deținând o parte din datoria americană mai mare decât orice altă țară, și care achiziționează companii americane din toate domeniile, China este un regim totalitar vicios, care folosește în mod curent cenzura, supravegherea și brutalitatea polițienească pentru a intimida populația, a rămâne la putere și a extinde dimensiunile elitei sale corporatiste.

Pe calea pe care merge China, Statele Unite sfârșesc prin a o urma. Este calea dictaturii pure și simple.

CENZURA

Mașinăria de cenzură chineză pare ieșită de-a dreptul din 1984 al lui George Orwell. Cu agenții guvernamentale și cu companii care colaborează pentru limitarea libertății de exprimare a populației.

De altfel, în urmă cu câțiva ani, China a interzis cuvântul „dezacord” precum și orice referire la romanele lui Orwell, Ferma Animalelor și 1984.

Agențiile guvernamentale hărțuiesc și intimidează în mod curent pe oricine poate fi bănuit că nu se supune.

Activiștii sunt sancționați adesea pentru că se strâng în locuri publice și inculpați penal pentru „tulburarea ordinii”.

China depune eforturi importante și pentru a pune botniță ziariștilor care scriu despre corupție sau încălcarea drepturilor omului.

SUPRAVEGHERE

COVID-19 a ieșit din tenebrele supravegherii orwelliene care domnește în China și a furnizat Chinei scuza perfectă pentru a face uz de toate puterile sale, extinse și sofisticate, de supraveghere și de strângere a datelor personale ale cetățenilor chinezi, dar și din lumea întreagă.

Scanere termice folosind Inteligența Artificială (IA) au fost instalate în gările și aeroporturile marilor orașe pentru a evalua temperatura corporală și a identifica orice persoană cu febră.

Camerele de recunoaștere facială și operatorii de telefonie mobilă urmăresc permanent mișcările persoanelor, transmit în timp real informațiile către centrele de date accesibile agenților  guvernamentali și angajatorilor.

Iar sisteme de alerte cu coduri colorate (roșu, galben și verde) îi triază pe oameni după categorii de sănătate care corespund gradului de libertate de mișcare ce le este acordat: „Cod verde – mișcare liberă. Roșu sau galben – semnalați imediat.”

CREDITUL SOCIAL

Încă dinainte de pandemia COVID, statul polițienesc chinez își urmărea asiduu cetățenii, prin folosirea celor 200 de milioane de camere de supraveghere instalate în toată țara.

Dotate cu tehnologie de recunoaștere facială, camerele le permit autorităților să depisteze așa-zise infracțiuni, cum ar fi de pildă traversarea neregulamentară a străzii și care se reflectă în punctajul creditului social al unei persoane.

Punctajul creditelor sociale, acordat cetățenilor sau companiilor, permite etichetarea lor ca „buni cetățeni” sau nu.

„Punctajul unui cetățean” determină locul pe care acesta îl ocupă în societate, pe baza loialității față de guvern.

Un sistem care folosește nume reale – fapt care îi obligă pe cetățeni să folosească carduri de identitate emise de guvern pentru a cumpăra cartele telefonice, pentru a-și crea un cont pe rețelele sociale, pentru a lua trenul, pentru a se sui în avion sau chiar pentru a cumpăra de la băcănie – cuplat cu notele creditului social fac posibil ca acelora care figurează pe listele negre să li se interzică accesul pe piețele financiare, cumpărarea de proprietăți sau călătoriile cu trenul sau avionul.

Printre activitățile care te pot înscrie pe listele negre se află fapte precum așezatul pe locuri rezervate în tren sau crearea de probleme în spital.

ORAȘELE SMART

China este pioniera orașelor smart zise „sigure”. Ea exportă în toată lumea modelul de comunități high-tech în care cetățenii sunt monitorizați 24 de ore din 24. Orice gest al lor se află sub o supraveghere totală și fiecare aparat este conectat la un computer central operat de Inteligența Artificială.

