ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Incredibil, nu se poate, mi-am zis. Dar e adevărat. Citesc pe pagina Facebook a lui George Custura că actorul s-a stins ieri la ora 16, la spitalul județean Brașov. Prietenii care au anunțat trista veste mai scriu că inima a încetat să-i bată după o grea suferință.
 
Și asta îmi vine greu să cred, căci doar cu mai puțin de două luni în urmă, ni s-a adresat (societății „Doamnele Române”) cu propuneri de colaborare în privința unor proiecte culturale comune. Astă toamnă, în preajma Zilei Naționale a României, a venit la Cernăuți cu „Scrisori eminesciene”. Jucat cu mare succes pe numeroase scene ale Țării timp de două decenii, spectacolul a aprins focul purificator al răscolitoarelor scrisori eminesciene  și la Palatul nostru Național. În interpretarea actorului, asistat de jurnalista și cantautoarea Carolina Jitaru, aceste profund filosofice și bine cunoscute poeme ne-au adus revelația cuvântului ce exprimă adevărul, de parcă le-am fi auzit prima oară.

Sosit pentru prima dată la Cernăuți, actorul George Custura a dorit întâi de toate să vadă ce avem mai important legat de istoria sărbătorită în acele zile, îndreptându-și pașii prin vechiul cimitir, unde odihnesc înaintașii ce-au apropiat unirea, nu cu armele, ci cu puterea spiritului și intelectul lor. Maestrul Custura, deoarece venise să ne vorbească prin vers eminescian, cu mesajul patriotic al Scrisorii III, a dorit mai întâi să ne oprim la mormântul surorii lui Eminescu, Aglae Drogli. Apoi s-a închinat în fața Capelei Mitropoliților și s-a reținut la mormântul lui Aron Pumnul . Chiar s-a intors de două ori să se mai atingă o dată de veșnicia profesorului care a dat strălucire Luceafărului și a fost iubit de Eminescu.

În toamna anului 2022, la invitația lui George Custura am participat împreună cu Consulul General al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu, la a doua ediție a proiectului cu dimensiune internațională – „Ai carte, ai parte”, eveniment organizat de Asociația culturală „Viva la Musica”. Zilele petrecute la Brașov au fost axate pe un program interesant de manifestări și momente emoționante de cunoaștere reciprocă. "Când se împlinește un vis, nu mai contează eforturile", am reținut atunci de la prietenul nostru George Custura, managerul acestui proiect cultural, bucuros că a reușit să organizeze și cea de-a doua ediție și să adune în inima Brașovului ambasadori ai limbii române din spații unde există multă dragoste de românism. Speram  să continuăm activitatea noastră comună într-un context socio-cultural mai amplu, îmbogățind-o cu noi manifestări.
 
De-acum le va citi îngerilor Scrisorile lui Eminescu. Fie-i somnul dulce în eterna pace.