Așa cum conchide expertul în probleme de apărare a intimității, Vincent Mosco:

„Beneficiul orașelor smart este clar de partea autorităților, care pot folosi promisiunile unui oraș modern, high-tech, pentru a-și extinde supravegherea. Avantaje sunt și pentru companiile big tech, care profită mai întâi de pe urma construirii infrastructurii unui oraș smart și apoi de pe urma valorificării comerciale a produselor lor în întreg spațiul orașului smart. Ce câștigă cetățenii? O oarecare eficiență operațională, dar cu prețul uriaș al propriei lor libertăți.

MONEDA DIGITALĂ

China a adoptat deja o monedă digitală emisă de guvern, care îi permite nu doar să supravegheze și să poprească tranzacțiile financiare ale oamenilor, dar și săfuncționeze în tandem cu sistemul de punctare al creditului social pentru a pedepsi indivizii pentru abateri morale și sociale, sau să îi recompenseze pentru că se supun comportamentului cerut de guvern.

Sinologul Akram Keram scria în Washington Post:

„Odată cu yuanul digital, PCC (Partidul Comunist Chinez) va avea control și acces direct asupra vieții financiare a indivizilor, fără intermedierea instituțiilor de forță. Într-o societate cu un yuan digital, guvernul poate suspenda cu ușurință portofelul digital al disidenților și al activiștilor pentru drepturile omului.”

DICTATURA DIGITALĂ

Această noțiune va defini ce înseamnă libertatea în aproape toate aspectele vieții. Încă o dată, trebuie să privim spre China pentru a înțelege ce ne așteaptă.

AnalistaMaya Wang de la Humans Rights Watch:

„Autoritățile chineze folosesc tehnologia pentru a controla populația de pe întreg cuprinsul țării în moduri mai subtile, dar totuși foarte puternice. Banca centrală adoptă moneda digitală, care permiteBeijingului să urmărească –și să controleze – tranzacțiile financiare ale oamenilor. China construiește orașe așa-numite «sigure», care integrează informațiile obținute de sistemele intruzive pentru a prezice și preveni totul, de la incendii la dezastre naturale și disidență politică. Guvernul consideră că aceste intruziuni, împreună cu acțiunile administrative, cum ar fi interzicerea accesului persoanelor de pe listele negre la servicii, îi va obliga pe oameni să aibă un «comportament pozitiv», inclusiv o mai mare obediență față de politicile guvernului sau de obiceiurile sănătoase, cum ar fi exercițiile fizice.”

SUPRAVEGHEREA I.A.

Într-un mod asemănător cu cel în care produsele chineze s-au infiltrat pe aproape toate piețele din lume și au modificat comportamentele consumatorilor, China exportă acum „tehnologia dictatorială” către guvernele din lumea întreagă.

De fapt, China și Statele Unite au deschis calea, furnizând restului lumii tehnologia de supraveghere IA, uneori la prețuri subvenționate.

În mâinile tiranilor și dictatorilor mărinimoși, supravegherea IA este mijlocul suprem de represiune și control, în special prin folosirea platformelor orașelor smart, a sistemelor de recunoaștere facială și a poliției predictive.

Aceste tehnologii sunt folosite și de grupări extremiste violente, ca și detraficanții de carne vie, de copii, de droguri și de arme pentru scopurile lor ticăloase.

În vreme ce țări cu regimuri autoritare au fost dornice să implementeze supravegherea IA, după cum arată cercetările efectuate de  Carnegie Endowment, democrațiile liberale„folosesc și ele în mod agresiv instrumentele IA la controlul frontierelor, la prinderea potențialilor infractori, la supravegherea cetățenilor cu comportament negativși la extragerea teroriștilor din mulțime”.

În plus, este ușor de văzut cum modelul chinez de control asupra Internetului a fost integrat în acțiunile Statului polițienesc american pentru a-i identifica pe așa-zișii teroriști interni antiguvernamentali.

În acest mod, totalitarismul cucerește lumea.

POLIȚIA SECRETĂ

Potrivit rapoartelor recente, China a implantat 54 de grupări de poliție secretă în 25 de orașe ale lumii, inclusiv din Statele Unite, în cadrul acțiunii de a-i depista, amenința și deporta pe disidenții chinezi înapoi în China, pentru a fi deferiți justiției.

Campania de supraveghere, intimidare și pedepsire a disidenților din exil a fost botezată Operațiunea Fox Hunt (Vânătoarea de vulpi).

După cum sublinia o agenție pentru drepturile omului, „mesajul de la Ministerul de Externe (chinez) – că nu ești nicăieri în siguranță, că te putem găsi și punem mâna pe tine – este foarte eficient”.

BRUTALITATEA POLIȚIEI

Nu s-au schimbat prea multe în China de la reprimarea violentă a protestelor din Piața Tienanmen. Poliția chineză rămâne brutală, excesivă și inflexibilă, mai ales acum, când are în spate puterea suplimentară a Statului Big Brother.

TACTICI DE INTIMIDARE

China stăpânește la perfecțiune arta tacticilor de intimidare, amenințând activiștii, familiile lor și mijloacele de subzistență, dacă nu se supun diktatelor regimului.

Așa cum explica un militant:

„Au fost apeluri telefonice în miezul nopții, în care se spunea că membrii familiei nu vor găsi de lucru dacă persoana respectivă nu cooperează cu guvernul, sau că numărul de telefon al părinților va fi afișat online și vor fi hărțuiți. Sau, în cazul uighurilor, că familiile lor vor fi trimise în lagăre.”

DISPARIȚIE, SPĂLAREA CREIERULUI ȘI TORTURĂ

Cei care nu se conformează diktatelor regimului chinez sunt adesea făcuți să dispară, arestați în miez de noapte și închiși în lagăre de reeducare orwelliene.

China a construit peste 400 de astfel de lagăre în ultimii ani, în care să fie deținute persoane pentru delicte mergând de la contestarea guvernului până la așa-zise infracțiuni religioase, cum ar fi deținerea unui Coran sau abținerea de la consumul cărnii de porc.

După cum relatează The Guardian:

„Abuzurile includ detenția arbitrară, tortura și neacordarea de asistență sanitară în lagăre, precum și controlul coercitiv al nașterilor.”

Influența globală a Chinei, anvergura ei tehnologică, ambițiile sale de hegemonie mondiaă și regimul rigid pe care îl promovează ne împing către o lume încătușată.

Cu ajutorul tehnologiilor de supraveghere, China a construit primul stat cu dictatură tehnologică din lume și a devenit un model pentru toți dictatorii de pe planetă.

Ceea ce prea puțini recunosc, din păcate, este că China și Statul Paralel din America și-au unit forțele.

Așa cum am arătat în Battlefield America: The War on the American People și în omologul său de ficțiune, The Eric Blair Diaries, în spatele unei spoieli de transparență guvernamentală și de alegeri libere, se ascunde Fascismul însuși.

America a devenit întruchiparea tuturor temerilor lui Philip K. Dick, atunci când a scris The Man in the High Castle, viziunea unui univers alternativ în care puterile Axei îi înving pe Aliați în Al Doilea Război Mondial, iar „fascismul nu doar că a cucerit America. S-a insinuat cu o tulburătoare ușurință în ADN-ul Americii.”

Deși viziunea lui Dick, a unei lumi în care totalitarismul a devenit normal este înspăimântătoare, realitatea tot mai pregnantă în care trăim, a unei lumi în care Statul Paralel nu mai este limitat la nivel național ci a căpătat proporții globale, este cu mult mai îngrozitoare.

Poate că steagul nostru național nu va flutura mândru având alături de dungile roșii și albe o svastică pe fond albastru, așa cum scrie în The Man in the High Castle.

Dar atenție: asta nu înseamnă că nu ne aflăm sub ocupație!